Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Láska v době pandemie: Michal založil speciální seznamku pro handicapované

Autor: ula - 
1. května 2020
05:30

Michal Sněhota (31) má od narození tělesný handicap. Říká o sobě, že měl štěstí, protože jeho rodiče ho nikdy neomezovali v tom, co chce dělat nebo s kým se seznámit. Jiní handicapovaní podle něj takové štěstí nemají, zejména pokud před lety vyrůstali v ústavech sociální péče. Navíc ve společnosti stále panuje mýtus, že handicapovaný by měl hledat jen protějšek s handicapem. Michal se seznámil se svojí ženou díky seznamovacímu portálu Tvoje láska. O tom, jak seznamka funguje a jak handicapovaní zvládají pandemii koronaviru, mluvil pro Blesk Zprávy.

Michal se narodil s dětskou obrnou a částečně využívá invalidní vozík. Žije v Ostravě a kromě své práce pro seznamovací portál pracuje jako projektový manažer pro nadační fond pro osoby s onkologickou diagnózou.

Podle Michala panuje v naší společnosti mýtus, že handicapovaný člověk by si při seznamování měl hledat protějšek s handicapem.

„A také by neměl vůbec pomýšlet na to oslovit slečnu či kluka, tzv. „zdravého“. Toto rozlišování mi v dnešní době přijde scestné. Řada věcí je bohužel určována prostředím, ve kterém člověk s handicapem žije,“  řekl Michal Blesk Zprávám.

Mají strach z odmítnutí

On sám měl štěstí, protože měl skvělé rodiče, kteří ho nikdy neomezovali v tom, co chtěl dělat nebo kam chtěl jít, kdy, s kým se seznámit. „Toto není samozřejmé, například pokud někdo vyrůstal v tehdejších ústavech sociální péče, navázat partnerský vztah s druhým člověkem bylo prakticky nemožné. Naštěstí např. probíhající transformace sociálních služeb v ČR umožňuje osobám se zdravotním postižením žijícím v centrech pro tělesně postižené žít si po svém. Navazovat partnerské vztahy, žít svůj plnohodnotný život,“ popisuje Michal. 

Podle něj mnoho lidí s handicapem tráví většinu času doma a přímému kontaktu se radši z obavy kvůli odmítnutí vyhýbá. Proto v roce 2016 spolu s Kristýnou a Jakubem Mertlovými přišel s nápadem vytvořit pro lidi s handicapem online seznamovací portál.

Seznamka s unikátním algoritmem

„V našem projektu Tvoje láska, kde chceme pomoct lidem s určitým typem handicapu najít si partnera pro život, využíváme jedinečné párové algoritmy. Díky nim klientům doporučíme toho nejvhodnějšího partnera,“ říkají manželé Mertlovi.

Tuto moderní metodu párování navrhl sám zakladatel seznamky, matematik Jakub Mertl. Celá metoda je založená na porovnání osmi úrovní, jako je povaha, představa o ideálním protějšku nebo představa o budoucnosti. „Obecně statisticky víme, že nejpodstatnější, zejména u mladší věkové skupiny, je kategorie pohledu na rodinu a děti,” popisuje Jakub Mertl.

Členství na seznamce je zdarma. „Pokud daný uživatel potřebuje, můžeme mu zajistit řadu dalších nadstandardních služeb (psychologické poradenství, konzultaci se vztahovým koučem, setkání s vizážistkou, nafocení profesionálních fotografií. Součástí unikátnosti TvojeLáska.cz je i tzv. analýza seznamovacího a vztahového potenciálu Love Report, která pomáhá klientovi odhalit, proč se mu případně seznamování nedaří a jak to změnit,“ popisuje seznamku Michal, který je ředitelem projektu.

Seznámení se ženou na celý život

Michal sice svoji ženu nenašel na seznamce, ale díky ní. „S manželkou jsem se seznámil krátce před spuštěním seznamky, na jedné společenské akci pro cizince v Ostravě. Manželka na této akci byla také, sedli jsme si ke stejnému stolu, slovo dalo slovo a už jsme spolu třetím rokem,“ říká Michal.

Na seznamovacím portálu je registrováno asi 1145 uživatelů. „Můžeme směle hovořit o stovkách párů, kteří prostřednictvím TvojeLáska.cz našli lásku nebo kamarádství, protože u řady našich uživatelů je právě hledání přátelství tou základní motivací, proč u nás jsou, neboť jim třeba handicap ani nic jiného nedovolí,“ dodává Michal.

Michal: Pracovní místa handicapovaných jsou ohrožena

Podle Michala se současná pandemie koronaviru osob s handicapem od normálního stavu o moc neliší. „K čemu ale kvůli covid-19 dochází, je prohlubující se sociální izolace mezi lidmi, např. sluchově postižení jsou zvyklí se pravidelně potkávat ve svých komunitních centrech, která jsou teď uzavřená. Podobně jako knihovny a další prostory,“ popisuje Michal s tím, že je zastánce rychlého návratu k normálu, pokud to epidemiologická situace dovolí.

„Existuje v mém okolí řada malých organizací zaměstnávajících osoby s handicapem, kterým například v oblasti cateringu ubyly pochopitelně zakázky, a jejich pracovní místa jsou ohrožena,“ dodává.

Video se připravuje ...
Další videa