Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Japonský lék na covid-19 má už i „Thomayerka“. Dostane ho jeden nakažený pacient

Autor: ČTK - 
28. dubna 2020
16:39

Thomayerova nemocnice v Praze dnes obdržela experimentální lék Favipiravir. Použije ho k léčbě jednoho svého pacienta, který trpí nemocí covid-19, uvedl mluvčí Thomayerovy nemocnice Petr Sulek.

Mám informaci od naší přednostky plicní kliniky, paní profesorky Vašákové, že ten lék k nám dnes dorazil. Zatím počítáme s tím, že bude použit u jednoho pacienta,“ uvedl Sulek.

Japonský lék Favipiravir distribuuje do českých nemocnic od pondělí 27. dubna pražská Všeobecná fakultní nemocnice (VFN). Vedle Thomayerovy nemocnice v Praze už zájem projevila i Fakultní nemocnice Hradec Králové. Už dříve to řekl ředitel VFN David Feltl. Jiří Votruba, primář 1. kliniky respiračních onemocnění VFN, uvedl, že lék mohou dostat pacienti, kteří jsou na začátku onemocnění a kteří jsou něčím ohroženi – mají jiné onemocnění, které by jim mohlo zkrátit život, pokud by nebyl léčen covid-19.

Léku na chřipku s látkou favipiravir, prodávaného pod názvem Avigan, do Česka dorazí dávka asi pro sto pacientů. Zhruba pětina z toho je dar, který Česku poskytlo Japonsko, zbytek stát koupí.

Lék se bude využívat jako experimentální, protože není v tuzemsku registrovaný. Pacientovi ho bude možné podat na základě jeho informovaného souhlasu. Mimořádné použití léku povolilo ministerstvo zdravotnictví a Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

První pacientka měla v Česku dostat lék v pondělí 27. dubna ve VFN, uvedl Feltl.

Další experimentální léčba, která se používá u pacientů i v Česku, je účinná látka hydroxychlorochin, obsažená v antimalarikách, nebo lék Remdesivir. Tento týden chtějí české nemocnice zahájit i léčbu krevní plazmou s protilátkami, kterou získávají od uzdravených pacientů s covid-19.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa