Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Děsivý masakr 21 lidí v malé vesničce na Valašsku: Na oběti tam vzpomínají dodnes

Autor: ČTK - 
23. dubna 2020
05:20

Od dnes trochu polozapomenutého běsnění nacistů na Vizovicku v samém závěru II. světové války uplyne 23. dubna 75 let. Nacisté vypálili za pomoc partyzánům valašskou vísku Prlov a zavraždili 21 lidí.

Některé osady a vesnice na Valašsku se na konci druhé světové války staly útočištěm partyzánů, což ale vedlo ke krutým represím ze strany Němců a několika masakrům jejich obyvatel. Nejznámějším z nich je vypálení Ploštiny s téměř třemi desítkami obětí, podobný osud ale potkal 23. dubna 1945 i Prlov, ležící zhruba deset kilometrů jižně od Vsetína. Na konci nacistického řádění zůstalo 21 mrtvých ve věku od 17 do 56 let a osm vypálených stavení.

Muž vyhrožoval opakováním masakru v Ostravě, trestu se nevyhnul

Prlovu a jeho obyvatelům se stala osudnou zrada jednoho z partyzánských pomocníků, vynucená mučením po zatčení, stejně jako útěk dvojice zajatých maďarských důstojníků, které v obci ošetřovali. 

Nacisté si vybrali trojici partyzánů, které mučili a pak pověsili na stromech u Bratřejova. Velkou část zbylých obětí příslušníci SS nahnali do jejich stavení, která následně zapálili. Další lidi „jen“ zastřelili. Válku nepřežil ani Alois Oškera, jeho tělo spolu s těly čtyř členů jeho rodiny bylo nalezeno po válce v hromadném hrobě v zahradě zámku ve Vizovicích.

Poslední nacistickou trestnou akcí v předvečer osvobození Valašska bylo vypálení osady Vařákovy Paseky nad Lačnovem v noci na 3. května 1945. Zabiti byli čtyři lidé, vypáleno bylo osm chalup z deseti. Jak uvedla ČTK, za masakry byla jednotka SS Josef, vedená dvěma českými Němci, Walterem Pawlofským a Kurtem Wernerem Tutterem.

Ani jeden z nich ale nebyl za valašské masakry potrestán, Tutter se stal dokonce v 50. letech spolupracovníkem komunistické StB v západním Německu, dodala agentura.

snehulak ( 23. dubna 2020 09:03 )

Dobré je připomenout, co nám tu za okupace prováděli Němci. Jen to nesvádějte korektně na nacisty.

jpastircak ( 23. dubna 2020 07:16 )

..."vedená dvěma českými Němci"..."Tutter se stal dokonce v 50. letech spolupracovníkem komunistické StB v západním Německu"..... Nevím proč, ale čím dál častěji mě proletí hlavou výrok Vl. Buriana "Česko je nejkrásnější zemí na světě. Jen je škoda, že zde žijí Češi."

Zobrazit celou diskusi