Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Číňanka žije v Česku již 10 let: O Velikonocích se místo slavení s rodinou věnovala rozdávání roušek

Autor: ran - 
17. dubna 2020
18:48

Pro Číňanku Li Qiyu, která už deset let žije v České republice, byly letošní Velikonoce o dost jiné než předešlé, stejně jako pro většinu obyvatel Česka a Evropy. O ženě, která se snaží být za koronavirové krize svému druhému domovu v Česku nějak prospěšná, napsal server China.org.cn.

Protože se Li Qiyu cítí být v České republice doma, rozhodla se o svátcích vlídné přijetí, kterého se jí tu dostalo, symbolicky společnosti oplatit. Vyrazila se svojí skupinkou dobrovolníků rozdávat roušky.

Roušek se od ní dostalo pokladním v supermarketech, policistům na ulici i náhodným kolemjdoucím. „Teď je kritické období, protože lidé jsou náchylnější k tomu nákazu podceňovat a více se setkávají a shlukují,“ uvědomila si během jarních svátků Li.  

„Nechceme, aby se situace kvůli svátkům zhoršila, tak dál lidem rozdáváme roušky a snažíme se, aby drželi v patrnosti, že je třeba být i nadále obezřetní,“ popsala.

Li se pohybuje mezi dobrovolníky již od počátku nouzového stavu, kdy se vzhledem k nedostatku ochranných pomůcek snažila s dalšími lidmi podpořit výrobu a distribuci roušek. Stejně jako další české bezejmenné švadlenky jich desítky vyprodukovali z vlastních zdrojů, jiné se k nim dostaly jako dary a oni je jen posílali dál.    

„Nemáme k dispozici žádná obrovská množství, naše možnosti jsou omezené. Chceme pomoci aspoň, jak se dá a projevit tak naši solidaritu s tímto městem (Prahou - pozn. red.), které se nám stalo druhým domovem,“ uzavřela Číňanka.

Zobrazit celou diskusi