Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pěkná prsa rovná se splněný sen

22. dubna 2020 | 00:00

Toužíte po krásném dekoltu? V dnešní době to není nic nemožného. Existuje mnoho možností, jak výsledného žlábku docílit. Co vše to obnáší a na co je třeba se připravit?

Od operace se toho změnilo pro mě hodně, ale hlavně vnitřně pocitově. Nevystavuju se a ani to nedávám okolí najevo, že jsem po operaci, je to spíš můj vnitřní pocit. Ten pocit, který mě tížil, že mi chybí něco v mé ženskosti, je pryč. Nemusím nosit jen trička ke krku a přemýšlet, jestli jde vidět, že nemám žádná prsa. Cítím se přirozeně tak, jako bych ty prsa měla od vždy. Sportuju stejně jako předtím a nějak mě to neomezuje. S negativní reakcí jsem se nesetkala. Že jsem po augmentaci, poznala jen kamarádka, která mě zná dlouho. Rodina měla trochu strach, protože je to přece jen operace, ale jinak jejich reakce byla výborná, protože věděli, jak mě to trápí, takže mě podpořili. Rozhodnutí rozhodně nelituji!! Lituju, že jsem se pro to nerozhodla dříve. Rozhodně to doporučuji všem ženám, co mají stejný problém, jako jsem měla já. Moc děkuju za vše.“ Takto vypadají některé reakce nejen mladých žen, které se rozhodly podstoupit zvětšení poprsí (augmentaci prsou).  

Zatímco k omlazující plastické operaci musí žena „dozrát“ věkem, po větších prsou touží většinou od okamžiku, kdy pozná, že větší už jí nenarostou. Na operační stůl proto uléhají dívky právě zletilé, ale i dámy po padesátce, které se rozhodnou handicap odstranit a jejich zdravotní stav jim zákrok umožňuje.

Výsledek zvětšení prsou
Autor: OB CARE

Konzultace před zákrokem

Před zákrokem je velmi důležitá konzultace, kdy lékař zhodnotí stav prsů pacientky, vyslechne si její žádost na tvar a velikost prsů a doporučí možné varianty operačního výkonu, velikost a tvar implantátu. Nelze vyhovět všem požadavkům a přáním. „Aby mohla pacientka podstoupit operaci, musí být stoprocentně zdravá. Prvním krokem je vstupní konzultace, na které dostane pacientka veškeré potřebné informace o zákroku, postupu léčby, rekonvalescenci a také o rizicích spojených se samotným výkonem. Součástí předoperačního vyšetření je i sonografické či mamografické vyšetření prsu. Samotný zákrok trvá okolo jedné hodiny a pooperačně ho pacientky snáší většinou velmi dobře. Při rekonvalescenci je důležité, aby byla pacientka disciplinovaná a dodržovala pokyny lékaře,“ říká MUDr. Martin Skála, plastický chirurg OB CARE kliniky.

Augmentace se provádí v celkové anestezii, stejně jako ostatní operace prsou, po ní následuje jedno- až dvoudenní hospitalizace. Na výsledný efekt i pooperační průběh mají vliv i zdánlivé detaily – například povrch implantátu, typ silikonového gelu nebo nošení pooperačního prádla.

Implantát v hlavní roli

Jedním z hlavních kritérií kvality prsních implantátů je jejich bezpečnost a zdravotní nezávadnost. Implantáty jsou v těle vystaveny působení mnoha vlivů a fyzickému namáhání – ať jde o každodenní sportování, nebo extrémní případy, jako jsou úrazy či dopravní nehody. Bezpečný implantát by měl vydržet téměř jakoukoli zátěž, které by mohl být vystaven. K zásadním parametrům, které jsou v klinických studiích sledovány, patří zejména biokompatibilita, kdy se testuje schopnost přijetí implantátu okolní tkání bez nežádoucích reakcí na organismus. Přední výrobci implantátů se snaží maximálně přiblížit kvalitám přirozené tkáně. Součástí testů biokompatibility je také vyloučení rizik toxicity a kancerogenity.

Test kohesivity implantátů
Autor: Lipoelastic

Kromě výše zmíněných testů chemicko-fyzikální povahy jsou neméně důležité mechanické zátěžové testy. Testy pevnosti v tahu, kdy je obal implantátu natažen až na 450 % původní délky. Obal musí být po testu bez jakéhokoliv poškození. Kontroluje se i správná tloušťka a stejnoměrnost obalu implantátu, která je zárukou jeho pevnosti. U každého modelu je tloušťka odlišná. Dřívější obaly implantátů byly příliš silné, prsa tak po operaci nemusela vypadat přirozeně a na dotek byla tvrdá. S vývojem kohezivního gelu se i obal implantátu mohl ztenčit. Tloušťka dnešních obalů implantátů zaručuje přirozený vzhled i dokonalou pevnost. Obvykle se pohybuje do 2 milimetrů.

Nejmodernější implantáty jsou dnes plněny bezpečným medicínským silikonem, který je tvořen kohezivními polymery. Kohezivní gel má hustší konzistenci a ani při podélném rozstřihnutí celého implantátu nedochází k nekontrolovanému úniku gelu mimo pouzdro implantátu.

Kompresní podprsenka
Autor: Lipoelastic

Bez kompresního prádla to nejde

Kompresní prádlo určené k pooperační léčbě může mít podobu podprsenky nebo různých návleků a bandáží. Slovo bandáž je zdravotnický termín a perfektně vystihuje svou funkci. Bandáž totiž snižuje bolestivost, zlepšuje krevní oběh, snižuje riziko infekce a urychluje proces hojení.

„Kompresní podprsenka napomáhá stabilizaci implantátů a minimalizuje otoky a podlitiny. Díky ní je období po zákroku méně bolestivé. Svým pacientkám doporučuji zakoupit dvě podprsenky ihned po zákroku, a to především z hygienických důvodů. Zatímco si jednu podprsenku budou prát, jejich nová prsa budou mít díky druhému kusu zajištěnou stálou kompresi. A ta je v prvních týdnech po operaci velmi důležitá!" dodává MUDr. Martin Skála.

Autor: Reklama
Video se připravuje ...