Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zápasník MMA nabídl mozek pro vědecké účely: Budou na něm zkoumat vliv ran do hlavy

Autor: ran - 
24. dubna 2020
21:09

Brazilský zápasník MMA ve střední váze Paulo Costa (29) nabídl svůj mozek pro vědecké účely. Až umře, rád by, aby i jeho mozek přispěl k pokroku ve zkoumání toho, jaký vliv na nejsložitější orgán v lidském těle mají příliš časté rány do hlavy.

Paulo Costa má v rámci americké soutěže UFC celkem našlápnuto. Se 13 výhrami v řadě dost možná stane na pomyslné „bedně“ na nejčestnějším místě. Tenhle „nabušenec“ pospíchá - chce být totiž nejpozději v 36 letech se zápasením hotov a věnovat se něčemu, co tolik nepoškozuje mozkové funkce jako právě jeho sport, napsal zpravodajský server Infobae.com.

„Chci vyhrát všechno, co se dá, udělat pořádnou kariéru a pak s tím seknout. Dá se vysledovat, že u sportovců, kteří dostávají časté rány do hlavy, se myšlení i řeč zhoršuje a zpomaluje a paměť začne výrazně vynechávat. Ale u každého je to jiné. Nikdo neví, jak moc ho vlastně to otloukání nakonec poznamená,” řekl bojovník v rozhovoru pro magazín AG Fighting.   

Nadace Concussion Legacy Foundation podporuje sportovce „v důchodu“, kteří ve své „branži“ museli snést mnoho nezdravých otřesů hlavy a po skončení kariéry, ač jsou stále poměrně mladí, trpí často nepříjemnými následky. Nadace se také zabývá výzkumem těchto problémů a hledá možnosti jejich léčby i prevence.       

Ačkoli tedy Costovi dělá radost, že bude moci svým orgánem prospět výzkumu, přesto se nehodlá zařadit mezi ty sportovce, kteří problém podcenili. „Trénuju vždy s těmi největšími, takže nejměkčími boxerskými rukavicemi. Bez nich na trénincích nedám ani ránu,“ směje se.  

Zobrazit celou diskusi