Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hackeři využili koronavirus: Čechům slibují rady a léky, přitom „vysávají“ z počítačů hesla

Autor: ČTK - 
15. dubna 2020
14:15

V březnu v Česku nejčastěji z internetu útočily trojské koně, které kradou hesla z prohlížečů. Šíří se v nakažených e-mailech, které zneužívají téma koronaviru. Slibují například preventivní rady nebo léky. Uvedla to dnes antivirová firma Eset v tiskové zprávě.

Nejčastější hrozbou byl trojský kůň Spy.Agent.AUS. Z infikovaného zařízení dokáže získat hesla uložená v prohlížečích, dále hesla k e-mailovým klientům, FTP a chatovacím službám. Mimo to může zaznamenávat, jaké znaky uživatel píše na klávesnici, odposlouchávat webkameru a data z clipboardu, krátkodobé paměti běžně využívané při kopírování a vkládání pomocí zkratek CTRL+C a CTRL+V.

Útočníci podle analytika Esetu Martina Jirkala zneužívají situaci, kdy mnoho lidí pracuje z domova. Z funkcí trojského koně je patrné, že se zaměřili na služby pro vzdálenou práci, ať už jde o e-maily a komunikační služby, či FTP servery, kde firmy ukládají sdílená data. Domácí sítě bývají obecně hůře zabezpečené, je tedy možné, že nynější karanténní opatření útočníkům v tomto ohledu usnadňují práci.

Spy.Agent.AUS se šíří prostřednictvím spamu, který je zatím pouze v angličtině. Zprávy mají název „Coronavirus Disease (COVID-19) CURE.exe“ a slibují lék na covid-19. „Absence českého překladu může znamenat i to, že útočníci chtěli co nejrychleji využít současnou situaci a neměli čas útoky pečlivěji připravit. V příštích měsících bude zřejmé, zda se jim tato varianta vyplatí, nebo zda se objeví i v češtině,“ dodal Jirkal.

I další z nejčastějších hrozeb se šíří e-mailem a od ledna i v lokalizované podobě, tedy v češtině. Na druhém místě se v březnu umístil trojský kůň Fareit. Útočníci jej zneužívají k odcizení hesel z internetových prohlížečů Chrome, Firefox, Opera či Internet Explorer. Program se šířil spamovou kampaní, formou příloh zpráv s názvy jako „Žádost o nabídku 06-01-2020.pdf.exe“ a podobně. Na třetím místě se stabilně drží backdoor Adwind. Jakmile je aktivní, je schopen odcizit informace o uživateli, nebo je možné zařízení uživatele zneužít k distribuci dalšího škodlivého kódu. Adwind napadá různé operační systémy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa