Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pandemii budou v nemocnicích krotit vojáci, rozhodla vláda. Pomoc potřebuje západ Čech

Autor: ČTK - 
27. dubna 2020
18:35

Vojáci mohou pomáhat se zvládnutím koronavirové epidemie vedle zařízeních sociální péče i ve zdravotnických zařízeních. O změně usnesení vlády, které dosud počítalo pouze s pomocí v ústavech, dnes novináře informoval ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Kabinet se změnou zabýval na žádost Karlovarského kraje, který volá po vyslání vojáků do sociálních zařízení, léčebny dlouhodobě nemocných a lůžek následné péče v Mariánských Lázních.

Reaguje tak na rychle rostoucí počet nakažených koronavirem v tomto městě, kde za týden přibylo 42 lidí s nemocí covid-19. Celkem Mariánské Lázně evidují 51 nakažených. Nasazení vojáků už nyní podle Hamáčka závisí na dohodě kraje s armádou.

Žádost Hamáček na vládu nesl z pozice šéfa krizového štábu. Dopoledne zdůraznil, že Karlovarskému kraji pomoci chce a že nechce, aby se věc zdržovala.

Armáda podle Hamáčka dopoledne navrhla, aby se věcí zabýval ve středu na plenárním zasedání krizový štáb. Nyní novinářům napsal, že přímé vyslání už je otázkou dohody mezi krajem a armádou.

Vláda již dříve schválila, že armáda může na pomoc domovům sociálních služeb poslat až 360 vojáků. Vykonávat v nich mají pomocné činnosti, ke kterým nepotřebují zvláštní odborné znalosti. Právě o takovouto pomoc kraj žádá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa