Vstupenka jen online, zavřené vnitřní expozice a maximálně 8500 návštěvníků za den. S takovými pravidly směla pražská zoo po měsíci a půl otevřít. Pražané se už svých oblíbených zvířátek, která kvůli koronavirovým opatřením nesměli od 13. března vídat, nemohli dočkat, personál měl ale pěkně napilno. „Všechno bylo hrozně narychlo. Ve čtvrtek večer jsme se dozvěděli, že můžeme otevřít, tak jsme obvolávali personál, aby přišli do práce,“ řekl Blesk.cz Jakub Hritz z tiskového oddělení Zoo Praha.

Podle ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka během první hodiny, tedy v pondělí mezi devátou a desátou, branami zoo prošly zhruba dvě stovky návštěvníků. „Nástup návštěvníků do znovuotevřené zoo je zatím v poklidu. V současnosti nedostatek vstupenek není. Zatím je návštěvníků pár. Neočekáváme, že by se dnes maximální kapacita zahrady naplnila,“ řekl.  V 10:30 už bylo zakoupeno takřka 500 elektronických vstupenek.

Ty si návštěvníci mohou koupit vždy od 17:00 dne předcházejícího návštěvě a celý den, kdy zoo zamýšlí navštívit. Jejich počet je ale podle Bobka omezený - Zoo Praha totiž musí zohlednit také jednorázové či vícerázové vstupenky a permanentky, které si lidé zakoupili dříve. „Rezervujeme pro ně část kapacity, a to na základě dřívějších zkušeností s jejich návštěvností,“ řekl ředitel.

První den přišly hlavně rodiny s dětmi

„Jsme moc rádi, že už je Zoo otevřená. Holky se už nemohly dočkat. Zvlášť když se teď narodilo tolik zvířecích miminek," řekla Blesku Jitka Z., která přišla do zoo se dvěma holčičkami. „Trochu jsem se bála, aby tu nebyl moc velký nával lidí, ale je to v pohodě. Máme roční permanentku, tak jsem ráda, že ji zase můžeme využívat," dodala Jitka.

„My sem také chodíme pravidelně, děti to mají rády, nejvíc je asi baví dětská část, kde se můžou podívat na prase, krávu a další," vysvětluje Petr P.

Na sociálních sítích se ale objevila i kritika, a to především v souvislosti s nákupem online vstupenky. „Kdo nemá počítač nebo chytrý mobil, tak má smůlu a do zoo se nedostane? Ani důchodce za 1 Kč? Kdo to zase vymyslel...," Rozčilovala se Lída K. na Facebooku Zoo Praha. Že se vstupenky smí prodávat pouze online, je součástí vládního nařízení. 

U turniketů probíhá pravidelná dezinfekce. Restaurace jsou zavřené, otevřená ale zůstávají některá výdejová okénka i prodejny se suvenýry. Některé lavičky, dětské prolézačky i koutky se stoly, kde se podávalo občerstvení, jsou obehnané páskou, aby se návštěvníci na místech neshlukovali. Ti se ale podle redaktorky Blesk.cz chovali ohleduplně, dodržovali rozestupy a všichni měli roušky, v pondělí ráno se u vstupu ani u expozic žádné fronty netvořily. Když si lidé koupili nějaké občerstvení, udělali skupinky po pár lidech a svačinu si snědli na trávě nebo na lavičkách v dostatečném odstupu.

Morseho křtiny

Nejen kvůli znovuotevření byl v pondělí pro pražskou zoo slavnostní den. Ještě předtím, než do zoo vstoupili první nedočkavci, totiž proběhly křtiny miminka tapíra čabrakového, které na svět přišlo 19. dubna. Dostal jméno Morse. „Jeho zbarvení totiž víc než co jiného připomíná tečky a čárky morseovky,“ uvedl Bobek. Ke křtinám si zoo vybrala příhodný den - právě dnes se totiž slaví Světový den tapírů. 

Zdánlivě nápadné zbarvení slouží mláďatům tapíra čabrakového v podrostu jako maskování. Tento sameček se v Zoo Praha narodil v neděli 19. dubna.
Autor: Zoo Praha

Neklidná zvířata

Podle Hritze si zvířata od lidí odvykla a s prvním dnem byla mírně neklidná. „Když jsme dnes ráno křtili tapírka Morseho, jeho máma byla opravdu hodně nervózní. Přitom jsme byli všichni za sklem a to v počtu maximálně šesti lidí. Postupně bylo vidět, že si na přítomnost lidí zase zvyká a během dne už se tak vyděšená nezdála.“

Návštěvníkům se poprvé předvedla i sloní holčička, která se narodila 27. března nad ránem, v době, kdy zoo byla kvůli koronavirovým opatřením zavřená. S mámou Tamarou se promenádovala v Údolí slonů. „Ven slony pouštíme po 12. hodině a bývají tam až do druhé hodiny odpolední. Do prostředního výběhu pouštíme dvě starší slůňata Rudiho a Maxe a v travnatém bývají samice s nejmladším slůnětem,“ popsala Blesk.cz vedoucí publikačního oddělení Zoo Praha Helena Petáková. 

Ve Vodním světě za sklem je k vidění malý tapír Morse, návštěvníky mohou potěšit také lachtani či tučňáci. „Bohužel se nedostanou ke gorilám a lemurům, které musíme před možným onemocněním koronavirem chránit,“ dodala Petáková.

Podívejte se na sloní holčičku:

 

Video
Video se připravuje ...

Znovuotevření Zoo Praha, 27. dubna 2020. Veronika Foltová

Fotogalerie
35 fotografií