Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pandemie posílá Čechy na „pracák“. Když jich bude moc, chce Maláčová vyšší podporu

Autor: ČTK - 
26. dubna 2020
14:20

Pokud by kvůli koronavirové krizi v Česku skokově vzrostl počet lidí bez práce, mohly by se případně navýšit podpory v nezaměstnanosti. V diskusním pořadu Partie to dnes naznačila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Na výši podpor poukazovaly v posledních týdnech odbory. Podle nich jsou částky nízké.

Vidím prostor pro navýšení podpory v nezaměstnanosti, pokud nezaměstnanost stoupne skokově,“ uvedla Maláčová.

Podpora v nezaměstnanosti se lidem do 50 let vyplácí za určitých podmínek pět měsíců, lidem od 50 do 55 let osm měsíců a lidem nad 55 let 11 měsíců. Částka se u zaměstnanců stanoví z průměrného měsíčního čistého výdělku za poslední dva roky, u osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) z vyměřovacího základu.

Odbory současné nastavení dlouhodobě kritizují

První dva měsíce se vyplácí 65 procent, další dva měsíce 50 procent a ve zbytku času 45 procent. Pokud člověk odejde z práce bez vážného důvodu sám, nebo „na dohodu“, dostává 45 procent. Odbory nastavení dlouhodobě kritizují. Na výši částek začaly poukazovat znovu před pár týdny kvůli koronavirové krizi.

V únoru a v březnu dosahovala nezaměstnanost v Česku tří procent. Ministerstvo práce podle dosavadního vývoje očekává, že by se za duben mohla zvednout na 3,4 procenta. Ministryně řekla, že by mohlo přibýt kolem 41 000 nových uchazečů o zaměstnání. V březnu jich bylo 35 700, celkem pak úřady evidovaly zhruba 225 700 zájemců o místo. Za duben by uchazečů mohlo být 250 000, upřesnila dnes Maláčová.

Kalousek očekává nezaměstnanost mezi 8 a 10 procenty

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek dnes řekl, že není příliš optimista a podle odhadů by nezaměstnanost na konci roku mohla být mezi osmi a deseti procenty. Podle ekonomů se dá očekávat výrazné zhoršení kvůli dopadům koronavirové nákazy.

Ministerstvo práce v podkladech ke kurzarbeitovému programu Antivirus uvedlo, že očekává případné zvýšení nezaměstnanosti kvůli koronavirové krizi zhruba až o pět procentních bodů. Pohybovala by se tedy kolem osmi procent. Ekonomické dopady budou podle resortu záviset na tom, kolik lidí skutečně bude bez práce a na jak dlouho. Při půlročním navýšení nezaměstnanosti o pět procentních bodů by státní rozpočet na daních, odvodech a vyplacených podporách přišel o 44 miliard korun, spočítalo ministerstvo.

paralenka ( 26. dubna 2020 17:52 )

Ta sosanka dělá, jako kdyby jí ty prachy patřily! Tak na tohle dávají ti, kterým by hrdost nedovolila běžet na pracák! Politici zadlužují zemi víc, než je zdrávo, miliardy sem nebo tam, z cizího krev neteče! Místo deficitu 40mld rovnou 300, to fakt už začíná smrdět -a ppořád je jim to málo! Bože, chraň nás před socialisty. Já vím, že jistá etnika se radují a vzývají Boha úplně opačně. Jenže sosani rozdávají z cizího a na opravdu potřebné nezbývá! Kdo chce, i po tomhle debaklu si práci najde! Ale bohužel tu vždy budou i vyčuránci, kteří budou státní kasu jenom ždímat! Proč by spěchali do práce, když jim tahle amatérka vyrábí čím dál větší polštářek! Mně už je ukradené, jestli mě sežere koron. Lepší než vidět tu vyrabovanou zemi!

Citronel ( 26. dubna 2020 17:45 )

Taky mam chuť kohokoliv bez roušky plácnout lopatou přes tlamu,když vidim,že nemá roušku a kálí na to,že může někoho nakazit.Dětičky jí nosí,ale některá dospělá telata ne.

Citronel ( 26. dubna 2020 17:41 )

Pracoval jsem v SRN,u doktora jsem zasimuloval a napsal mi potvrzení,že jsem skončil ze zdravotních důvodů,proto jsem bral tu nejvyšší podporu.Známý,který též pracoval v SRN udělal to samé,ale protože měl velký plat,tak bude po celou dobu brát nad 19000 kč čistého,tolik si v našem kraji a se svým vzděláním nevydělá,má víc za to,že se povaluje doma.Ten kdo dřel tady za běžný plat a tady platil daně,tak bude brát tolik,že bude rád,že přežije.Prostě kdo si zvykl na vyšší životní standart,toho stát nenechá na holičkách,šnaží se ho z vašich daní podporovat,aby náhodou nestrádal.Já jsem si za vaše daně,díky štědrosti státu nakoupil elektroniku a ještě mi zbylo i když jsem chodil pravidelně chlastat,tímto bych vám chtěl poděkovat.

frantacizek ( 26. dubna 2020 16:42 )

ODS ne, to je návrh Zbyňka Stanjury, nejrozumnější za dané situace.

fandasever ( 26. dubna 2020 16:36 )

To není špatný princip, jenže naši opozici šlo o 100% garance za nájmy od státu, na to přece nemůže stát nikdy přistoupit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa