„Při zpracovávání fotografického souboru mi srdce zajásalo. Zahrnuje též rozsáhlý soubor z roku 1901, který zachycuje vůz vyrobený pro rodinu majitelů v Kopřivnici roku1900. Vyrobili jich jen sedmnáct,“ ukázal kastelán Jaroslav Zezulčík (57).

Automobil náležel Maxi Schindlerovi z Kunewaldu (1854 -1929), jenž byl nejmladším synem zámeckého pána Fridricha Emila Schindlera z Kunewaldu, a také dědice nejslavnější kunínské zámecké paní Walburgy. Pan Max miloval fotografování i automobilismus.

Snímků jsou stovky. „Soubor fotografií vozu z Kopřivnici, představuje patrně největší soubor, zachycují takto starý automobil vyrobený v českých zemích a je unikátem. Zachycuje ho v nejrůznějších situacích,“ vyzdvihnul kastelán Zezulčík.

Za objev může koronavirus

Ve spolupráci s Technickým muzeem Kopřivnice, jehož pracovnice Michaela Bortlová se podílela na přesném určení typu automobilu, zámek plánuje zpřístupnit také tento soubor návštěvníků zámku a technického muzea.

Rozsáhlou pozůstalost rodiny Schindlerů do Kunína získal kastelán od potomků v Rakousku. Čas na její důkladnější rozbor přišel až v době koronaviru. „Ve sbírce jsou kromě ojedinělých fotografií též obrazy a další vzácné předměty,“ uvedl Zezulčík.

Video
Video se připravuje ...

Unikátní objev v Kuníně! Nalezli snímky 120 let staré Tatrovky Karel Janeček

Sbírka dokumentuje detailně historii rodiny bývalých majitelů zámku. Naprostá většina fotografií byla rodinou, která vymřela v rakouských Korutaneh v roce 2015, pečlivě popsána, přesto soubor odhaluje i dnes řadu překvapení.

 Technické parametry vozu:

Kopřivnický NW typ A - Vierer, čtyřmístný faetón. V obchodní knize je uvedeno, že si tento typ vozu objednal Max Schindler von Kunewald. Přesné datum schází, ale bylo to mezi 29. 2 - 24. 4. 1900. Tohoto typu se vyrobilo pouze 17 kusů.

„V další objednávkové knize se nachází podrobnější popis výbavy vozu. Sklápěcí střecha, která se dala namontovat jak na přední tak zadní sedící pozice, motor Hardy o výkonu 6 HP, pneu Continental, váha tisíc kilo. Vůz byl zakoupen za 7 380 korun,“ řekla kurátorka Technického muzea Tatra Kopřivnice Michaela Bortlová.