Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Guvernér rozesílá balíčky s koňakem. Naletěl fámě, že se koronavirus léčí alkoholem

Autor: Darina Jíchová - 
16. dubna 2020
23:00

Extravagantní guvernér keňské metropole Nairobi Mike Sonko se stal terčem kritiky odborníků a posměchu uživatelů sociálních sítí. Zdá se totiž, že naletěl falešné příručce, která radí, že „alkohol zabíjí koronavirus“. Sonko připravil potravinové balíčky pro chudé obyvatele, do nichž nechal přidat i značkový koňak Hennesy. „Absurdní,“ reagovali odborníci ze Světové zdravotnické organizace (WHO). Zprávu přinesl list Daily Mail.

Na internetu koluje nespočet dezinformací ohledně koronaviru, mnoho z nich se honosí „puncem“ WHO. Jedna taková příručka zřejmě zaujala i Sonka, podle jejích rad vybavil své občany alkoholem, který jim měl pomoc v boji s koronavirem. „Nesmysl, to je naprosto absurdní. Pití alkoholu oslabuje imunitu,“ komentovali počínání nairobského guvernéra experti z WHO, danou příručky označili za falešnou.

Koňak rozdává guvernér, co zpronevěřil miliony

Sonko svůj záměr rozeslat potravinové balíčky oznámil na tiskové konferenci, kromě koňaku a základních potravin zahrnovaly také dětské plenky, dezinfekci a čisticí prostředky. Sonko je dost kontroverzní postava, sám momentálně čeká na soud, čelí obvinění ze zpronevěry několika milionů korun.

„V našich potravinových balíčcích bude několik miniláhviček koňaku Hennessy, protože Světová zdravotnická organizace a další odborníci radí, že alkohol zabíjí koronavirus a další viry,“ vysvětlil svůj záměr na tiskovce. Vystoupil v extravagantním ochranném štítu a slunečních brýlích, Sonko byl kvůli probíhajícímu vyšetřování zbaven mnoha guvernérských funkcí.

Keňský guvernér Mike Sonko rozesílá balíčky s koňakem, naletěl falešné zprávě, že alkohol léčí koronavirus Keňský guvernér Mike Sonko rozesílá balíčky s koňakem, naletěl falešné zprávě, že alkohol léčí koronavirus | Twitter Mikea Sonka

WHO nedoporučuje pití alkoholu, protože snižuje imunitu. Látky s vysokým množstvím alkoholu jde použít jako dezinfekci na ruce, koňak Hennessy je ale podle odborníků „slabý a tím pádem tímto způsobem nepoužitelný“. Proti guvernérovi vystoupil i šéf africké zdravotnické organizace Amref Githinji Gitahi.

„Z balíčků vyndejte ten koňak“

„Koňak zahoďte, jako byste vyhazovali použitou jednorázovou roušku,“ napsal Gitahi na svém twitteru. Současně se obrátil na keňské ministerstvo zdravotnictví, aby oficiálně odsoudilo Sonkova slova o alkoholu a objasnilo, jak je to s pitím alkoholu během koronavirové krize. Guvernér je během pandemie velmi aktivní a trvá na tom, aby ve své práci „pro lidi“ mohl pokračovat.

Přestože lidé většinou kvitovali, že Sonko a jeho tým začali distribuovat potravinové balíčky, na twitteru ho mnozí upozornili na škodlivost pití alkoholu v době pandemie. „Z balíčků vyndejte ten koňak,“ vyzývají Sonka uživatelé sociálních sítí. „Pošlete balíček, hlavně ten alkohol,“ píší další. „Tady evidentně někdo naletěl,“ přidala se jedna uživatelka, která svůj komentář doplnila o pravou příručku WHO.

Spíš než svými dobročinnými činy je Sonko v zemi proslulý pro svůj opulentní životní styl. Svoje sociální sítě plní snímky z honosných oslav, na veřejnosti se jen málokdy objevuje bez diamantových prstenů a zlatých řetězů, Keňa je přitom jednou z nejchudších zemí světa. Koronavirus způsobující nemoc covid-19 zde zatím neudeřil tak tvrdě, lékaři evidují 225 nakažených a 10 obětí. Nicméně preventivní opatření způsobila hladovění a ekonomickou krizi.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa