Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zranila Kima raketa při testech? Vyděšené Severokorejce nahnala nejistota do obchodů

Autor: Mii - 
27. dubna 2020
20:45

Různé teorie se v posledních dnech vyrojily o dlouhé absenci severokorejského vůdce Kim Čong-una. Někdo v tom vidí koronavirus, jiní lidé „zpackanou“ operaci srdce a další říkají, že se vůbec nic neděje. Bývalý vysoce postavený severokorejský úředník Lee Jeong Ho o víkendu přišel s novou spekulací – podle něj se Kim Čong-un mohl zranit při jednom z nedávných testů raket a momentálně se léčí. Operaci srdce nevidí Ho jako reálnou. Severokorejští obyvatelé mezitím začali skupovat potraviny ze supermarketů.

Ho byl v minulosti jedním z předních představitelů Korejské strany práce, vládnoucího politického uskupení v KLDR. Ze Severní Koreje unikl do USA a dnes se zaměřuje na komentování situace v zemi. O aktuálním stavu Kim Čong-una hovořil pro agenturu Dong-A IIbo.

Podle Ho je důležité datum, kdy se severokorejský vůdce přestal na veřejnosti objevovat – 15. dubna, tedy výročí narozenin Kimova dědečka Kim Ir-sena, zakladatele celé země. Jen den před tím Severní Korea testovala rakety krátkého doletu a podle Ho je možné, že se při tom Kim Čong-un zranil.

Test podobného rozsahu totiž nemůže být zahájen bez přímého příkazu a přítomnosti vůdce KLDR, takže minimálně ještě 14. dubna v 7 ráno musel být Kim Čong-un dostatečně zdravý a schopný komunikovat. „Kima pak vynechali ze všech zpráv, ani nezveřejnili žádné záběry z testů raket a letounů, což naznačuje, že letící sutiny způsobily nějaký problém,“ uvedl bývalý úředník s tím, že KLDR obvykle záběry zveřejňuje. Jihokorejská armáda potvrdila, že ten den Severní Korea rakety testovala.

Ho se proto přiklání k variantě, že Kim Čong-una sutiny nějakým způsobem zranily a nyní se zotavuje. Přijde mu to pravděpodobnější než možné kóma vůdce po operaci srdce či rovnou smrt. Mimo jiné proto, že Kim by dle jeho názoru nepodstupoval vážnější zákroky v nemocnici Hjangsan, protože zařízení nedisponuje dostatečným množství expertů. Právě v této nemocnici, která se nachází na úpatí hory Mjohjang daleko od civilizace, měli lékaři podle čínských zdrojů diktátora operovat.

Ta nejlepší péče skrytá v horách

Server DailyNK ovšem uvádí, že nemocnice Hjangsan je ideálním místem pro podobný zákrok. Kdyby severokorejští vůdci zůstávali s vážnými problémy v hlavním městě Pchjongjangu, poutalo by to příliš velkou pozornost. Z toho důvodu bylo v roce 2014 zdravotní zařízení Hjangsan vyčleněno exkluzivně pro Kimovu rodinu – tehdy se měly vůdci začít objevovat první vážné zdravotní problémy. Kim Čong-un trpí obezitou a je silný kuřák.

S Kimovou rodinou je spojen i samotný vznik nemocnice. Byla založená v roce 1994 po smrti Kim Ir-sena, který měl v lokalitě víkendovou rezidenci. V ní také zemřel, jelikož když před 26 lety utrpěl infarkt, nenacházeli se v okolí žádní lékaři a hustě pršelo, takže nebylo možné tehdejšího prezidenta převézt vrtulníkem do hlavního města.

„Lokace nemocnice je ideální, protože Hjangsan je blízko Pchjongangu a nedá se do ní jednoduše dostat – to je velmi důležité v situaci, kdy se něco stane vůdci. Populace by mohla panikařit,“ uvedly zdroje pro DailyNK. Zařízení je podle nich dokonce specializované na srdeční choroby. „Dovezli sem to nejlepší vybavení z Japonska a Německa,“ dodaly.

Z obchodů mizí potraviny

Pokud se měly možné problémy Kim Čong-una utajit, aby nevznikla panika v populaci, příliš se to nepovedlo. Podle serveru The Washington Post začali Severokorejci v minulém týdnu skupovat potraviny, jelikož se bojí, co bude se zemí dál. Následovnictví Kim Čong-una totiž stále není vyřešené, spekuluje se, že by v případě jeho smrti nastal chaos až občanská válka.

Jako první z regálů supermarketů zmizelo zboží ze zahraničí, poté konzervy vyrobené v Severní Koreji a cigarety. Narušeno bylo podle informací serveru i fungování železnice směrem do Číny, plus nad Pchjongjangem se začalo objevovat větší množství vrtulníků.

Nicméně není zcela potvrzené, že skupování potravin opravdu souvisí s absencí Kim Čong-una. Některé zdroje uvádí, že lidé vyrazili do obchodů v reakci na pandemii koronaviru.

„Je živý a zdravý“

Jižní Korea v každém případě trvá na tom, že Kim Čong-un žádnými problémy netrpí. „Pozice naší vlády je jasná. Kim Čong-un je živý a zdravý. Od 13. dubna zůstává v oblasti Wonsan. Žádný podezřelý pohyb jsme nezaznamenali,“ sdělil v neděli bezpečnostní poradce jihokorejského prezidenta Mun Če-ina, Mun Čung-in, pro televizi CNN.

villon ( 28. dubna 2020 06:46 )

Byl to velký fanoušek technologií a zřejmě se mu tato zályba stala osudnou. RIP. Problém bude s pohřbem, protože třeba naši komanči se tam budou kvůli koronovirusu špatně dostávat a nevim nevim jestli jim Ovar půjčí vládní letoun. Přecejenom Korea neni Čína.

frantacizek ( 27. dubna 2020 22:23 )

je to jako na Silvestra. Na Silvestra se pije alkohol a střílí pyrotechnika. Správný postup je nejprve odpálit raketu a až pak začít pít alkohol. Protože v opačném případě může docházet i u lidových vůdců ke zranění a vypadá to pak, že samotné rakety jsou nebezpečné. Každopádně mnohem nebezpečnější je kombinace pyrotechnika alkohol nebo raketa alkohol.
Timhle výše bychom se měli řídit všichni, až teda na Kima, který už odpaloval rakety středního doletu jako batole. Proto tenhle článek beru za fámu a dehonestaci tohoto malého velkého muže.

sorgedoktor ( 27. dubna 2020 22:21 )

Hm no Nic se nevi...Hlavne ze je o cem psat

picomrdko ( 27. dubna 2020 21:14 )

nejradši bych vám zkurvencům ro***al hlavu o beton ***i

Zobrazit celou diskusi