Nejohroženější skupinou před COVID-19 jsou senioři nad 65 let, kteří by se měli oddělit, aby se nenakazili. Ocitají se tak v izolaci od svých rodin i kamarádů. „Situace v Itálii, kde lidé v domácí karanténě spontánně hrají a zpívají na svých balkonech, ukazuje, že někdy stačí málo a jinak smutné místo se může radikálně proměnit,“ vysvětluje brněnská umělkyně Kateřina Šedá.

Bez rizika

Pódium, které vypadá jako kuchyňka, je postaveno v bezpečné vzdálenosti od publika a jsou dodrženy další bezpečnostní opatření jako rozestupy. „Těžko můžeme chtít, aby nemocní senioři, nebo už tak přetížený personál hrál a zpíval společně na balkonech, ale tento princip mě inspiroval k myšlence situaci otočit a seniorům na balkonech a v oknech hrát přímo před domem.“ říká Šedá.

Domluvení hudebníci se střídají takovým způsobem, aby se nepotkala větší skupina lidí a nedošlo k žádnému riziku. „Živou zkušenost nemůže nikdy nahradit sebelepší technologie, proto jsme rádi podpořili projekt nabízející seniorům zážitek, který je teď pro ně nedostupný a současně jim přinese radost a hlavně pocit, že na to nejsou sami,“ tvrdí radní pro kulturu města Brna Marek Fišer.

Pomůže i umělcům

Maraton hudby Brno se má konat až v srpnu a tato akce je jeho předskokanem. Pomáhá hned dvakrát – seniorům i hudebníkům. Akce bude probíhat až do 3. května ve vybraných domovech seniorů, každý den patří jednomu domovu a hudebníci za své vystoupení dostanou díky spolupráci s Brnem městem hudby UNESCO honorář. Projekt jim pomůže v době, kdy jsou kvůli koronavirové krizi bez příjmů. 

Fotogalerie
6 fotografií