Dnes patří Top Gun, jehož slavnostní premiéra se odehrála v roce 1986, mezi legendy osmdesátkových akčních filmů. Když na jeho natáčení vzpomíná Val Kilmer, přiznává, že vzájemná rivalita jejich postav ve filmu se přenesla i do prostředí za kamerami. Tak jako se nemuseli Maverick a Iceman, ani Tom Cruise s Valem Kilmerem nebyli žádnými kamarády. A ostatní to dobře vnímali.

„Mimo kameru se herci rozdělili do dvou táborů – mého a Tomova,“ vzpomíná Val Kilmer s tím, že ta „jeho skupina“ se každý večer, kdy to bylo jen trochu možné, oddávala divokým večírkům. Tom Cruise nejenže nepařil s nimi, v průběhu vzniku pozdějšího filmového hitu navíc neviděl představitele hlavního klaďase pařit vůbec nikdo.

„Od prvního dne se maximálně soustředil na dosažení jediného cíle: Stát se největším akčním hrdinou v historii filmu. Býval vzhůru celé noci a učil se texty, každou hodinu zdokonaloval své kaskadérské kousky. Jeho odhodlání bylo obdivuhodné. Ještě obdivuhodnější je ale samozřejmě skutečnost, že dosáhl svého cíle,“ nemá problém uznat a vyseknout poklonu svému někdejšímu rivalovi Val Kilmer.

Fotogalerie
50 fotografií