Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kim opět na veřejnosti: Považuje se za Kennedyho, manželka kopíruje Jackie, uvádí kniha

Aktualizováno -
3. května 2020
09:16
Autor: ČTK, ula - 
3. května 2020
05:13

Severokorejská média zveřejnila snímky diktátora Kim Čong-una, který se po spekulacích o jeho zdravotním stavu poprvé od 11. dubna objevil na veřejnosti. Kim byl u slavnostního otevření nové továrny na hnojiva ve městě Sunčchon. Mezitím se na trhu objevila vůdcova nová biografie z pera bývalé analytičky CIA Čung H. Pak. Ta uvádí, že vládce KLDR sám sebe považuje za severokorejského Johna F. Kennedyho. Autorka dodává, že ze své ženy doslova udělal novodobou Jackie Kennedyovou, uvedl list Daily Mail.

Kim Čong-un se za zvuků uvítací melodie zapojil do slavnostní události. Všichni účastníci mu bouřlivě provolávali slávu,“ napsala agentura KCNA. Na jedné ze zveřejněných fotografií Kim přestřihává červenou pásku, na druhé si spolu se zástupci továrny prohlíží nový provoz. Na obou snímcích působí Kim odpočatě a v dobré náladě.

Šestatřicetiletý Kim se na žádné veřejné akci neobjevil tři týdny, o jeho programu nepsala ani státní média. Tak dlouhá nepřítomnost zavdala popud ke spekulacím o tom, zda Kim není vážně nemocný. Americká televize CNN minulý týden s odvoláním na nejmenovaný zdroj z americké vlády uvedla, že severokorejský vůdce podstoupil operaci a je ve vážném stavu.

Webový portál Daily NK, který údajně získává informace od severokorejských přeběhlíků, napsal s odkazem na své zdroje, že se Kim zotavuje po „kardiovaskulárním chirurgickém zákroku“. Tato tvrzení ovšem popřela jihokorejská vláda a poté i americký prezident Donald Trump. Jihokorejský ministr pro sjednocení v úterý prohlásil, že důvodem Kimovy státnické pauzy jsou možná jeho obavy z nákazy koronavirem.

Trump se raduje z Kimova návratu

Prezident Spojených států Donald Trump přivítal, že se vůdce KLDR Kim Čong-un po několika týdnech znovu objevil na veřejnosti. „Rád vidím, že je zpátky a daří se mu dobře!“ napsal Trump na svém twitterovém účtu.

O vážném zdravotním stavu či dokonce smrti severokorejského diktátora se hojně spekulovalo i v roce 2014, kdy se Kim na veřejnosti neobjevil dokonce 40 dní. Nyní se vrátil před kamery a fotoaparáty se širokým úsměvem, nic nenasvědčuje zdravotním komplikacím. A po boku se svou mladší sestrou Kim Jo-čong, o které se spekulovalo jako o možné nástupnici.

Nová kniha o vůdci

Zatímco se držel Kim z neobjasněných důvodů v ústraní, vyšla o něm nová biografie. Její autorka Čung píše, že Kim a jeho manželka Ri Sol-ču jsou „chodící reklamou“ na „alternativní Severní Koreu“, kterou ve své mysli diktátor stvořil. Kim chce svou zemi prezentovat jako moderní a prosperující zemi s lyžařskými středisky a aquaparky.

Politologové často vyzvedávají roli právě Kimovy mladší sestry Kim Jo-čong. Podle Čung je ale nejdůležitější ženou v Kimově životě „rozhodně jeho manželka“.

„Vypulíroval ji k obrazu svému, nebo spíš k podobě Jackie Kennedyové, dohlížel na to, aby se chovala a oblékala ve stylu někdejší první dámy Spojených států,“ prohlašuje v biografii Čung. Image Ri je podle analytičky Kimovým tahem, jak odvrátit pozornost od čistek v jeho režimu a stíhání jeho "nepřátel".

„Už když se ujal moci, začal plánovat nejen, jak bude probíhat jeho vláda, ale také jeho nástupců – jeho dětí,“ tvrdí Čung. S manželkou má Kim nejméně jedno dítě, to potvrdil bývalý americký basketbalista Dennis Rodman, který KLDR a vládnoucí rodinu několikrát navštívil. Pár podle spekulací v posledních letech přivítal ještě další 2 potomky.

Čung ve svém díle dál hledá paralely mezi politickou dynastií Kennedyů a rodem Kimů - našla ji v tom, že obě rodiny se snažily a snaží změnit svou zemi. Kim se ale vydal jinou cestou, než jeho vzor JFK. Místo skutečné změny Kim pro západ vytvořil „jakousi alternativní Severní Koreu“, pravdou zůstává, že sta tisíce Severokorejců jsou vězněni v jeho gulazích a pracovních táborech, stejně jako tomu bylo za jeho děda Kim Ir-sena a otce Kim Čong-ila.

Kimova žena: Loajální, krásná, nadaná, míní expert

„Kimova záliba v budování letovisek, letních resortů, lyžařských středisek či zábavných parků ukazuje, že se diktátor snaží dosáhnout korejského snu a jeho manželka má být tváří této vize,“ vysvětlil expert na KLDR z Harvardu John Park.

Kimova žena má pevně zakořeněnou roli v jeho režimu. Ri je bývalá roztleskávačka a zpěvačka a jako manželka vůdce byla pečlivě vybrána pro „svou loajalitu straně, krásu a nadání“.

Poprvé byla představena na veřejnosti 7 měsíců poté, co se Kim v roce 2011 chopil moci. Nejprve se o ní mluvilo jako o „soudružce Ri“, teprve později získala čestný titul „vážená první dáma“. Asi nejpřekvapivější je její západní styl oblékání a jemné pastelové barvy, do kterých se halí. Kontrastuje s oběma Kimy u moci - sourozenci oblékají tmavé barvy, výjimečně sáhnou po bílé.

Kimův dědeček a zakladatel KLDR přitom vystupoval proti líčení a „přehnaně pěkným šatům“, za jeho vlády bylo dokonce nelegální, aby ženy mimo zaměstnání nosily kalhoty. Kim v tomhle svého předchůdce rozhodně nerespektuje, jeho manželka je vždycky v perfektně ladícím kostýmku a lodičkách, doplněných o líčení a šperky.

Ri umí zachránit situaci

Ri se blýskla také jako hostitelka, v březnu 2018 se postarala o jihokorejskou delegaci a následující měsíc se podílela na všekorejském summitu. Zachránila i faux pas, kterého se dopustil jihokorejský bezpečnostní poradce, který se jejího manžela zeptal, jestli ještě kouří, a poznamenal, že je to špatné pro jeho zdraví.

„V tu chvíli celý stůl ztichnul,“ popsala scénu Čung. „Pořád mu říkám, aby přestal, ale neposlouchá mě, zareagovala tehdy Ri s úsměvem a uvolnila napětí,“ vysvětluje Čung. „Překvapí vás, jak moc se severokorejská první dáma podobá ikonické Kennedyové. Má skvělé vystupování a diplomatické cítění, je milá, zdvořilá a vtipná. Kim ji vidí jako další nástroj své moci,“ shrnula Čung. Její kniha o „enigmatickém mladém vůdci KLDR“ oficiálně vyšla v úterý 28. dubna.

Video  „KLDR musí podniknout věrohodné kroky.“ Podle koreanisty dřív k podepsání míru s USA nedojde.  - Markéta Volfová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

PPP150W ( 3. května 2020 12:37 )

Obávám se, že vám nebudu moci vyhovět. J.F.K. zemřel ve 46 letech. Já jsem o dost starší, takže jistě uznáte, že zatím co Kim na to má ještě 10 let, já jsem to už k vaší smůle prošvihnul. Hezký zbytek dne vám přeju.

jajas ( 3. května 2020 12:28 )

Naděje umírá posled­ní..­....­....­..

villon ( 3. května 2020 10:32 )

Fakt boží týpek. Na štěstí se.re na druhí půlce zeměkoule a nikam moc necestuje, tak nehrozý že by ho slušnej člověk potkal. Ale na vobrázku fakt supr. A to má (jestli přežil vlastní smrt) ty nejlepší dny teprve před sebou. Docela by mně zajimalo kdy naposledy protáhnul tu svou bábovku (vlastnim pérem, přirozeně).

frantacizek ( 3. května 2020 09:00 )

no já si dokonce myslím, že když psal Machiavelli Vladaře, myslel už při tom na Kimyho éru prosperity. Čiže tohle už byla první kniha o Kimym. A prosperita je nyní už 100% zaručena, když bude dost hnoje

PPP150W ( 3. května 2020 08:45 )

No, tak doufám, že jednou jako J.F.K také dopadne. Na rozdíl od něj však zaslouženě.

Zobrazit celou diskusi