Tošovský poslal 10. září 2019 z lavičky před budovou hlavního nádraží vzkaz ve znění „na hlavnim nadrazi je bomba. pozaduju 1 milion eur“ na podatelnu policejní služebny v nedaleké Krakovské ulici. Senát soudkyně Veroniky Cukerové dospěl k závěru, že se tím pokusil o vydírání, za něž mu vzhledem k výši požadované částky hrozilo až 12 let za mřížemi.

K odeslání zprávy Tošovský použil svůj mobil a vlastní e-mailovou adresu. E-mail dorazil v noci, policisté si ho přečetli až druhý den dopoledne. Zkontrolovali poté veřejné i neveřejné prostory nádraží, přilehlou stanici metra a park. Žádný nástražný systém nenalezli.

Bomba na letišti

Druhý skutek spáchal muž 20. října. Z Trutnova navštívil prostřednictvím mobilu facebookový profil pražských strážníků a informoval, že „na letisti praha je bomba“. Strážníci zprávu obratem předali pražské policii, která tentýž večer prohledala všechny tři letištní terminály Letiště Václava Havla, parkoviště i tranzitní prostory. Do akce se vedle čtyř desítek policistů zapojilo 20 pracovníků ostrahy letiště, šest strážníků a psovod se psem. Ani tentokrát žádnou bombu nenašli.

Soud toto jednání vyhodnotil jako šíření poplašné zprávy, přičemž Tošovskému přitížilo, že za stejný trestný čin už byl před několika lety odsouzen.

Podle aktuálního rozsudku musí Tošovský uhradit Letišti Praha způsobenou škodu 24 000 korun a další zhruba 3000 korun policii. Státu propadl Tošovského mobilní telefon, který muž použil ke spáchání trestné činnosti.

Anonym nahlásil bombu na hlavním nádraží i 10. dubna:

Video
Video se připravuje ...

10. duben 2020: Anonym hrozil bombovým útokem na hlavním nádraží. Policisté okamžitě vyrazili do terénu celou záležitost prověřit. Aktu.cz

Fotogalerie
13 fotografií