Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Jsou v šoku, že jsem naživu.“ Žena (41) se probrala z kómatu, překvapilo ji, co se děje

Autor: Darina Jíchová - 
17. dubna 2020
07:50

Australanka Kiri-Lee Ryderová (41) se nakazila koronavirem způsobující nemoc covid-19 v polovině března na výletní lodi Ruby Princess. Její stav byl kritický, a lékaři se ji proto rozhodli uvést do umělého spánku. Po 18 dnech se k radosti manžela a syna probudila z kómatu, její probrání lékaři považují za zázrak. Australanka je v šoku, jak se svět za necelé 3 týdny změnil. Její příběh přinesl deník Daily Mail.

Lékaři uvedli Ryderovou do kómatu 29. března s nadějí, že to urychlí její uzdravení. Virus chytla na palubní lodi. Přestože na sobě pociťovala příznaky už při vylodění v Sydney 19. března, zdravotníci ji poslali domů do Perthu. Její stav se pak rapidně zhoršoval a lékaři se obávali o její život.

Tento týden se ale Ryderová sama probrala z kómatu a po týdnech odloučení objala svou rodinu. Její matka jí zrekapitulovala, co se dělo během doby, kdy byla v bezvědomí. Australanku překvapil obrovský rozsah pandemie. „Všichni v nemocnici i rodina byli překvapeni, že jsem naživu. Já jsem v naprostém šoku z toho, co se mezitím dělo,“ sdělila Ryderová stanici 9News.

Ženu překvapila pandemie i restrikce

„2 miliony nakažených, státy v karanténě. Austrálie má uzavřené hranice, lidé nesmějí vycházet, byly zrušeny veškeré akce, vláda omezila pohyb i shromažďování,“ zhodnotila Ryderová. „Teď už chápu, proč byli tak překvapení, že jsme se probrala. Řekli mi, že už to zabilo 137 tisíc lidí,“ doplnila.

Ryderová poděkovala lékařům a sestrám z pertské Nemocnice Fiony Stanleyové, kde je hospitalizována a kde bude pokračovat v rekonvalescenci. „Samozřejmě jsem ráda, že jsem to přežila, ale velmi mě frustruje, jak se úřady zachovaly k pasažérům Ruby Princess,“ svěřila se Ryderová a zároveň vyzvala Australany, aby na sebe dávali pozor a dodržovali restrikce.

Koronavirus v Austrálii

Výletní loď s 2700 lidmi na palubě nouzově zakotvila 18. března v Sydney s tím, že řada pasažérů vykazuje symptomy koronaviru. O den později se mohli lidé vylodit a lékaři je propustili domů bez adekvátních testů. Zhruba o týden později bylo několik pasažérů a členů posádky hospitalizováno s potvrzeným koronavirem. V Austrálii byla nemoc covid-19 zjištěna u 6500 lidí, 63 pacientů jí podlehlo.

Video  S náročným pipetováním při testování vzorků teď laborantům pomáhá robot Pipeťák. Minimalizuje se tak riziko lidské chyby.  - Veronika Foltová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa