„V usnesení, které navrhujeme, apelujeme na ministerstvo zahraničních věcí, aby se aktivními kroky angažovalo v této kauze a zprostředkovalo prodej dle znaleckého posudku," uvedl předseda zastupitelského klubu Pirátů v Praze 6 Ondřej Chrást. Dodal, že rozeštvávání lidí a urážky, které zaznívají jak od starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09), tak z Ruské federace musejí přestat. Vyjádření Koláře ČTK zjišťuje.

„Vyzývám také ministerstvo zahraničních věcí, aby zaujalo jednoznačné stanovisko na obranu zastupitelů Prahy 6, kteří hlasovali demokraticky pro odstranění sochy a kteří se cítí pobouřeni výroky zaznívajícími z Ruské federace. Vyzývám také starostu Koláře, aby přestal se svými neuváženými kroky a urážkami těch, kdo s ním nesouhlasí," uvedl Chrást.

Socha maršála Ivana Koněva, která dříve stála v pražské Bubenči, je nyní uložena v depozitáři v Měšicích v Praze-východ. Socha, oceněná znalkyní na 13 milionů korun, se má následně přesunout do Muzea paměti 20. století, jehož vybudování chystá hlavní město. Socha bude muzeu zapůjčena zdarma a dál zůstane majetkem Prahy 6. ČTK to již dříve řekl mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Fotogalerie
44 fotografií

Odstranění sochy vyvolalo v Rusku protesty. Před českým generálním konzulátem v Petrohradu demonstrovali aktivisté z nezaregistrované nacionalistické strany Jiné Rusko, přičemž zapálili dýmovnici a vyvěsili transparent s vulgárním heslem. Rozdávali také kolemjdoucím letáky kritizující postup vedení Prahy 6, která rozhodla o odstranění Koněvovy sochy z náměstí Interbrigády. Před třemi týdny aktivisté Jiného Ruska demonstrovali i před českou ambasádou v Moskvě. Tehdy skupina lidí v maskách vyvěsila na plot velvyslanectví nápis Stop fašismu a hodila do areálu ambasády několik dýmovnic, policie proti nim nezasáhla. Česko kvůli incidentu tehdy poslalo Rusku diplomatickou nótu a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) o záležitosti jednal s ruským velvyslancem Alexandrem Zmejevským.

Socha vojevůdce, který se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku v roce 1956, byla v Praze 6 častým terčem vandalů. Loni v září zastupitelé šesté městské části rozhodli o odstranění sochy a jejím nahrazení památníkem osvobození Prahy na konci druhé světové války.