Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Putin ztrácí pevnou půdu pod nohama: Vyčerpaní doktoři si stěžují na mizerné platy, zmínili i lži

Autor: Darina Jíchová - 
26. dubna 2020
21:20

Koronavirus způsobuje ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi velké potíže, nejen že kvůli nákaze musel na dobu neurčitou odložit referendum o změně ústavy, což by mu umožnilo setrvat u moci až do roku 2036, nyní proti němu vystoupila lékařka a označila ho za lháře. Řada zdravotníků rovněž podala výpověď, důvodem je „mizerný plat“. Pandemie nemoci covid-19 a pád cen ropy vyvolaly v Rusku vážnou hospodářskou krizi, uvedl list Daily Mail.

V Rusku je k neděli 26. dubna téměř 81 tisíc nakažených, koronaviru podlehlo již 747 osob. Podle oční lékařky Anastasie Vasiljevové Putin a jeho vláda o krizi „otevřeně lžou“ a manipulují čísly, ta jsou podle ní mnohem vyšší.

Lékařka krátce po svém prohlášení skončila ve vazbě, Ruska je předsedkyní lékařské unie a zároveň spojenkyně ruské opozice. Policie vysvětlila, že Vasiljevová byla zadržena kvůli porušení karantény, lékařka se brání tím, že byla na inspekci v nemocnici. Nakonec vyvázla s pokutou.

Lékaři podávají hromadnou výpověď

Ruské zdravotnictví bylo na pandemii nepřipravené, lékaři a zdravotní sestry ošetřují tisíce pacientů bez náležitých ochranných prostředků a za extrémně nízký plat, za měsíc si vydělají pouze 25 tisíc korun. Desítky z nich se rozhodly podat výpověď. „Rádi by zachraňovali životy, ale nechtějí jít na jistou smrt,“ řekla o hromadné rezignaci dcera jednoho ze zdravotníků.

Ruský prezident Vladimir Putin. Ruský prezident Vladimir Putin. | Reuters

Nemocnice jsou přeplněné a nepomáhá ani nově otevřené zařízení na okraji Moskvy. Kromě ochranných oděvů zemi chybí také kyslíkové bomby či ventilátory, ty skoupili tamní oligarchové a vybavili si s nimi svoje luxusní dači, kde tráví karanténu. Ruské zdravotníky pobouřilo také to, že Putin poslal plné letadlo zdravotnických potřeb do New Yorku, což byl podle nich čistě politický tah.

Kasparov: Putina zajímá jen moc

Podle politologů nastalá situace zasáhla všechny Putinovy slabiny. „Putina nezajímají žádné lidské oběti, obává se pouze ztráty moci,“ zhodnotil někdejší šachový velmistr Garri Kasparov. Také analytici řeší, zda putinovské Rusko obstojí v krizi spojené s koronavirem, nebo zda se prezident a jeho režim zbortí a stanou se jednou z obětí pandemie. „Diktát jednoho muže může být nebezpečný, ale je také dost křehký. Proti Putinovi se mohou obrátit i jeho spojenci,“ varuje Kasparov.

Politologové poukázali na to, že Putin během koronaviru přišel o roli „siláka a světového vůdce“, do které se obvykle staví. Prezidentova popularita je nejníže za posledních 7 let, rozpadl se mu také plán na velkolepou oslavu 75. výročí konce 2. světové války. „Přišel o všechny plány, nebude mít ani oslavy, ani referendum, covid-19 Rusko uvrhl do chaosu,“ reagoval analytik James Nixey z think tanku Chatham House.

Putin předvedl nevídaný krok: Stáhl se do pozadí

„Nastalá situace by byla výzvou pro jakoukoliv kompetentní vládu, ta ruská se za ni považovat nedá,“ dodal Nixey. „Nejdřív Rusko reagovalo dost rychle a hned po vypuknutí nákazy ve Wu-chanu a nechalo zavřít hranice. To je možná taky všechno, ministr zdravotnictví musel o schůzku s prezidentem žádat šestkrát, když s ním chtěl řešit pandemii a postoj ruské vlády,“ přidal se expert na Rusko Mark Galeotti.

Putin dokonce dlouho tvrdil, že je situace pod kontrolou, pak se na nějaký čas stáhl do pozadí. Nepopulární opatření jako omezení pohybu a shromažďování museli vyhlašovat jeho spolupracovníci. Nepříjemné povinnosti se ujal premiér Michail Mišustin a moskevský starosta Sergej Sobjanin. „To jsme u Putina ještě neviděli, většinou hraje první housle a svou pozici si nenechá uzurpovat,“ reagoval na prezidentův krok politolog Ben Noble.

Kvazimoda ( 27. dubna 2020 05:53 )

Putin má pod nohama pevnou půdu..., za dvacet let ukradl minimálně 250 miliard dolarů...

hades ( 26. dubna 2020 23:49 )

http­s://no­vaya­gaze­ta.ru­/arti­cles/2­020/04­/24/85­073-my-priehali-i-v-ochered-vsta­li?fbc­lid=I­wAR1kw­MGk6mN­pfTkMAc­cEtjoN­jrdgfh­zSMp5Z­IhUR­CnWzYF­QR2Mnd­RklMb7g

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa