Vyberte si recept: žampiony s parmazánem a bylinkami        žampiony se zeleninou a uzeninou      žampionové ragú na smetaně

Způsobů, jak připravit žampiony na pánvi, je nepřeberné množství. Nebojte se popustit uzdu fantazii a zapojit kreativitu. Tady je pár nápadů pro inspiraci na rychlý oběd nebo večeři.

1. Žampiony s parmazánem a bylinkami

Skvělé jsou žampiony třeba na plátky nakrájené a narychlo orestované na másle, dochucené bylinkami, česnekem a trochou balsamikového octa, servírované s čerstvým pečivem, posypané parmazánem. Tuto směs můžete také navršit na rozkrojenou bagetu nebo toastový chléb, posypat strouhaným sýrem a v troubě nebo pod grilem zapéct.

2. Žampiony se zeleninou a uzeninou

Vynikající a rychlá je i směs, do které spotřebujete zbytky uzenin a zeleniny z lednice, ať už s vajíčky nebo třeba trochou kečupu nebo rajského protlaku. Narychlo opečené na pánvi na olivovém oleji, s paprikou, rajčaty a cibulí, se zase žampiony hodí jako příloha k masu.

3. Žampionové ragú na smetaně

Delikátní je také žampionové ragú na smetaně, které si vychutnáte s chlebem, rozpečenou bagetou nebo vařenými bramborami.

Suroviny:

1 kg žampionů
3 cibule
70 g másla
150 g smetany ke šlehání
½ citronu
čerstvý kopr
sůl
pepř

Postup:

  • Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké měsíčky, houby očistěte, loupat je nemusíte, a nakrájejte je na větší kusy.
  • V hlubší velké pánvi rozehřejte máslo, přidejte cibuli, zlehka ji orestujte, přidejte houby a restujte ještě asi 5 minut.
  • Ke směsi přilijte smetanu ke šlehání a pomalu nechte provářet.
  • Až obsah pánvičky zhoustne, dochuťte ho solí, pepřem, a odstavte ze sporáku. Přidejte čerstvý nasekaný kopr a podle chuti citronovou šťávu.
  • Ragú servírujte s vajíčkem uvařeným na měkko nebo se ztraceným vejcem.

Další recept, tentokrát na nadívané žampiony, najdete ve videu.