Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Umřeme hlady,“ obávají se opuštěné africké děti. Kvůli koronaviru nemají potraviny

Autor: Darina Jíchová - 
15. dubna 2020
22:53

Karanténa, omezení pohybu a shromažďování jakožto hlavní restrikce zavedené kvůli světové pandemii koronaviru způsobující nemoc covid-19, platí i ve většině afrických zemí. Na mnoho Afričanů mají tato nařízení ale negativní dopad, a to zvláště kvůli tomu, že jim zamezují přístup k jídlu, pitné vodě a přístřeškům. Nejvíce tím trpí děti žijící na ulici, jejich příběh přinesl deník The Guardian.

Teenager Timothy žije na ulicích keňského města Mombasa, netrápí ho ani tak šířící se koronavirus, ale to, jestli bude mít, co jíst. Stejnou otázku denně řeší miliony mladých Afričanů. „Bohatí lidé se mohou řídit restrikcemi a zůstat doma, protože mají spíže a ledničky plné jídla. Když ale žijete na ulici, jediné jídlo, které máte, je zrovna to ve vašem žaludku,“ popsal situaci pro reportéry Guardianu.

Teenager by šel radši do vězení

Timohty rovněž odhalil, že policie během koronavirové krize začala zatýkat mládež žijící na ulici. Odtajnil, že on osobně by klidně šel do vězení, klidně i do ženského. „Znamenalo by to pro mě střechu nad hlavou, jídlo a lékařskou pomoc,“ vysvětlil Timothy.

„Mombasa je druhé největší město v Keni, úřady tu vyhlásily večerku od sedmi večer do pěti ráno, kdy nikdo nesmí ven. Mezi lidmi tu roste strach. Dětští bezdomovci jako já jsou ještě více stigmatizováni než před nákazou,“ řekl mladík. „Policisté nám řekli, že nás po sedmé nechtějí ani vidět, ale jak budeme žít? To nás hlad zabije dřív než koronavirus,“ obává se Timothy.

Dětští bezdomovci hladoví

„Máme o ně velký strach,“ sdělil tisku Bokey Anchola, ředitel neziskovky pracující s dětmi a mladými lidmi bez domova. „Kvůli zákazu vycházení mají velké problémy. Ten asi největší představuje to, že se nedostanou k jídlu ani pití. Dětští bezdomovci si většinou pro jídlo chodí k hotelům, jídelnám a bistrům, tato zařízení jsou ale teď zavřená a navíc byl omezen pohyb občanů,“ uvedl Anchola.

Kvůli koronaviru platí v Keni přísné restrikce, na jejichž dodržování dohlíží policie, podle neziskovek policisté uplatňují brutální násilí. Kvůli koronaviru platí v Keni přísné restrikce, na jejichž dodržování dohlíží policie, podle neziskovek policisté uplatňují brutální násilí. | ČTK/AP/Brian Inganga

„Každý den v práci se zabýváme tím, jak tyhle děti dostaneme z ulic, jak je ochráníme, koronavirus tuto problematiku ještě zvýraznil,“ přidal se šéf organizace Streetlnvest Duncan Ross spolupracující s Ancholou. „Oficiálně po celém světě je asi 100 milionů dětských a náctiletých bezdomovců, ale reálně je toto číslo mnohem vyšší,“ dodal Ross.

Podle Ancholy zatím keňská policie nepřistoupila k masovému zatýkání mládeže, on osobně se obává toho, že se mezi dětmi žijící momentálně ve slumech, kde neexistuje skoro žádná hygiena, začne rychle šířit koronavirus.

V Kamerunu i JAR vláda „čistí“ ulice

To v kamerunské metropoli Yaoundé nařídila vláda „vyčistit“ ulice a dostat děti z ulice, zatím ale není jasné, kam mají být umístěny. „Obávali jsme se toho, že nařízeníá spojená s bojem proti koronaviru vyženou do ulic ještě více dětí, které jindy najdou útočiště ve školách,“ vysvětlila ředitelka afrického programu Dítě ulice Megan Leesová-McCowanová.

„Minulý týden jsme pomáhali v Sieře Leone, našli jsme tam sedmileté školáky, které dva dny nejedli,“ odhalila Leesová-McCowanová.

„Konkrétně v Sieře Leone by taková situace měla být věcí minulosti, mysleli jsme, že jsme to vymýtili během epidemie eboly, kdy bylo normální, že rodiče vyháněli děti na ulici, pokud měli podezření, že by mohly být nakažené,“ dodala Leesová-McCowanová.

Obdobná situace je také v jihoafrickém Durbanu. „První obětí koronaviru v JAR byla důvěra,“ nechal se slyšet Mpendulo Nyembe, který vypověděl, že vláda sice nechala děti z ulic převézt do provizorních center, nenajala však nikoho, kdo by se o ně postaral.

„Já a můj tým jsme zasvětili život péči o děti na ulici a teď nám vláda zakázala se o ně postarat. Prosil jsem o svolení, abych se i přes karanténu mohl vrátit do práce,“ prohlásil Nyembe, který na povolení čekal několik týdnů.

„Ze dne na den přišli o všechno.“

„Prezident Ramaphosa 27. března vyhlásil karanténu na 3 týdny, v tu dobu jsme informovali dětské bezdomovce o symptomech koronaviru a o tom, co mají dělat a na koho se obrátit, když budou mít pocit, že jsou nakažení. Zprostředkovávali jsme jim jídlo a pitnou vodu. Ze dne na den o vše přišli, když začala platit karanténa a my jsme nemohli do ulic,“ vysvětlil Nyembe.

„Z ulic je vyhnali bodyguardi, které si najaly úřady. Děti byly vyděšené, my sami jsme byli vyděšení, když jsme tomu přihlíželi. Ti lidé neměli sebemenší tušení, kdo jsou ty děti, jakou mají minulost,“ doplnil Nyembe. Všichni humanitární pracovníci se shodují, že dětští bezdomovci jsou jednou z nejohroženějších skupin v dobách jakékoliv krize, zvláště pak pandemie.

„Jakéhokoliv progresu jsme v Africe dosáhli, tohle nás pošle o desítky let nazpět,“ zakončil Ross.

bilakonvalinka ( 16. dubna 2020 17:05 )

Když se tak pořádně dívám na různé fotky z těchto zemí, nikdo není podvyživený!! Samí akorád ---až "při těle". A to , jak tam žijí, my opravdu neovlivníme. Léta se tam cpou peníze a není to nikde vidět.Každý by měl být zodpovědný sám za sebe. I u nás je mnoho lidí, co by se jim mělo pomáhat. A ne po celém světě.Na to jsme moc malá zem.

lapak ( 16. dubna 2020 09:52 )

neziskovky,křiváci zlo utočí!!!! pokud mají mače­ty,zbr­aně,­useká­vají si ruce,zabíji,všude špína bordel,nezasadí jedinou rostli­nu,str­omek­,neob­děla­jí zem,nic nevytvoří není třeba se tím zabývat!! je to masáš neziskovek bojí se že příjdou o štědré dotace!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa