Pokud jste se i vy rozhodli, že se svými účty za energie něco uděláte, zvažte, jaké kroky můžete podniknout. Nejúčinnější jsou samozřejmě větší opatření, jakými jsou izolace domu, nová okna, dveře, tepelná čerpadla, solární kolektory apod. S úsporami pomohou také inteligentní systémy, které mohou řídit chod vaší domácnosti tak, aby při maximálním pohodlí zkonzumovala minimum energie. Zajistí například, že topit nebo třeba svítit se bude jen v místnosti, kde právě pobýváte, že se topení vypne tam, kam právě svítí slunce, nebo že vybrané spotřebiče sepnou v době tzv. nočního proudu a tak dále. Tato opatření vyžadují větší či menší investici, která se ale samozřejmě vrátí.

Moderní pomocníci

Ne vždy jsou uvedená systémová opatření možná, to je třeba případ malých bytů, pronájmů nebo víkendových obydlí, i v takových případech je ale možné chovat se úsporně. Přispějí k tomu moderní domácí spotřebiče – ty vybírejte mimo jiné podle energetického štítku a na něm vyznačené energetické náročnosti. Ideální jsou pomocníci v energetické třídě A a lepší (A+, A++ apod.). Samozřejmě i vodou je dobré šetřit – tomu rovněž napomáhá moderní vybavení domácnosti počínaje úspornými vodovodními bateriemi přes úsporné splachovací systémy až po úsporné myčky nebo dokonce zavlažovací systémy, které ocení majitelé zahrad.

Autor: Shutterstock

Když spotřebiče „spí“

Z velkých opatření jste učinili všechna, která vaše situace a domácnost umožňuje, kuchyni máte vybavenou úspornými spotřebiči, zbytečně neplýtváte plynem, elektřinou ani vodou… Možná to ale stále není vše, co může přispět, a to i významně, ke snížení výdajů za energie. V každé domácnosti se najde nějaký skrytý žrout. Věděli jste například, že energii „sají“ spotřebiče i tehdy, pokud jsou vypnuté a ponechané v tzv. pohotovostním režimu neboli stand-by? Pohotovostní režim zvyšuje komfort užívání těchto spotřebičů tím, že umožňuje jejich zapnutí prostřednictvím dálkového ovladače. Poznáte ho podle svítící diody nebo ukazatele času. A i když je spotřeba v tomto režimu zdánlivě zanedbatelná, pokud se sečte za všechny spotřebiče v domácnosti (televizi, počítač, rádio, DVD přehrávač…) a vynásobí počtem hodin, kdy „spí“, začne být již uspořená částka zajímavá. Co s tím? Řešení je jednoduché, spotřebič stačí vypnout síťovým vypínačem nebo odpojit ze zásuvky.

To svícení

Možná zhasínáte pečlivěji než kdokoli jiný, a přesto máte ještě v útratách za světlo značné rezervy. Jak je to možné? Nové technologie světelných zdrojů potřebují ke stejnému množství světla výrazně méně energie než běžná žárovka. Úspornou žárovku už ale nepoznáte podle údaje o počtu wattů, důležité je sledovat parametr tzv. světelné účinnosti. Ta je uváděna v lumenech na watt. Čím vyšší je poměr lumen/watt, tím úspornější je světelný zdroj. Tyto údaje najdete na energetickém štítku světelného zdroje. Neúsporné typy žárovek používejte nanejvýš ve sklepě, v kůlně, v garáži, zkrátka tam, kde svítíte jen minimálně.