„Ano, přijali jsme speciální opatření – technická i provozní. Bohužel je není možné specifikovat v zájmu zachování jejich účinnosti,“ uvedla mluvčí největší pražské nemocnice v Motole Hana Frydrychová. Podobně se vyjádřily i mluvčí vinohradské nemocnice Tereza Romanová a Nemocnice Na Františku Lucie Krausová. Ta doplnila, že nemocnice v poslední době díky investici Prahy 1, která ji provozuje, ochranu před kyberútoky posílila.

Mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Marie Heřmánková sdělila, že se zařízení kybernetické bezpečnosti věnuje dlouhodobě a zabezpečení má trvale nastaveno na takové úrovni, že jej není třeba posilovat. „Úroveň kybernetické bezpečnosti je průběžně zvyšována,“ uvedla mluvčí. Nemocnice při úpravách ochrany vychází z informací NÚKIB i vlastní analýzy rizik.

Hrozí další útoky

NÚKIB ve čtvrtek uvedl, že se v dalších dnech s velkou pravděpodobností může objevit větší množství útoků na systémy nemocnic a dalších cílů. Hackeři se před útokem mohou pokusit získat přístup do systému pomocí tzv. phishingu, tedy podvodnými e-maily, které mají za cíl od příjemce pod napohled legitimní záminkou získat například přihlašovací údaje. E-maily mohou také obsahovat přílohy, které při spuštění nahrají do počítače škodlivý software.

V noci na dnešek se hackeři pokusili proniknout do jednoho ze serverů nemocnice v Ostravě, podle jejích zástupců správci sítě podobné útoky odrážejí často. Na konci března ochromil kyberútok počítačovou síť v Psychiatrické nemocnici v Kosmonosech na Mladoboleslavsku, v polovině března pak útoku čelila Fakultní nemocnice Brno. V Praze hackeři napadli úřad městské části Praha 3, který kvůli tomu od minulého úterý nefunguje. Nejznámějším loňským případem bylo kvůli hackerskému útoku faktické odstavení počítačové sítě a následné ochromení nemocnice v Benešově.

Fotogalerie
27 fotografií