Pan Opletal, který je zástupce předsedy Družstevních garáží U Kovárny 46, společně s předsedou družstevních garáží panem Františkem Plenařem popsali Blesku začátkem února problém s odstavenou motorkou v prostorách objektu. „Já jsem se spojil s městskou policií, předseda zase zkoušel státní policii. Pokaždé jsme dopadli stejně, zjistili si majitele i bydliště, ale odmítli nám to sdělit,“ řekl tenkrát Blesku.

Případ motorky »odstavené« v družstevních garážích, kde o ní nikdo nic neví, překvapil i Ombudsmana Blesku, právníka Romana Moussawiho. „Přijde mi až neuvěřitelné, že to za 5 let nedokázali vyřešit,“ pozastavoval se nad tím.  A následně dal několik rad, jak postupovat.

Mgr. Roman Moussawi.
Autor: archiv Blesku

Z garáží před bránu

K realizaci kroků, které panu Opletalovi poradil, ale nakonec nedošlo. Motorka totiž po uveřejnění článku zmizela. „Najednou nebyla. Asi po 14 dnech byla viděna před vjezdem do areálu garáží. A pak zmizela i od té brány. Je to opravdu záhada, kdo s motorkou manipuloval,“ popisuje Ladislav Opletal, jak to celé probíhalo.

Nikdo ji prý nyní nehledá, nikomu nechybí, nikdo po ní nepátrá. „Je to vážně celé divné. A to jsou ty naše garáže zamykatelné,“ přemýšlí nahlas.

Hlásili se kupci

Na závěr se Ladislav Opletal Blesku svěřil, jak velký zájem o tuto motorku nakonec byl. „Dostal jsem najednou několik pohledů od zájemců, že by motorku od nás koupili. Třeba na součástky. Nechápu, kde na mě sehnali adresu, ale já jsem na to nereagoval. Přeci nebudu prodávat něco, co není mé,“ říká Opletal a dodal: „Hodně lidí mě v Blesku poznalo a začalo se v našem okolí řešit, jak ji odvézt. Možná ten článek četl majitel motorky a začal zachraňovat, co se dá.“

Místo 5 let pár dní

Trápí vás podobný oříšek jako pana Opletala? Nebo řešíte jiný problém? Nebojte se nám ozvat, stejně jako to udělal on. „Já jsem to risknul a to, co jsme nedokázali vyřešit za 5 let, tak se to vyřešilo během několika dní. Jsem rád, že je prostor v našich družstevních garážích čistý a nic tam nepřekáží. Děkuju za pomoc Ombudsmanovi Blesku a panu magistru Romanu Moussawimu,“ vzkazuje Ladislav Opletal.

Kromě toho, že motorka překážela, tak z ní postupně mizely různé kusy.
Autor: David Malík

Proč policie nepomohla?

Jaké bylo oficiální stanovisko policie? „Majitel motocyklu je nám znám. Tento motocykl není evidován jako odcizený. S ohledem na zákon na ochranu osobních údajů se ale informace ke konkrétní osobě nesdělují,“ řekla Blesku v únoru olomoucká policejní mluvčí Irena Urbánková.

Mluvčí strážníků Petr Čunderle pak přidal svoje vyjádření: „Zjistí-li obecní policie údaj o provozovateli vozidla, je oprávněna tento údaj použít pouze pro potřebu plnění svých úkolů, není tedy oprávněna poskytovat tento údaj dalším osobám k jiným účelům. Odstavením vozidla v garáži není spáchán přestupek, obecní policie tedy není oprávněna zjišťovat provozovatele,“ doplnil.

Fotogalerie
6 fotografií