„S hlubokým žalem oznamujeme všem příbuzným, přátelům a známým, že navždy odešel náš milovaný manžel, tatínek, dědeček, pradědeček, bratr, švagr, strýc, bratranec a tchán,“ stojí na parte Josefa Kočky, bratra hlavy klanu Kočkových Václava nejstaršího (78). Josef zemřel 6. dubna po těžké nemoci. 

„Ano, bohužel umřel bratr mého dědečka,“ potvrdil několik dní po jeho smrti Blesku Václav Kočka nejmladší, který nyní stojí v čele Matějské pouti. „Zhruba čtyři roky se potýkal s vážnými zdravotními problémy,“ přiblížil s tím, že v současné době řádící pandemie koronaviru s jeho úmrtím nijak nesouvisí. Z nejstarších rodu Kočkových tak už zůstávají tři sourozenci – Václav, Rudolf a Vlasta. 

V úterý 21. dubna se zesnulý Josef Kočka vydal na svou poslední cestu. Rodina se s ním v 11 dopoledne přišla rozloučit do kostela sv. Markéty na pražském Břevnově. Ačkoliv se pohřeb konal v době koronavirové pandemie, kdy platí přísná bezpečnostní opatření, omezení volného pohybu osob i zákaz srocování, sešly se na něm desítky lidí.

Pohřby však mají podle nařízení ministerstva zdravotnictví z 10. dubna výjimku. „Nařizuje se pobývat na veřejně dostupných místech nejvýše v počtu dvou osob, s výjimkou (...) účasti na pohřbu, a zachovávat při kontaktu s ostatními osobami odstup nejméně dva metry, pokud to je možné,“ stojí v něm.

Dodrželi opatření?

Všichni účastníci se k obřadu navíc dostavili spořádaně s rouškami, v rukavicích, k dispozici byla všude dezinfekce. Však také konání obřadu odkývali i policisté, kteří přišli nahlédnout do dveří kostela. Jediným prohřeškem se tedy zdá, že Kočkovi nedodrželi předepsaný dvoumetrový odstup v kontaktu s ostatními. Na jediné fotce kolem hrobky jsme jich na pár metrech čtverečních napočítali 47!

Jenže tady je vládní nařízení vágní („...a zachovávat při kontaktu s ostatními osobami odstup nejméně dva metry, pokud je to možné.“), navíc na téhle sešlosti jsou všichni více či méně příbuzní... A klan se nedal nachytat ani po obřadu, po uložení rakve se vesměs rozjeli do svých domovů, bez obvyklé smuteční hostiny. 

U Josefovy rakve stály při posledním rozloučení jako dominanty věnce ve tvaru srdce z rudých růží. Rozloučila se s ním manželka, dcery i syn, vnoučata i pravnoučata, i jeho bratři se svými dětmi a vnoučaty. Pak Josefa za zvuku dechové hudby pohřbili do rodinné hrobky v pražských Řepích. I cesta k hrobu byla vystlaná okvětními plátky růží a lemovaná řadou věnců z rudých a bílých růží, u hrobu pak byly pro hosty připraveny lahve s vodou i dezinfekce.

Série neštěstí pokračuje

V poslední době se zdá, že nejslavnější rodinu kolotočářů, která už dlouhá desetiletí stojí za fungováním Matějské pouti, pronásleduje jedno neštěstí za druhým. Začalo to v říjnu 2008, když v klubu Monarch při křtu knihy Jiřího Paroubka zastřelil podnikatel a svého času také majitel fotbalového klubu FK Dukla Bohumír Ďuričko provozovatele lunaparku a mladšího syna Kočky staršího Václava (†40).

Neštěstí rodinného klanu pokračuje s desetiletou pauzou. V roce 2018 náhle zemřel Jan Kočka ml. (†28). Na dálnici D11 vjel svým luxusním mercedesem do protisměru, kde se srazil s nákladním vozem. Ani jeden z účastníků nehody nepřežil, přičemž u Kočky byla v krvi toxikologicky prokázána přítomnost omamných látek, zrovna tak jako alkoholu.

Další obrovská rána zanedlouho potkala právě Václava Kočku nejmladšího. Ten se před dvěma roky stihl těšit z narození syna Venouška pouhých šest dnů. „Zvadl něžný bílý květ, dříve nežli poznal svět,“ je napsáno u nejmladšího člena rodiny na hrobě.

VIDEO: Pohřeb Kočky (†28): Kočár s šestispřežím, průvod Prahou a bílé holubice.

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Pohřeb Kočky (†28): Kočár s šestispřežím, průvod Prahou a bílé holubice Aleš Brunclík

Fotogalerie
159 fotografií