„Někteří rodiče se k sexuální výchově staví rezolutně až odmítavě se slovy: Když to nebudou vědět, tak to nebudou dělat! Mladí lidé ale mají spousty otázek, na které hledají odpovědi," vysvětluje Marcela Dytková, vztahová koučka.

Když děti nedostanou na své otázky o sexu odpovědi doma, hledají je ve svém okolí, na internetu, u kamarádů. „Někdy také formou zkouška, omyl. V životě se můžeme poučit z chyb, ale někdy je cena za chybu vysoká anebo zbytečná. To je např. v otázkách sexu, pohlavního a intimního života," upozorňuje Dytková.

Mgr. Marcela Dytková
Autor: profimedia

Marcela Dytková je vztahová koučka a koordinátorka projektu Začni správně společnosti yourchance. V rámci tohoto projektu přednáší mimo jiné o bezpečném sexu pro děti z dětských domovů.

Začněte včas
O sexu je dobré s dětmi začít mluvit co nejdříve. Ideální věk pro první informace je okolo tří let dítěte. Podle odborníků jsou totiž pro děti postupné zmínky o sexu mnohem přirozenější než nárazová pozdější »přednáška«.

Používejte správné názvy
Malé děti nemusíte hned poučovat o pohlavním životě. Začněte tím, že je budete učit správně pojmenovávat různé části těla. Když děti začnete výrazy jako penis a vagína učit včas, stane se jejich používání pro děti daleko jednodušší než v pozdějším věku. Navíc se naučí, že s rodiči můžou mluvit skutečně o všem.

Nemlžte a nelžete
Snažte se dětem podat základní informace přiměřeně jejich věku. Rozhodně ale nelžete! Netvrďte, že se děti kupují v porodnici, že je nosí čáp nebo vrána. Nejen, že by se jim pak lépe poučené děti mohly smát, ale navíc byste mohli přijít o jejich důvěru, protože jste jim vlastně lhali.

Zachovejte chladnou hlavu
Vyvedlo vás vaše dítě z míry otázkou na věci, o kterých podle vás ještě nemá nic vědět? Nehubujte ho a pokuste se mu pravdivě a jednoduše odpovědět. Rozhodně si nic nevymýšlejte a ani ho neodkazujte na dobu »až bude starší«. Jen mu tím v hlavě uděláte zmatek a ze sexu uděláte tajnou věc, o které se nemluví.

Mluvte o menstruaci
Zbytečným odkládáním ifnormací okolo pohlavního dospívání můžete dětem dokonce způsobit i psychické trauma. „Viděla jsem srdceryvně plakat dívku, která si myslela, že umře, když dostala svou první menstruaci. Její matka totiž usoudila, že v 7. ročníku ZŠ je ještě brzy dceři o tom říkat," popisuje Marcela  Dytková.

Nestrašte a nezakazujte
Do sexuální výchovy určitě nepatří strašení a zákazy. Dítě by se mělo dozvědět, že sex, pokud je provozován z lásky, bezpečně a zodpovědně, je krásná věc. Ale nezatajujte ani to, že nezodpovědný sex může zkazit celý život neplánovaným otěhotněním nebo nakažením pohlavní nemocí.

Nedejte na řeči puberťáků 
Tvrdí potomek, že o sexu všechno ví? Nevěřte mu. „Mladí lidi ve věku 15+ sice hodně dávají najevo, že o tématech týkajících se sexu vědí mnoho, pak se ale ukáže, že ví žalostně málo," vysvětluje Marcela Dytková. Zopakovat si s potomkem základní informace o bezpečném sexu tak rozhodně není na škodu.

Rada: Naučte děti říkat NE!
Nezapomeňte dětem vštěpovat, že na ně nemá nikdo právo sahat. A pokud se jim něco nelíbí, můžou říci NE! Podle odborníků byste už tříleté děti měli učit rozdílu mezi dobrými dotyky (přátelské objetí, pusa na tvář, pohlazení po hlavě) a zlými dotyky (dotyky na částech těla schovaných pod spodním prádlem). Děti by měly pochopit, že tělo je soukromá věc a nikdo by se jich neměl dotýkat bez povolení.

Projekt Začni správně společnosti yourchance o. p. s. pomáhá mladým lidem z dětských  domovů nebo pěstounské péče, aby se po odchodu osamostatnili a byli schopni žít plnohodnotný život. Letos byla součástí projektu série osvětových setkání na téma zodpovědné sexuální chování pod názvem Růžový únor. Ve 12 městech napříč ČR se této kampaně zúčastnilo 285 mladých z 59 dětských domovů.