Karanténní opatření se zmírňují, máte nějaké ohlasy ze svého okolí nebo od klientů, jak se na nich nouzový stav podepsal?

Osobně asi nejvíc vnímám, že ve vztazích se lidé více dostávají do konfliktů, třeba i z důvodů vyšších obav nebo menšího osobního prostoru, absence svobody. V mém okolí už praskly i nějaké ty nevěry. Nedávno jsem četla takovou zajímavou úvahu o tom, že se sice zdá, že se v karanténě všechno zpomalilo a na sociálních sítích člověk může neustále číst výzvy k tomu, aby využil tento čas k opravdovému zastavení, ale ve skutečnosti se během krize naopak řada věcí urychluje.

Krize funguje jako katalyzátor, a to i v lidských vztazích a rozhodnutích, ke kterým se předtím člověk dlouho odhodlával. Takže ano, někteří lidé v mém okolí jsou mnohem víc motivovaní udělat změnu ve svém životě.   

Nejznámější česká sex koučka Gaia Julie Poupětová
Autor: archiv

O čem se v českých ložnicích nejvíce mlčí?

Víte, já myslím, že to úplně nejtěžší téma, o kterém se v podstatě nemluví nejen v českých ložnicích, je takové to nenápadné mizení sexu ze vztahu. Když se začne vytrácet chuť a s ní i zamilovanost, partneři stále dělají, že pohoda, ale už je tam rutina... Je v tom něco, co nám říká, že je to ve společnosti víceméně normální. Když sex vnímáte jako pud a jste přesvědčení o tom, že k sexu by nás měla pudit příroda, pak jste ochotní uvěřit tomu, že nechuť na sex ve vašem vztahu způsobil právě ten zašprajcovaný pud.

Problém ale je, že sex není pud. To je vědecký fakt, rozhodně nejsem první, kdo takovou věc vyslovil. Sex funguje na bázi odměny v mozku. Když se nám něco líbí, budeme to chtít příště znovu. A naopak špatný sex vás přiměje nechtít příště už raději žádný sex. Takhle to funguje v dlouhodobých vztazích. Jenže abyste mohli dělat sex, který vás a váš mozek bude bavit, musíte se naučit řadu sexuálních dovedností, a o tom zatím mlčí většina odborníků, takže i v našich postelích se o tom mlčí. 

Čemu naopak přikládáme malou důležitost a je to špatně?

To je podle mě právě ten rozvoj našich intimních, partnerských a vztahových dovedností. Tím tedy zdaleka nemám na mysli jen soulož. Jde o spoustu různých dovedností, znalost toho, co náš protějšek vzrušuje, znalost vlastního těla a mozku, ale i třeba komunikaci, jako třeba si s tím druhým povídat tak, abych ho naladila, případně vzrušila. Nebo si vyjadřovat vzájemný zájem, dokázat se svést i po letech. Když si udržujete ve vztahu dovednost se vzájemně svádět, být ochotní si vzájemně říci "chci tě, brouku" nebo "stále jsi sexy", tak tím de facto ovládáte schopnost zažehnout onu pomyslnou jiskru mezi vámi dvěma prakticky kdykoli. Nemusíte čekat, až na dveře zaťuká nějaký sexuální pud. A o to tu jde. Když opustíte myšlenku pudovosti sexuality, budete schopní se naučit vytvářet ve vztahu touhu, protože vás sex bude bavit. Jak na to, popisuji ve své nové knize Intimní štěstí.  

Sex na prvním rande - ano, či ne?

Osobně myslím, že ne, pokud vám tedy nejde vyloženě jen o ten sex, ale já jsem váhavý střelec. A navíc jsem to už také párkrát v životě udělala a nedopadlo to úplně špatně, takže co komu budu radit, že?

Proč tedy ne? No, kromě zdravotních rizik je tu pochopitelně ještě jedna věc, o které se mlčí. Ono to s tou emancipací v oblasti ženské sexuality není nijak úžasné. Takže pokud jste žena, počítejte s dvojím metrem, odborně se tomu říká dvojí standard. Sex na prvním rande u muže bude posuzován jinak (a mnohem pozitivněji) než sex na prvním rande u ženy.  

Jsou nějaké znaky, podle nichž už třeba na začátku vztahu poznáme, že muž/žena, bude dobrý milenec/milenka?

Ve své knize hned na začátku vysvětluji rozdělení naší společnosti na takzvané jedničky a nuly. Typická jednička, takzvaný jedničkář, a to může být muž i žena, jsou ti, kteří o sobě prohlašují, že nikdy v sexu žádné problémy neměli (rozhodně ne s nikým před vámi), že jim všechno funguje skvěle, a když se před nimi zmíníte o tom, že existují nějaké kurzy sexu, většinou vytřeští oči a řeknou vám: „Proboha, co se tam chceš učit. Vždyť to přece každý umí.“

Tak to jsou bohužel lidé, kteří se nikdy v sexu žádné dovednosti neučili, neučili se o sexu nijak moc komunikovat a bohužel ani nikdy nepracovali se svým studem v intimní oblasti. Jací asi tak mohou být milenci? Stydliví, konzervativní a dost dogmatičtí, neobratní, nejsou příliš kreativní a většinou trpí nadbytkem sebevědomí, které se bohužel nezakládá na skutečných dovednostech. Tak to má většina společnosti (včetně velké části těch, kteří nám v této oblasti odborně radí). Dobří milenci se nebojí něco naučit, i když to holt znamená, že se to nemusí povést hned na poprvé. Nikdo učený z nebe nepadá.  

Autor: archiv

Jak pracovat se studem z nedokonalé postavy, což je typický mindrák žen?

Tomu, jak pracovat se studem, se věnuji ve své knize také, a to do hloubky. Stud může mít totiž i toxické a velmi negativní dopady. Ono je třeba pracovat s tím kontextem, na který se váže váš stud. Samozřejmě že pohyb a strava jsou jedna cesta. Můžete si ale zvednout sebevědomí i jinak. Třeba si nechat udělat erotické fotografie, díky kterým sama sebe uvidíte mnohem lépe. Začít se oblékat trochu jinak, dát okolí najevo, že vaše tělo i se vším, co k němu patří, má pro vás hodnotu.

Vypíchnout na sobě to, co se vám osobně líbí. Začít tím, že na sobě najdete pět míst, která máte opravdu ráda. Někdy dokáže po letech péče o rodinu zvednout sebevědomí i nevinný flirt s neznámým mužem. Cest je spousta. Nejdůležitější je si ale dovolit se mít ráda. Pro začátek aspoň na těch pěti místech.

Můžete dát několik opravdu konkrétních tipů, jak oživit milostný život?

Víte, řada lidí se pokouší oživovat vztah ve chvíli, kdy už v něm vládne totální nuda a partnerská krize. V takovém případě je třeba řešit krizi a vztahové dovednosti pro její zvládání. Oživování erotiky to skutečně nespasí. Ale pokud je vztah v pořádku a máte pocit mírného stereotypu, můžete si vyzkoušet například úžasnou intimní masáž ženy podle video kurzu, který jsem právě dokončila na našich stránkách. Naučíte se tam více než 35 různých dotekových technik včetně mistrovských hmatů.

Další věc, která může oživit vztah, je si zkusit s partnerem či partnerkou udělat takzvaný Aronův test. Ten najdete zdarma v první lekci našeho on-line kurzu Výzva pro páry. Ten test neuvěřitelně sbližuje a zesiluje vztahové pouto mezi oběma partnery.

Pro oživení vztahu funguje společná koupel. Můžete si při ní zapálit svíčky, zamknout se v koupelně a mít chvíli pokoj od dětí.  Dát si skleničku a nakonec při tom třeba probrat i nějaké ty otázky z Aronova testu. To vše jsou aktivity, které se ve studiích objevují u párů, které jsou spokojené se svým sexuálním životem v dlouhodobém vztahu.

Nová kniha Gaii Julie Poupětové Intimní štěstí.
Autor: archiv Blesku

Napadá vás i něco méně tradičního?

Pokud chcete něco netradičního, vyzkoušejte cvičení, které dávám mužům na začátku našeho praktického kurzu. Zkuste partnerovi nebo partnerce udělat masáž ruky od prstů až po loket. A při tom najděte alespoň dvě velmi erotogenní zóny. Hledejte způsob doteku, který se těmto místům líbí. A povídejte si o něm s vaším protějškem. To je cvičení, které vás posune jak v oblasti komunikace, tak i v oblasti doteků. O tom, jak si dvojice mohou udržet touhu a chuť na sex i v dlouhodobém vztahu, píšu mnohem více ve své knize, kde najdete v podstatě i návod, takové schéma, ve kterém snadno pochopíte pravidla hry.

Umíme se líbat?

Myslím, že jedna z věcí, kterou lidé hodně podceňují, je polibek. Různé techniky líbání (ne jen pusa a francouzák) také učím své klienty v záznamu z kurzu. Lidé si tak můžou  vyzkoušet třeba Hadí polibek nebo polibek ze Padesáti odstínů šedi. Jestli chcete rychlý tip, vyzkoušejte si dnes v posteli polibek, při kterém se otočíte hlavou oproti partnerovi o 180°. Ihned budete mimo stereotyp a navíc si možná užijete i nějakou tu legraci.

Máte tip na film s milostnou tématikou, kde bychom se mohli inspirovat?

Pochopitelně existují nejrůznější řebříčky erotických filmů. Mám ale pocit, že v dnešní době mé klienty daleko více ovlivňují seriály. Mě v poslední době hodně překvapil seriál Fleabag, kde je ztvárněná řada sexuálních témat. A pak také americký seriál Transparent, který sleduji dlouhodobě. Erotiku člověk ale najde dnes už asi úplně všude a myslím, že nikdy není od cesty se vrátit k tomu, co vám bylo blízké třeba i před lety.

Takže například na zvednutí sebevědomí a aby si některé ženy vzpomněly, jaké to bylo v období svádění, bych třeba připomenula český film Tajnosti, ať to není stále jen o Padesáti odstínech šedi. Hodně inspirativní a poučná je i série Masters of sex, která šla v Čechách pod názvem Mystérium sexu, což je myslím celkem nepovedený a zbytečně ezoterní překlad. Myslím, že to je seriál, který může inspirovat právě svou vědeckou nadčasovostí a otevřeností.   

Jak budete první máj trávit vy?

Myslím, že určitě dojde na nějaké kreativní vášnivé polibky pod rozkvetlými stromy, trochu romantiky a nějaká ta vyznání lásky. Toho není nikdy dost. Zbytek si s dovolením nechám pro sebe. 

Fotogalerie
6 fotografií