Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Smutné video: Kachna vlastním tělem zastavila protitankovou raketu

Polská kachna zabránila americké raketě zničit sovětský tank
 (Autor: Profimedia, archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
30. dubna 2020
23:19

Polská kachna zničila americkou raketu, která letěla na sovětský tank. Asi tak by se dala shrnout kuriózní příhoda z ostrých střeleb amerických vojáků na cvičišti Drawsko Pomorskie v severozápadním Polsku. 

Letící pták shodou okolností zkřížil dráhu protitankové raketě TOW těsně před zásahem do terče v podobě vyřazeného tanku T-55 sovětské kontrukce, který se vyráběl licenčně i v komunistickém Polsku a Československu.

Vše zachytila termovizní kamera zaměřovače amerického bojového vozidla pěchoty M2A2 Bradley, jehož posádka raketu na tank vypálila. Záběry se objevily na sociálních sítích, odkud se dostaly i do ruských a běloruských médií.

„Střet nepřečkala ani raketa, ani kachna - výbuch té prvé nenechal skoro nic z té druhé," poznamenal server Tut.by. Dodal, že srážky s ptáky bývají pohromou letectví, občas končí i katastrofou a oběťmi na životech. Případ "zachycení" rakety kachnou ale ještě zaznamenán nebyl.

Jednotky ze Spojených států a dalších zemí Severoatlantické aliance byly do Polska a Pobaltí vyslány k posílení východního křídla NATO po ruské anexi Krymu a po rozpoutání konfliktu na východě Ukrajiny.

Lubomír Babáček ( 30. dubna 2020 23:33 )

Vsadil bych se o kalhoty, že od této příhody poláci bytostně nesnáší divoké kachny.

Zobrazit celou diskusi