Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Česku otevřou některé obchody a tělocvičny. Velká centra mají stále stopku

Autor: ČTK - 
26. dubna 2020
13:20

V Česku se od pondělí budou moci otevřít další obchody a provozovny služeb, kterým vláda v březnu nařídila zavřít ve snaze omezit šíření nového koronaviru. Zákazníci se ale setkají s některými omezeními. Například v prodejnách oděvů si oblečení nebudou moci z hygienických důvodů zkoušet. V posilovnách, tělocvičnách a fitness centrech se lidé nepřevléknou v šatnách a ani se neosprchují. Zrychlení uvolňování restrikcí ale například některé knihovny nebo zoologické zahrady zaskočilo a zůstanou ještě zavřené.

Mimo provoz musí nadále být například většina provozoven v obchodních centrech, restaurace, kadeřnictví, různé kosmetické služby a hotely a další ubytovací zařízení. S jejich otevíráním spolu s památkovými objekty, muzei, galeriemi nebo divadly počítají až další fáze uvolňování vládních omezení. Nyní jsou plánovány dvě, od 11. a od 27. května. Naopak od pondělí 27. dubna se mohou konat také bohoslužby do 15 osob za přesně definovaných podmínek.

V pondělí stát umožní provoz obchodů a dalších provozoven s plochou do 2500 metrů čtverečních se samostatným vchodem a mimo obchodní centra. Větší obchody bude stačit zmenšit bezpečnostní páskou. Vedle zákazu zkoušení oblečení v prodejnách oděvů doporučuje ministerstvo zdravotnictví i zvláštní podmínky pro reklamace. Prodejci by měli nechat veškeré vrácené zboží před jeho dalším nabízením tři dny ležet. Knihovny budou smět opět půjčovat vrácené knihy až po dvou dnech.

Omezení vystřídají nařízení

Například Národní knihovna a zřejmě ani mnohé další knihovny se ale v pondělí veřejnosti ještě neotevřou. Provozovatelé poukazují na to, že určitý čas potrvá příprava provozu s ohledem na dodržování předepsaných hygienických opatření. Provoz neobnoví například ani část knihkupectví. Společnost Albatros Media uvedla, že v pondělí otevře zřejmě 65 procent knihkupců, tedy asi 350 prodejen.

S mnoha hygienickými požadavky se budou muset vypořádat posilovny a fitness centra. Vedle toho, že neotevřou zázemí, budou muset třeba zajistit po každém klientovi dezinfekci strojů a cvičebního nářadí. Omezen bude i počet trénujících lidí. Na každých deseti metrech čtverečních plochy bude moci cvičit nejvýše jeden člověk.

Podobná nařízení budou platit i pro zoologické, botanické nebo dendrologické zahrady. Jejich provozovatelé budou moci umožnit vstup nejvýše 150 lidem na hektar plochy. Vnitřní pavilony budou moci zpřístupnit podle nynějších plánů až za měsíc.

Provoz budou moci od pondělí obnovit také autoškoly. V učebně ale bude moci být nejvýše pět žáků ve dvoumetrových rozestupech a ve vozidle jen učitel s jedním žákem. Automobil bude muset projít po každé jízdě dezinfekcí.

Obnovovat provoz začnou sociální služby

Lázně sice mohou od pondělí znovu přijímat klienty, otevřou ale až začátkem května. Dříve nestihnou po vynucené pauze vše připravit. Od pondělí také platí, že na konzultace, klinickou a praktickou výuku a praxi na vysoké škole či do vysokoškolské knihovny mohou začít individuálně chodit i studenti nižších ročníků. Od pondělí začnou postupně obnovovat provoz také sociální služby, a to nejdřív jen na dálku po internetu či telefonu.

Původní vládní harmonogram umožňoval od pondělí otevřít provozovny do 200 metrů čtverečních. Posilovny a autoškoly byly zahrnuty do vlny od 11. května, zoologické zahrady dokonce až do etapy od 25. května. Poslední omezení obchodu a služeb mělo padnout podle prvotních plánů 8. června.

Negativní test pro pendlery

Přeshraniční pracovníci budou moci cestovat od pondělí z Česka za prací a zase se vracet zpět každý den. Jezdit každý den do země, kde studují, budou moci nově také příhraniční studenti. Do Česka navíc budou moci přijet také občané ostatních zemí Evropské unie kvůli práci a vysokoškolští studenti z unijních států. Všichni ale budou muset splnit kvůli epidemii nového koronaviru stanovené podmínky.

Takzvaní pendleři, kteří nespadají pod výjimky, se podle dosavadních pravidel mohli vracet do Česka výhradně po dvou týdnech práce v cizině. V Česku následně museli strávit dva týdny karanténě. Od pondělí budou mít možnost přecházet hranice každý den, budou ale muset pravidelně předkládat negativní PCR test na nemoc covid-19, kterou koronavirus způsobuje.

Při prvním příjezdu do Česka budou pendleři potřebovat negativní test, který nebude starší než čtyři dny. Následně budou předkládat nové testy jednou za dva týdny. Pokud by jej na hranicích neukázali, museli by do dvoutýdenní karantény. Otestovat se budou moci nechat i v Česku a do čtyř dnů výsledek při návratu na hranicích předložit. Testy si budou muset zajistit sami. Stejná pravidla budou platit i pro přeshraniční žáky a studenty.

„Za účelem výkonu ekonomické činnosti“

Nově budou moci do Česka přijet nejdéle na tři dny unijní občané „prokazatelně za účelem výkonu ekonomické činnosti“, tedy například na obchodní jednání. Rovněž oni budou muset na hranicích předložit negativní test na covid-19, který nebude starší čtyř dnů.

Na delší dobu budou moci do ČR při splnění stejné podmínky podstoupení testu unijní občané a vysokoškolští studenti, pokud předloží pracovní smlouvu potvrzující ekonomickou činnost v Česku nebo jiný podobný doklad, studenti pak potvrzení o studiu na české vysoké škole. Pro tyto lidi bude platit první dva týdny omezení volného pohybu. Mezi desátým a 14. dnem pobytu v Česku budou muset podstoupit další test na nemoc covid-19.

jasnovidec01 ( 26. dubna 2020 16:26 )

Solfernus:ASi te seJe zivot, ze? JaSNOVIDCE1! EMIGRUJ DO USA TAM SI SVOBODY UZIJES TREBA I V CHLADICIM KONTEJNERU! né já se odstěhuju do Ruska ,tam je chaos pořád,né jako tady 2x denně ty de bi le.

naidka ( 26. dubna 2020 15:44 )

To už jsi stačil všechno navštívit, Tomiku?

naidka ( 26. dubna 2020 15:15 )

Nestačily by rukavice? Ale jedině gumové, s jinými se špatně listuje.

naidka ( 26. dubna 2020 15:03 )

Mě zaujaly knihovny. Knihovnice musí sama nabízet a vydávat, co si budete chtít přečíst, nehledě na to, kolik času stráví s jednotlivými knihomoly, mezi regály vás nepustí, vrácené knížky se budou vracet projitím přes koridor jiné knihovnici, která vrácené knížky musí nechat 3 dny vyluftovat, aby případné viry z nich odlítly.

jasnovidec01 ( 26. dubna 2020 14:35 )

Naše vláda je ubohá !!!když jim to soud znepříjemnil tak ONI se rozhodli to vrátit nám DE.ME.NTI..asi si myslí že my ovce budeme poslouchat na slovo jak oni pískají,nechtějí se smířit že nařízení udělali svévolně sajrajti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa