Pandemie koronaviru vzbudila mezi českým obyvatelstvem nebývalou vlnu solidarity. Nejedná jen o české občany, kteří pomáhají druhým. Mnozí z vietnamské komunity například začali zdarma nabízet roušky, a pozadu nezůstali ani Thajci. Z iniciativy Její excelence Ureerat Chareontoh, která je thajskou velvyslankyní v České republice, totiž den před tradičním zvykem pálení čarodějnic došlo k netradiční a milé akci.

Místo plamenů hasili chilli

„Stejně jako u nás v Thajsku, i v České republice čelíme stejnému problému, který se jmenuje koronavirus,“ uvedla Její excelence. Jelikož v České republice zůstala a neodcestovala do své domoviny, rozhodla se dle svých slov alespoň maličko podpořit ty, kteří s koronavirem „bojují“ v první linii. „Naše pomoc spočívá v tom, že jsme se s panem starostou Prahy 1 Petrem Hejmou rozhodli uvařit tradiční thajské pokrmy, kterými obdarujeme lidi, jimž tolik vděčíme za jejich úsilí v boji proti koronaviru. Praze a jejím neúnavným dobrovolníkům chceme vyjádřit solidaritu a podporu.“

Se starostou uvařila celkem 150 pokrmů, konkrétně se jednalo o tradiční krevetové Pad Thai a kuřecí polévky Tom Kha. Pro hasiče z Prahy 1 si ale připravili něco speciálního. Pro 16členný sbor dobrovolných hasičů Prahy 1 totiž ve Žlutých lázních v Podolí připravili do křupava upražený vepřový bůček s thajskou rýží, který starosta nezapomněl pořádně „okořenit“ potřebnou dávkou pálivých papriček, které jsou v Thajsku mimořádně oblíbené. Ono když se řekne „thajské jídlo,“ člověk si jej málokdy představí alespoň karafy vody „na uhašení.“

 „Jsou to lidé, kteří jsou dennodenně zvyklí bojovat s ohněm, doslova muži v ohni, a potřebují i nějaké to výživné jídlo,“ komentovala výběr pokrmů Její excelence. Nadšení hasiči její kulinářské umění a především nápad a ochotu odměnili při předání jídel potleskem. Podobně jako dobrovolní hasiči byli obdarovaní také zdravotníci z nemocnice Na Františku nebo pečovatelé ze Střediska sociálních služeb. V minulých týdnech thajské velvyslanectví podarovalo pokrmy také Koordinačnímu centru pro dobrovolníky magistrátu hl. m.

Exotické pokrmy původem z Thajska putovaly mezi pražské hasiče, zdravotníky a pečovatele.
Autor: David Zima

Nedoceněná je i práce jiných

„Chtěli jsme tímto poděkovat těm, kteří se v době krize starali a dosud starají o naše seniory a nemocné,“ uvedl starosta s dovětkem, že slova i činy díků si zaslouží mnoho jiných. „Věřím, že z toho nejhoršího jsme už venku, a to také díky přičinění našich hasičů. Budu každopádně velmi rád, když se bude dařit organizovat další podobné děkovné akce, protože to ukazuje, že si v této nelehké situaci můžeme pomáhat napříč celým světem.“

V Praze 1 působí řada zahraničních restaurací. Starosta by se nebránil tomu, pokud by s takovouto symbolickou iniciativou přišly jiné exotické kuchyně. Jejich iniciativu by podpořil. „Jsme v kontaktu s řadou zdejších restaurací, které i přesto, že mají zavřeno a postihuje je ekonomický problém, vaří zdarma. Například od společnosti TAIKO, která každoročně v Praze organizuje vánoční a velikonoční trhy na Staroměstském náměstí, a která provozuje i areál Žlutých lázní, dostává naše radnice pro své zaměstnance pokrmy zdarma,“ vysvětlil.

„Oproti míchaným vajíčkům trošku změna”

Pro Petra Hejmu se dle jeho slov jednalo o první kuchařskou zkušenost s thajským jídlem, které jinak vyhledává. „Jsem rád, že jsem si po dlouhém zkusil uvařit něco jiného, než je čaj a míchaná vajíčka,“ usmál se starosta nad otázkou redaktora, jak si myslí, že si vedl v kuchařské zástěře. „Vždy jsem si thajskou kuchyni chtěl vyzkoušet a tohle byl první krůček. Zjistil jsem, že to není tak složité, jak se může zdát. Navíc jsem byl pod vedením Její excelence, která je, jak vidno, rutinérkou. Takže si myslím, že to docela ušlo.“

Jak si starosta s thajskou velvyslankyní vedli v přípravě thajských pokrmů?

Video
Video se připravuje ...

Thajská velvyslankyně Ureerat Chareontoh se starostou Prahy 1 vařili pro pražské zdravotníky, hasiče a pečovatele exotické Pad Thai. David Zima

Pad Thai

Pad Thai je v thajské kuchyni stejný evergreen, jako v té české například vepřo knedlo zelo. Jedná se o tradiční nudlový pokrm podávaný s vajíčky, tofu a zeleninou, která nejčastěji spočívá v pórku, jarní cibulce a sójových klíčcích. Charakteristikou chuť pokrmu, který může být podáván jak s kuřecím či vepřovým masem, tak také s mořskými plody, pak dodává koření, sójová a rybí omáčka, tamarindová pasta, nadrcené buráky a samozřejmě co jiného, než chilli. Příprava jednoho pokrmu starostovi a velvyslankyni z předem připravených surovin netrvala ani pět minut.

Fotogalerie
117 fotografií