Leukemie neboli rakovina krve je nádorové onemocnění vycházející z krvetvorných buněk. Jde o velmi obávanou nemoc, často s prudkým průběhem. Podle typu zmnožených krvinek se rozděluje do mnoha druhů. Akutní myeloidní leukemie má rychlý průběh a neléčená vede velmi rychle ke smrti nemocného.

Nová léčba?

Podle předního experta na tuto nemoc (redakce zná jeho jméno) se v posledních 10 až 15 letech nepřišlo s žádnou úspěšnou léčbou. „Pacient se obvykle léčí chemoterapií a pokud je mladší, tak i transplantací kostní dřeně. V posledních měsících se však provádějí klinické studie nové moderní léčby, která vypadá nadějně. Ale ještě bude trvat, než ji budeme moci použít u nemocných,” vysvětlil odborník na leukemii.

Nefukční krvinky

Nemocní s akutní leukemií trpí velmi často opakovanými infekčními onemocněními. Proč? Z toho důvodu, že leukemie je zhoubné nádorové onemocnění krve a kostní dřeně. Právě kostní dřeň má za úkol produkovat krvinky. Pokud je vše v pořádku a člověk je zdravý, jeho bílé krvinky mají v těle důležitou funkci. A to takovou, že bojují s infekcí. Při leukemii se tvorba krvinek vymkne kontrole a jsou produkovány abnormální nefunkční bílé krvinky.

Málo kyslíku

Leukemické buňky se množí a utlačují ostatní buňky kostní dřeně. Dochází k útlumu tvorby červených krvinek, krevních destiček a »zdravých« bílých krvinek. To se projeví často se opakujícími infekcemi, nedostatečným zásobováním těla kyslíkem (anémií) a nadměrnou krvácivostí.

Chemoterapie 24 hodin 7 dní

Herec podstupuje chemoterapie denně 24 hodin od minulého čtvrtka. „Zatím se s mojí chemoškou navzájem opatrně tolerujeme, ale nekřič hop, dokud nepřeskočíš. Kdyby mě pustili, šel bych na malé pivo... Ale chemoterapie trvá sedm dní. Zatím to je juchuchú, ale zítra můžu bolestí škrábat po stěně. Takže to nechci zakřiknout, držte mi palce,“ vzkázal Andrej Hryc z nemocnice.

VIDEO: Andrej Hryc v limuzíně Blesku: O přízni žen i smrti syna! Do koho se prý reinkarnoval?
Video
Video se připravuje ...

Andrej Hryc v limuzíně Blesku: O přízni žen i smrti syna! Do koho se prý reinkarnoval? Blesk TV

Fotogalerie
28 fotografií