Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Polobůh“ a „génius“ Kim. Nemilosrdný diktátor vyrůstal v luxusu, na zahradě měl opice

Autor: Darina Jíchová - 
26. dubna 2020
12:15

Světový tisk si láme hlavu nad tím, kam zmizel severokorejský diktátor Kim Čong-un (36), který měl prodělat operaci srdce. Spekulace o tom, že je v rekonvalescenci ve svém letovisku, se mísí se zprávami o jeho smrti či o tom, že je ve vegetativním stavu. Domněnky o tom, že je to s ním zlé, podpořil i fakt, že Kim chyběl na oslavách narozenin svého dědečka a zakladatele Severní Koreji Kim Ir-sena. Kimové svůj vzestup k moci hájí tím, že mají božský původ, a současný vládce KLDR byl skutečně vychováván jako polobůh. Jeho matka ho měla za „vojenského génia“, který se odmalička promenádoval v uniformě, o jeho pohodlí se staraly zástupy sluhů a v pokojíčku měl „víc hraček, než je v evropských obchodech“, uvedl list The Mirror.

Zatímco běžní Severokorejci trpí hladem a žijí v extrémní bídě, Kim nikdy nezakusil nic jiného než luxus. Odmalička měl k dispozici nespočet sluhů a jeho rodiče ho rozmazlovali. Svědčí o tom i to, že jeho otec Kim Čong-il mu první auto daroval, když mu bylo pouhých sedm let. Do nekonečna mu bylo opakováno, že on a jeho rodina jsou potomky bohů. Proto pro něj nebylo složité uvěřit tomu, že on sám je polobůh.

Kim zakusil i život v Evropě, když ho otec poslal studovat na elitní školu ve Švýcarsku. Od jeho dětství přes studium až k dospělosti se nic nezměnilo, Kim si stále užíval veškerého luxusu včetně obžerství, kouření a alkoholu. V roce 2011 se po otcově smrti chopil moci, během 9 let se na něm jeho životní styl značně podepsal a Kim výrazně přibral. Podle expertů se nelze divit tomu, že má srdeční problémy.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un na archivním snímku Severokorejský diktátor Kim Čong-un na archivním snímku | Reuters

Hermetický stát jako KLDR úzkostlivě tají zdravotní stav svého vůdce, je to pro ně záležitost národní bezpečnosti. Americká novinářka Anna Fifieldová v loňském roce vydala Kimovu biografii, ve které se věnuje i jeho dětství. Podle redaktorky deníku The Washington Post je „každý jeho krok promyšlený tak, aby zůstal co nejdéle u moci“, napsala Fifieldová.

Autorka připomněla, že to bylo právě za Kimovy vlády, kdy si KLDR vybudovala hackerskou síť a úspěšně otestovala vodíkovou bombu. Fifieldová rovněž odtajnila, že se Kim snaží stylizovat do svého dědečka, který je v KLDR stále nesmírně populární.

Bez rodiny byl jen obyčejné tlusté dítě

Jako malý měl Kim doma na zahradě prý klece s opicemi a medvědy, kromě vlastní mini zoo některé pozemky připomínaly zábavné parky, uvádí ve své knize Fifieldová. S ostatními dětmi se podle jejích zdrojů stýkal jen zřídka, například na oslavu jeho osmých narozenin se sešli jen vysocí hodnostáři strany. Na jeho život měla obrovský vliv také jeho matka Ko Jong-hui.

Ko v něm živila myšlenku, že je polobůh a génius, byla to také ona, kdo v něm probudil lásku k basketbalu. V tomto sportu našel útěchu i v 90. letech během studia ve švýcarském Bernu. Podle Fifieldové pro něj pobyt v Evropě byl velkou lekcí, studoval zde pod falešným jménem a jasně viděl, že bez „dynastie za zády“ tu byl jen dalším „obyčejným tlustým synem imigrantů“. Fifieldová zdůraznila, že vyjma záchvatů vzteku, kdy Kim kopal spolužáky a plival po nich, se nejevil jako psychopat, našel si dokonce 4 kamarády.

Nechal popravit členy vlastní rodiny

Kim se ukázal jako nemilosrdný vládce, o čemž svědčí čistky ve straně i tisíce lidí, kteří končí v gulazích a pracovních táborech. Smilování nemá ani pro rodinu, je dokonce spojován s vraždou svého nevlastního bratra Kim Čong-nama, který byl v roce 2017 otráven na malajsijském letišti. Nikdy nebylo dokázáno, že Kim vydal rozkaz k bratrovu odstranění, mnoho lidí ale věří tomu, že se nejednalo o vraždu, ale o veřejnou popravu. Diktátor se měl obávat, že by ho bratr mohl připravit o „trůn“.

V roce 2013 zase Kim nechal popravit svého strýce Čang Song-tcheka, ten v době vlády Kimova otce zastával ty nejvyšší posty, oficiálně byl místopředsedou Komise národní obrany, během Kim Čong-ilovy nemoci byl ale v podstatě hlavou státu. Krátce po Kimově nástupu byl ale z postu sesazen a očerněn. Následně obviněn z vlastizrady a společně se svými nejbližšími spolupracovníky popraven, stejný osud potkal i jeho širší rodinu. Oficiálně byl zastřelen, neoficiálně ho prý Kim nechal roztrhat smečkou psů.

funebrak ( 26. dubna 2020 19:55 )

Asi stejně jako mladý Klaus. (Ten měl opici i doma)

PPP150W ( 26. dubna 2020 18:38 )

Myslím, že by to bylo předčasné a politicky velmi riskantní. Spíš je mi divné, proč si Kim nevyrobil syna.

blah.. ( 26. dubna 2020 18:27 )

Bol syn diktatora a teda nasledovnik.

PPP150W ( 26. dubna 2020 18:25 )

To nedává logiku. Tenkrát ještě nebyl to co je teď. Tajné služby neměly důvod ho likvidovat. I když jeho tehdejší ingognito by mohlo být dobrou diplomatickou výmluvou.

PPP150W ( 26. dubna 2020 18:21 )

Jestli on ho nepozval Mynář na zabijačku nemocného prasete.

Zobrazit celou diskusi