„Chovatelé mají nasazené roušky a v případě lidoopů s nimi v těchto dnech vůbec nepřicházejí do přímého styku,“ řekla mluvčí zoo Šárka Nováková.

Mezi lidoopy patří například orangutani, šimpanzi, bonobo, gorili nebo giboni. Už v minulosti je ve volné přírodě ohrozila nákaza virem ebola a stále hrozí. Předpokládá se, že na území Afriky byli přenašeči nebezpečného viru kaloni a během krátké doby se nákaza rychle rozšířila v populaci goril.

V přírodě nákaza zasáhla hlavně gorily

Zatímco mezi šimpanzy se kvůli větší vzdálenosti tlup šířila nákaza pomaleji, více na ni doplatily právě gorily nížinné. Ty totiž žijí na omezeném území v oblasti Konžské republiky, Kamerunu a Gabonu. Vědci se domnívají, že kvůli nákaze vyhynula celá čtvrtina populace goril. Jejich úmrtnost v případě nákazy byla až 90 %.

Zaměstnanci v přísnějším režimu

O to více jsou zaměstnanci ostravské zoologické zahrady opatrní. „I mimo pracoviště mají všichni režim, ve kterém se setkávají s co nejmenším počtem lidí, a vyhýbají se tak riziku nákazy. Což se zatím daří, nikdo ze zaměstnanců dosud neonemocněl,“ dodala Nováková.

VIDEO: V Ostravě se narodilo mládě šimpanze hornoguinejského.

Video
Video se připravuje ...

V Ostravě se narodilo mládě šimpanze hornoguinejského Zoo Ostrava