Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Polsko otevře obchody v centrech, hotely i jesle. Roušky na veřejnosti jsou dál povinné

Autor: ČTK - 
29. dubna 2020
14:03

Polsko zmírní další omezující opatření, která zavedlo proti šíření koronaviru. Premiér Mateusz Morawiecki dnes oznámil, že od 4. května budou moci při zachování přísného hygienického režimu otevřít obchody v nákupních centrech, stejně jako hotely a další ubytovací zařízení. Od 6. května budou smět malé skupiny dětí přijímat jesle a školky. Otevřou se i některé kulturní instituce, jako jsou knihovny, muzea a umělecké galerie, uvedla televize TVN 24.

„Hotely a noclehárny otevíráme od 4. května proto, abychom nevyrazili na květnové svátky hromadně, protože hromaděním zvyšujeme riziko nákazy,“ řekl premiér. V nákupních střediscích budou podle něj platit stejná omezení jako v menších obchodech, tedy jeden zákazník na 15 metrů čtverečních.

Pokud jde o kulturní instituce, konkrétní rozhodnutí o otevření závisí na velikosti vnitřní plochy. „Některá muzea jsou velká, riziko bezprostřední blízkosti návštěvníků je tedy nízké,“ poznamenal.

Hotelové restaurace mají přijít na řadu v další etapě uvolňování restriktivních opatření. Ministr zdravotnictví Lukasz Szumowski uvedl, že v současnosti je počet uzdravených pacientů vyšší než počet nových případů nákazy, je ale podle něj nutné vytrvat v respektování pravidel, zejména nošení roušek na veřejných místech.

„Jel jsem do práce na kole a ohromná spousta lidí na ulici buď roušky vůbec neměla, anebo je měla shrnuté na bradě. To není odvaha, to není ukázka toho, jak jsem smělý a nebojím se. To je lehkomyslné podceňování nebezpečí, že mohu nakazit druhé. Je to sobectví,“ zdůraznil. „Nosme roušky, ať chráníme druhé,“ dodal s tím, že na milion obyvatel připadá 300 nakažených.

Televize připomněla, že omezující opatření vláda uvolňuje od 20. dubna, kdy povolila přístup do lesů a parků a zvýšila povolený počet zákazníků v obchodech a věřících v kostelech. V sobotu pak premiér ohlásil, že od 4. května budou otevřena sportoviště pod širým nebem. Fotbalová liga se má opět hrát od 29. května a závody na ploché dráze od 12. června.

V zemi s 38 miliony obyvatel se nákaza koronavirem potvrdila podle dnešních údajů ministerstva zdravotnictví u 12.415 lidí. Zemřelých je v souvislosti s nemocí covid-19, kterou koronavirus způsobuje, celkem 606.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa