Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

IKEA zveřejnila recept na slavné masové kuličky: „Bez koňského masa to není ono!“ vtipkují lidé na sociálních sítích

Autor: rc - 
22. dubna 2020
11:03

Velkou radost svým zákazníkům udělal švédský obchodní řetězec s nábytkem IKEA, který musel kvůli pandemii koronaviru uzavřít své pobočky. Rozhodl se proto, že potěší své věrné zákazníky a na sociálních sítích zveřejnili recept na jejich fenomenální masové kuličky! Lidé však začali vtipkovat, že bez koňského masa to nebude přece jen to pravé. Naráželi tím na několik let starou aféru, kdy IKEA musela stáhnout z obchodů masové kuličky, v nichž se našlo koňské DNA.

Miliony lidí pandemie koronaviru po celém světě uzavřela v jejich domovech a odkázala je tak na čistě domácí kuchyni nebo na objednávku jídel přímo domu. Dovážky dělá řada restaurací, ovšem zákazníci obchodního řetězce s nábytkem IKEA se musí delší dobu obejít bez masových kuliček!

Oblíbený pokrm se stal naprostým fenoménem. IKEA se proto rozhodla, že své věrné zákazníky a strávníky potěší a zveřejnila dosud tajný recept na masové kuličky s krémovou omáčkou. Dokonce přidala i grafický návod, kde je recept znázorněn krok za krokem, stejně jako u jejich nábytku.

Lidé na sociálních sítích jsou nadšení. „Úžasné, ale co třeba vegetariánské?“ dožaduje se bezmasé alternativy na sociální síti Twitter jedna z komentujících. „Právě jste mi zlepšili opravdu depresivní den,“ napsala další uživatelka.

Někteří uživatelé ale reagovali také na aféru na aféru z roku 2013, kdy IKEA podle informací The Guardian z více než dvaceti evropských zemí včetně České republiky z obchodů masové kuličky stahovala. Testy totiž tehdy údajně odhalily, že v oblíbeném pokrmu zákazníků bylo koňské maso. 

„Dejte tam zase koňské maso, už nechutnají stejně,“ zavtipkoval si jeden uživatel. „A to koňské maso se přidává až na konec?“ píše na facebooku uživatelka. „To musí být fake, žádné koňské maso,“ okomentoval český uživatel recept na twitteru. Jiní si naopak pochvalují, že mají možnost dát si oblíbenou delikatesu i ve ztížených podmínkách koronavirové pandemie. Nadšené komentáře nad těmi uštěpačnými přece jen převažují.

Recept na masové kuličky

Ingredience na masové kuličky

Na 16–20 kuliček budete potřebovat 500 g mletého hovězího masa a 250 g mletého vepřového masa. Oloupanou cibuli, stroužek česneku, 100 g strouhanky, jedno vejce a pět polévkových lžic plnotučného mléka, sůl a pepř.

Ingredience na krémovou omáčku

Na omáčku je třeba olej, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 150 ml zeleninového vývaru, 150 ml hovězího vývaru, 150 ml smetany, sójovou omáčku a dijonskou hořčici.

Jak na masové kuličky

Nejprve smíchejte důkladně hovězí a vepřové maso. Nakonec přidejte cibuli, česnek, strouhanku, vejce, mléko, pepř a sůl a posléze znovu důkladně promíchejte. Z vytvořené hmoty následně vytvořte malé kuličky, které dejte zhruba na dvě hodiny odpočinout do lednice. Lépe vám pak budou držet při tepelné úpravě. Na pánvi rozehřejte olej a kuličky následně osmahněte a dejte na plech. Předehřejte na 180 stupňů troubu a pečte dalších třicet minut.

Jak na krémovou omáčku

Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte k němu mouku a důkladně dvě minuty míchejte. Přilijte zeleninový i hovězí vývar a pokračujte v míchání. Do směsi přidejte smetanu, dvě čajové lžičky sójové omáčky a jednu čajovou lžičku dijonské hořčice. Nechte vše spolu povařit, směs míchejte a nechte omáčku ztuhnout. Kuličky s omáčkou můžete servírovat s brambory.

Tara-Tara ( 22. dubna 2020 12:57 )

toto "jídlo" může chutnat jen masochistovi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa