Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lhala Čína? Expertka řeší zmizelé lidi i data o mrtvých, z Česka zní volání po vyšetřování

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
30. dubna 2020
05:30

V průběhu pandemie koronaviru se objevily pochybnosti nad tím, zda Čína dodala reálná data o počtu nakažených a mrtvých na svém území.  Zapochyboval o tom i epidemiolog Roman Prymula, zatímco Miloš Zeman Číňany hájil. Nyní však o Číně pochybují další. Včetně prezidenta USA Donalda Trumpa či Australanů, kteří chtějí nezávislé vyšetřování. Volání po prošetření původu koronaviru a vzniku pandemie zaznívá i z Česka. Ondřej Benešík (KDU-ČSL) však u poslanců narazil. O postupu Číny pak pro Blesk Zprávy promluvila analytička Ivana Karásková.

Kolem Číny je opět rušno. Australané požadují nezávislé vyšetřování o vzniku pandemie koronaviru, čelí přitom výhrůžkám, že k nim přestanou jezdit čínští turisté.

O Číně zapochyboval i prezident USA Donald Trump. Uvedl, že Čína mohla zabránit rozšíření nákazy do světa a nevyloučil, že Spojené státy budou požadovat odškodnění. „Vedeme vážné vyšetřování. Nejsme s Čínou spokojeni, nejsme spokojeni s celou situací. Myslíme si, že to mohlo být zastaveno u zdroje. Mohlo to být zastaveno rychle a nemuselo se to rozšířit do celého světa,“ uvedl na úterní tiskovce ve Washingtonu Trump.

Mizející lidé v Číně

Komunistická Čína je přitom označovaná za původce pandemie a režimem, který dál čelí obvinění z pošlapávání lidských práv. Celý svět obletěl případ doktora Li Wenlianga, který na koronavirus upozorňoval už loni, čelil však ústrkům a nakonec nemoci sám podlehl. Šíří se také zvěsti o případech lidí, kteří v Číně záhadně mizí. Narazili na pravdu? Na problém, který by poškodil režim i v očích světové veřejnosti v době mohutné pandemie covid-19?

„Je velmi dobře, že čínský režim není schopen ovládat diskurz ani v rámci Číny samotné a ani v rámci světa, i když se o to pochopitelně snaží. Je dobře, že se stále na to poukazuje, že se vznáší jména lidí, kteří zmizeli nebo kteří zemřeli, whisteblowerů, kteří poprvé mluvili i tom, že se virus chová zvláštním způsobem a že to není standardní chřipka,“ řekla Blesk Zprávám analytička Ivana Karásková z Asociace pro mezinárodní otázky.

„Je dobře na ně poukazovat a Čínu pořád tlačit k tomu, aby to, že ti lidé zmizeli, neznamenalo, že to svět přehlídne, ale že chceme vědět, co se s nimi stalo, kde jsou,“ dodala Karásková.

Benešík: Čína šířila mylné informace

Volání po vyšetřování vzniku a šíření covid-19 se zaznělo i v české Poslanecké sněmovně. Opětovně i v úterý, když poslanci řešili prodloužení nouzového stavu v Česku. Na přání komunistů byl prodloužen do 17. května a nikoli do 25. května, jak chtěla vláda.

Výzvu, aby prosadil vyšetřování na půdě EU, adresoval poprvé už minulý týden premiérovi Andreji Babišovi (ANO) poslanec a šéf Výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL). Žádal Sněmovnu, aby Babiše pověřila při jednání Evropské rady vyzváním Evropské komise k „vyšetření faktorů, které vedly ke vzniku pandemie, jakož i k vyšetření zavádějících informací o novém koronaviru covid-19“.

„Vede mě k tomu jak závažnost situace, která bude mít masivní dopad na světovou ekonomiku, politiku a společnost, tak informace svědčící o závažných pochybeních čínské vlády. Výzkumy ukazují, že k takto masivnímu rozšíření nákazy nemuselo dojít, kdyby Čína včas učinila nezbytná opatření,“ vysvětloval poslancům Benešík. A zmínil i některá konkrétní čínská pochybení.

„Ve chvíli, kdy byl uzavřen jedenáctimilionový Wu-chan, ohnisko prvotní nákazy, opustilo město už mezitím několik milionů obyvatel, kteří v rámci enormní migrace kolem hlavních čínských svátků Nového roku zamířili za svými rodinami po celé Číně i do zahraničí, nebo se vydali během svátečního volna na cesty po světě. A právě tito cestující pandemii způsobili,“ uvedl Benešík ve Sněmovně.

„Čína po dlouhou dobu šířila mylnou informaci, že virus není přenosný z člověka na člověka. Přitom již 31. prosince 2019 informovalo tchajwanské Centrum pro kontrolu šíření nemocí Světovou zdravotnickou organizaci o opaku,“ upozornil také.

Šiřila podle analytičky Karáskové Čína lži? Klamala svět ohledně počtů nakažených a obětí? „Tohle bude velmi obtížně průkazné. Když se podíváte i na evropské země, tak řada zemí nemá jednotnou metodiku, jak zahrnuje mrtvé. Belgie zahrnula preventivně všechny, kteří zemřeli na respirační selhání bez ohledu na to, jestli byli testováni jako pozitivní, nebo negativní na covid-19, u Velké Británie se také spekuluje, že nedává všechna data. Já bych byla trochu opatrná. Čína několikrát změnila metodiku počítání, byly tam pak veliké nárůsty. Nejsem si jistá, jestli je možno se dobrat jednoznačných čísel,“ řekla expertka pro Blesk Zprávy.

O datech z Číny pochyboval i Prymula

Snahu Benešíka o iniciování prošetření smetli poslanci ze stolu. Babiš o tom s unijními lídry nemluvil. Benešík se však o zaúkolování premiéra snaží dál, aby přece jen inicioval „na evropské úrovni mezinárodní vyšetření vzniku a rozšíření pandemie“. „Austrálie má podobný názor, Spojené státy mají podobný názor. A mohl bych možná jmenovat další země,“ upozorňoval Benešík. 

„Já se ptám, zdali chceme skutečně vědět, co se stalo, proto abychom byli do budoucna schopni předcházet takovýmto katastrofám. Možná někdo řekne, že je příliš brzy. Pro Australany a pro Američany příliš brzy není. Evidentně někde se stala chyba, která se stát nemusela,“ uvedl lidovecký místopředseda.

Pro Blesk Zprávy však Benešík uvedl, že se u poslanců nesetkal s pochopením, narazil i na úšklebky. A to přesto, že na klamání Číny narážel třeba i epidemiolog a šéf týmu Covid-19 Roman Prymula.

„Já si začínám myslet, že data z Číny nebyla úplně korektní. Myslím si, že neposkytují korektní data,“ připouštěl Prymula už na začátku dubna v DVTV a narážel na čínské tvrzení, že šíření viru v zemi již neprobíhá a nové případy jsou především importy ze zahraničí. „Nedává logiku, že ty případy nenarůstají (...) Já si osobně myslím, že ten proces se tam nepodařilo úplně beze zbytku zastavit,“ podotkl.

Spekulace o falšování čísel v Číně naopak odmítal prezident Miloš Zeman.

Video  Zeman o Číně a koronaviru: Falšování čísel? Ukažte mi důkaz! Poděkování za pomoc byla slušnost  - Redakce Blesk, FTV Prima
Video se připravuje ...

Čína nebezečí bagatelizovala, míní lidovec

„Minimálně je tam velké podezření, že čínská data byla zavádějící a ty důsledky, dopady a nebezpečnost viru Čína dlouho bagatelizovala,“ říká Blesk Zprávám Benešík. Upozorňuje i na americké studie, že pokud by Čína zavedla opatření o týden dříve, mohl být dopad o 65 procent nižší, pokud o dva týdny dřív, tak až o 85 procent nižší. 

„Někteří poslanci úšklebně říkají: Ano, teď Česká republika vyšetří Číňany. Já říkám: ČR nevyšetří Číňany, tady musí být prověření úplně na jiném stupni. Podle mého názoru premiér, pokud zasedá v Evropské radě, tak to může iniciovat v rámci EU, a to už je jiná síla než Česká republika,“ podotkl.

Čínská odveta a tlak na Kuberu

Benešík reagoval i na dotaz, zda se neobává, že pokud by Česko iniciovalo tuto záležitost, dočkalo by se podobně jako Australané i odsuzující čínské reakce.

„To se dá samozřejmě předpokládat, ale já jsem to nemyslel jako nějakou křižáckou výpravu vůči Číně. Pokud se máme poučit do budoucna a minimalizovat nebezpečí podobných pandemií, tak musíme vědět, kde se stala chyba. Musíme to zanalyzovat,“ zmínil Benešík.

„Není o tom, potrestejme Čínu. To je o vyhodnocení situace, abychom se do budoucna mohli lépe bránit. Pokud nad tím zavřeme oči, co nás potom bude čekat?“ pokračoval Benešík.

O Číně se přitom nyní v Česku mluví i z jiného úhlu pohledu - kvůli tlaku Číny na zesnulého šéfa Senátu Jaroslava Kuberu, který v lednu zemřel ve věku 72 let po prodělaném infarktu. 

Vdova Věra Kuberová a dcera Pavlína v pořadu ČT 168 hodin líčily, jak velkému tlaku před smrtí čelil. A jak na Hradě dostal výhrůžný dopis, aby nejezdil na Tchaj-wan, aby se tři dny před smrtí sešel na čínské ambasádě před tamní recepcí s čínským velvyslancem za zavřenými dveřmi. Po obou schůzkách se dle své rodiny nechová jako obvykle.

„Byl to opravdu silný lidský příběh. Já jsem nikdy nepatřil do nějakého fanklubu pana Kubery, ve spoustě věcech jsem s ním nesouhlasil, ale rozhodně si dokážu představit, že ten tlak se mohl podepsat na jeho zdravotním stavu. Jako lidovci jsme iniciovali prověření té situace, dopisu atd. na zahraničním výboru Sněmovny. Ty nestandardní věci, které se děly z Hradu a z čínské ambasády, se nám zdály velmi, ale velmi nevhodné a také by stálo za to, aby do toho případu bylo vneseno světlo,“ poznamenává k tomu nyní Benešík.

Původ na mokrých trzích?

V souvislosti s pandemií se chyba dle Benešíka mohla stát na tzv. mokrých trzích, kde jsou na prodej ryby, ale třeba i netopýři. „To je nejrozšířenější verze, že přenos byl z živých zvířat na člověka na mokrých trzích. Nejsem odborník, ale nemám důvod tomu nevěřit. Ale to je ten prvopočátek. Pak se jedná o to, když se to zjistilo, co se mělo dít dál,“ podotýká Benešík.

Čína přitom ale podle Karáskové není ve vlastním vyšetřování a spoluprací se světem zcela pasivní, společně na něm spolupracují americký a čínský lékařský tým, upozorňuje. „Ono se o tom moc nepíše, ale Čína spolupracuje s cílem zdokumentovat, jakým způsobem to propuklo, jak se to šířilo,“ podotýká.

Dodávky roušek z Číny

Pandemie však přinesla Číně i obchodní příležitost. Po rozšíření viru do světa se začaly státy předhánět s nabídkami na čínské roušky, respirátory a další ochranné prostředky. 

„To, že se kupovalo především v Číně, odpovídalo tomu, že situace byla poměrně složitá. V Číně se těch ochranných pomůcek procentuálně vyrábí nejvíc, takže to logiku dává. Na druhou stranu i mně se ozývali čeští výrobci a ptali se, proč to děláme. Nemohli své výrobky udat, byl stop stav, nemohli je vyvážet, i když po tom poptávka byla. Ale stejně ten stát to od nich v podstatě nebral. Postup byl naprosto zmatený a dle mně poškodil spoustu našich podnikatelů,“ říká Benešík.

A má i výtku ke konání premiéra Babiše a dalších vládních představitelů. „Moc nechápu, když jsme v Číně ty pomůcky nakupovali, tu oficiální vděčnost. Nakupujeme po světě kde co a myslím si, že premiér rozhodně nevítá letadla s nakoupeným zbožím. To bylo nevhodné,“ míní.

Video  Do Česka dorazily respirátory z Číny: Babiš mluvil o válce a děkoval i Zemanovi s Tvrdíkem  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Čínská role „globálního spasitele“

Analytička Ivana Karásková míní, že se Peking dodávkami lékařského vybavení snaží znovu hrát roli „globálního spasitele“, Čína je však přitom nezpochybnitelně součástí problému a také jeho primárním zdrojem.

„Čínská role je velice zajímavá v tom, že oni kopírují model, který měli po globální finanční krizi. Snaží se využít krizi a co nejvíce nastartovat svou vlastní ekonomiku,“ řekla Blesk Zprávám analytičika.

Nákupy ochranných prostředků v Číně chápe, Čína má ohromné výrobní možnosti. „Je to první místo, kam se díváte, když potřebujete nakoupit velké množství zásob. Asi bychom jako stát měli nakupovat od českých nebo evropských firem, nicméně to množství je tak veliké, že jediný, kdo je schopný to vyrobit takhle rychle a v takhle velkém množství, je pořád ještě Čína. Takže určitá závislost na dodávkách z ní je tím daná,“ upozornila Karásková.

Čína přitom tyto dodávky používá k tomu, aby zlepšila svůj obraz. „První zprávy o nemoci přicházely z Číny, Čína se však velkou kampaní snaží už nejen zpochybnit to, že by to měl být nějaký wuchanský nebo čínský virus, nejen zpochybnit tento label, ale i to, jestli to vůbec vzniklo poprvé v Číně. Celá její snaha tkví v tom, odvrátit pozornost od toho, kde to vzniklo - od USA, přes Itálii po NATO. A přes různé konspirační teorie atd. Cílem je to celé zabalit do narativu, že pravdu nebudeme moci schopni odkrýt,“ uzavřela analytička.

stop-lharum ( 30. dubna 2020 13:21 )

Trump se před časem prokecl, když prohlásil, že Amerika má vakcínu, testuje klinicky a brzy bude k dispozici. Trump said: “I'm also pleased to report today that a vaccine candidate has begun the Phase 1 clinical trial. This is one of the fastest vaccine development launches in history, not even close.”
To je nejrychlejších vývojů vakcín v historii, jasně že spolu s koronavirem vyvíjeli současně i vakcinu

MirdaKradousek ( 30. dubna 2020 12:28 )

Pokud vím tak ten matroš se do Číny posílá už jakou dobu,protože ho tam naše firmy(jejich pracanti za almužnu) používají k výrobě.To samé platí pro amíky.

MirdaKradousek ( 30. dubna 2020 12:21 )

Jim to uniklo v USA laborku zavřely a přesunuly to do Číny a ještě zafinancovaly,kdo hledá najde,čas ukáže.Vidím,že jsem narazil na pravého demokrata,jen on má pravdu a ještě se to neobejde bez urážek.Nechceš k nám do Topky,takové jak ty potřebujeme.Láska a pravda zvítězí

Jolanda ( 30. dubna 2020 12:13 )

USA by měli odhalit svého pacienta 0 a vysvětlit, co se stalo v americké vojenské laboratoři Fort Detrick, která byla od léta 2019 do dubna 2020 zavřená kvůli havárii čističky odpadních vod z laboratoří. Coronavirus nejspíš unikl tam, v Marylandu krátce po uzavření vojenské labolatoře místní noviny psaly o 4 podivných úmrtí na plicní chorobu Velmi zvláštní je, že v USA jsou 2/3 nakažených typem A, který je je nejblíže původnímu onemocnění netopýrů.
http­s://ww­w.no­vinky­.cz/ko­rona­virus­/cla­nek/ko­rona­virus-se-poprve-objevil-uz-loni-v-zari-tvrdi-britsti-vedci-40320962
První, tedy typ A se považuje za základní, protože se nejvíce podobá tomu, který vědci objevili u netopýrů byl zjištěn převážně v USA a Austrálii.
Ve Wu-chanu převážná část nakažených trpěla typem B, tedy už zmutovaným virem. Nákaza nezačala s největší pravděpodobností ve Wu-chanu.

holahej ( 30. dubna 2020 12:01 )

Další zpráva z roku 2019 o ZÁHADNÉ CHOROBĚ DÝCHACÍCH CEST: V září americké úřady oznámily, že se domnívají, že kvůli užívání elektronických cigaret onemocnělo záhadnou chorobou dýchacího ústrojí zhruba 530 lidí a osm z nich zemřelo.
Od září navíc počet případů poměrně dramaticky narostl na více než dva tisíce, 39 lidí pak zemřelo, informovalo minulý týden americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).
----------------------------------
E-cigarety nebo šíření covidu19, tohle by stálo za výzkum!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa