Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pochod smrti přežil, koronavirus ne. Infekci podlehl jeden z posledních přeživších z Osvětimi

Autor: kso - 
28. dubna 2020
21:55

Jeden z posledních přeživších holokaustu Henri Kichka podlehl onemocnění covid-19. Čtyřiadevadesátiletý Belgičan zemřel v sobotu v domově pro seniory. Přežil deset koncentračních táborů a pochod smrti, informuje BBC.

„Osvětim se nedá přežít. To samotné místo je smrt,“ řekl Kichka v lednovém rozhovoru pro BBC. Jeho syn o jeho úmrtí informoval na facebooku. „Mikroskopický koronavirus uspěl tam, kde selhala celá nacistická armáda,“ napsal. „Můj otec přežil pochod smrti, ale jeho pochod života dnes skončil.“

Henri Kichka se narodil v Bruselu v roce 1926 do polsko-židovské rodiny. Když nacistické Německo obsadilo Belgii, neměli se kam schovat a v roce 1942 byli deportováni. Henriho a jeho otce poslali do pracovního tábora, zatímco jeho sestry, matku i tetu odvezli do Osvětimi, kde byly zabity v plynových komorách.

Henriho v roce 1945 přesunuli do německého tábora, ze kterého nacisté posílali vězně na pochody smrti směrem na západ. Pochod smrti přežil a desítky let po válce o své zkušenosti nemluvil. Oženil se a založil rodinu. Později však začal ve školách o svém utrpení v Osvětimi vyprávět a v roce 2005 vydal své paměti, aby se na podobné osudy nikdy nezapomnělo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa