Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nesnášíte žehlení? Tyhle triky vám pomohou

/
  • žehlení
    žehlení (iStock.cz)
    30. dubna 2020 ● 06:00

    Zdá se vám, že žehlení je zbytečná a hlavně namáhavá práce? To je velký omyl! Zkuste si život ulehčit následujícími tipy...

    Pravdou je, že bavlněné utěrky, ručníky a další rovné hladké textilie stačí po usušení napnout a složit, případně složené přežehlit. Ale co s tím ostatním prádlem? Jak na to, aby žehlení nebylo utrpení?

  • 1.

    Žehlička či parní stanice

    žehlení
    Autor: iStock.cz

    Každopádně platí, že dobrá žehlička je základ. Na trhu najdete nepřeberné množství žehliček i parních stanic, záleží už jen na vás, pro kterou se rozhodnete. Obecně platí, že parní stanice s generátorem páry jsou účinnější, lze s nimi vyžehlit kousky prádla jen z jedné strany a přitom budou dokonale hladké, takže si ušetříte čas, elektřinu i síly. Vedle ceny si všímejte příkonu přístroje, toho, z jakého materiálu je vyrobena žehlicí plocha, kolik má otvorů pro rozvod páry a kde jsou rozmístěny, jak moc je žehlička bezpečná (automatické vypnutí, světelná a akustická signalizace vypnutí), kolik vody se vejde do nádržky, jak je řešeno odvápňování nádržky, jaká je dávka páry a také jak dlouhý je přívodní kabel od elektrického zdroje. Moderní dražší přístroje mají ještě navíc některé funkce, třeba eko, to vám šetří energii. Nebo parní ráz pro hodně zmuchlané prádlo.

  • 2.

    Správně roztřídit

    žehlení
    Autor: iStock.cz

    Stejně jako před praním, tak i před žehlením je dobré si prádlo rozdělit podle materiálu, ze kterého je vyrobeno, každé se totiž žehlí při jiné teplotě. Odborníci doporučují začít se žehlením silonových tkanin při nízkých teplotách, pak se pusťte do žehlení směsových materiálů (bavlna s přídavkem umělého vlákna) a nakonec do bavlněných a lněných kousků, které vyžadují největší teplotu i dávku páry. Pokud byste postup obrátili, vždy musíte počkat, až se žehlička ochladí. Žehlíte pevné džíny a pak byste se bez čekání chtěli pustit do žehlení krajky nebo hedvábí? Je to možné, ale musíte si vybrat například některou z žehliček se speciální technologií OptimalTemp. Součástí technologie je procesor Advanced Smart Control, který se stará o nastavení ideální teploty žehlicí plochy, kterou doplní maximálním množstvím páry. Tato funkce navíc zvyšuje i účinnost žehlení – pára totiž proniká hluboko do látky, takže už nemusíte žehlený kousek obracet a žehlit i z druhé strany a také můžete žehlit více kousků najednou v několika vrstvách.

  • 3.

    Jen od sebe a k sobě

    žehlení
    Autor: iStock.cz

    Profesionální hospodyně radí si každý kousek na prkně rozložit, vyrovnat případně záhyby a teprve pak se dát do žehlení. Začínejte vždy s menšími partiemi, ozdobnými kanýry, lemy, krajkou a podobně. Žehlení vám ulehčí rukávník, díky němuž si můžete menší části dobře napnout a rozložit. A jak přesně žehlit? Vždy směrem od sebe a k sobě, krouživé pohyby žehličkou totiž mohou tkaninu poškodit.

  • 4.

    Jak se rychle žehlí košile?

    žehlení
    Autor: iStock.cz

    Nejdříve vyžehlete límeček – začněte uprostřed a postupujte k okrajům. Pak srovnejte manžety a rukávy, ramenní klíny, légu s knoflíčky a nakonec záda a oba přední díly. S parní stanicí si můžete práci ulehčit. To košili jen zapnete, srovnáte a vyžehlíte ji zepředu, díky páře se vyžehlí i zadní díl, jen musíte dávat pozor, aby se netvořily záhyby.

  • 5.

    Choulostivé látky

    žehlení
    Autor: iStock.cz

    Při žehlení je třeba dávat pozor na citlivé druhy materiálů. Platí to především o starožitných kouscích (dečky, ubrusy) a také o krajkách. Vyplatí se žehlit je opatrně, někdy přes bavlněný hadřík a žehličkou se zakulacenou špičkou, abyste tkaninu nepotrhali. Sametové kousky, materiály s gumovými nažehlenými motivy nebo flitry žehlete raději z rubové strany a pletené kousky během žehlení nenapínejte, mohly by se vytáhnout.

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. Aktuálně je na stáncích dubnové číslo, kde najdete vedle dalších zajímavých a inspirativních článků i velké zahradní plány. Podle nich můžete dát do pořádku jak okrasnou, tak užitkovou a zeleninovou část zahrady. Blesk Hobby koupíte v trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

    Autor: archiv

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy