Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Domácí výuka: Samoživitelky nemají na počítače. Pomoc najdou na speciální mapě

Autor: Sabina Dračková - 
26. dubna 2020
05:00

Na on-line výuku alespoň nejakou formou přešly všechny české školy, které musely kvůli strachu z šíření koronaviru zavřít. Většinou se učitelé snaží úkoly i společnou práci zadávat s ohledem na technické možnosti dětí - tedy hlavně jejich rodičů. Zejména samoživitelky se ale ozývají, protože počítače mají doma staré, používají se k vlastní práci nebo na ně nemají peníze. Prostřednictvím interaktivní mapy jim nabízí pomoc stovky dalších lidí.

Všichni čeští školáci jsou už od 11. března "odsouzeni" k domácímu vzdělávání. Školy se zavřely, aby se zabránilo šíření nákazy novým typem koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19. Rodiče, učitelé a široká veřejnost jsou po více než měsíci prakticky rozdělení na dvě skupiny.

Jedni si myslí, že tato nutnost pomůže dětem v tom, aby byly samostatnější, vytvořily si k učení jiný, možná i bližší vztah a zvykly si se samovzdělávat. 

Sociální sítě i videohovory

Druzí podporují co nejdřívější návrat dětí do škol. Důvodů je i zde hned několik. „Spousta škol doposud nebyla schopná zprovoznit výuku on-line a vzdělávání řeší jen zadáváním úkolů přes e-mail a delegováním požadavků na rodiče,“ píše se v petici za brzké otevření škol.

Drtivá většina škol ale na on-line výuku maximálně spoléhá. Nic jiného jim totiž kvůli současným omezením nezbývá. Kromě toho, že učitelé zadávají úkoly e-mailem a děti jim je pak touto formou zase posílají zpět, využívají školy také různé informační systémy. Někde pracují i prostřednictvím sociálních sítí, jiní dokonce využívají videohovory.

Počítače půjčily školy i radnice

„Někteří rodiče k tomu nemají ani nutné vybavení či přístup ke vzdělávacím pomůckám, materiálům apod.,“ upozorňuje petice na důležitý nedostatek.

To potvrzuje i situace samoživitelky Moniky z Prahy 6. „S učivem jsme velmi pozadu a on-line procvičování a různé webové odkazy od učitelů jsme neměli šanci ani vyzkoušet,“ popisuje.

Rodičům v tomto někde pomohly přímo školy nebo jejich zřizovatelé. „Máme tu takové děti. Byly jim půjčené školní počítače. A zároveň se jednalo s Prahou 7 o zapůjčení nějakých zařízení,“ popsal Blesk Zprávám učitel z pražské základní školy na Strossmayerově náměstí Daniel Pražák.

Tam nakupovali počítače na začátku roku, takže tamní žáci používají prakticky zbrusu nové vybavení. Některé školy a obce ale takové možnosti nemají. Proto zůstává výuka a procvičování u některých žáků značně zanedbaná.

Dvě až tři procenta domácností počítač nemají, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Ten taky ve svých zprávách informuje o připojení k internetu: „V roce 2019 využívalo síť už 7,1 milionů lidí, což je 81 procent populace.“

Rodiny a zejména samoživitelky či samoživitelé se tak obrací na přátele, známé či neziskové organizace. Stovky lidí využily speciální mapu s názvem Počítače dětem. 

Maminka druhačky: Na nový nemám

Uživatelé zanáší body na mapu České republiky podle toho, kde žijí. K bodu uvedou například to, proč dané zařízení potřebují, pro koho je určené a podobně. „Jsem samoživitelka, můj 12 let starý notebook už bohužel dosluhuje a na nový opravdu nemám,“ nastínila samoživitelka Monika. Její dcera chodí do druhé třídy.

„Momentálně se učí pouze s babičkou, já chodím téměř každý den nebo noc na dvanáctihodinové směny. Pracuji jako recepční na koleji,“ popisuje Monika, která by chtěla, aby měla její dcera stejné podmínky jako ostatní děti. „Neměly by být znevýhodněny ty, jejichž rodiče si koupi počítače či tabletu nemohou dovolit,“ dodává.

Lidé darují staré i rozbité zařízení

Stejně jako Monika a dalších víc než pět set lidí, do mapy napsali i ti, kteří by jim mohli pomoct. Nabídek je zatím okolo tří set. „Budu rád, pokud tento laptop přijmete a ještě dál poslouží, není to sice žádná pecka, ale na běžné školní úkony postačí po nějakém vyčistění,“ píše Tomáš z Olomouce, který nabízí notebook.

Pomáhat se snaží i ti, kteří mají jen částečné vybavení. I o takové je ale velký zájem. „Mohla bych darovat i notebook HP 250 G3 cca 5 let starý, ale má ulomený monitor, nevím, jak nákladná by byla oprava, ale mohl by posloužit. Nabíječku bohužel nemá, překousal mi ji králík,“ píše uživatelka Lucie.

Někteří nabízí techniku k zapůjčení, jiní ji chtějí rovnou darovat. Na mapě jsou ale i nabídky k odkupu, většinou za nízké nebo dokonce symbolické ceny tak, aby si je mohly sociálně slabší rodiny dovolit.

Video se připravuje ...
Další videa