Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišův syn čeká na termín ze školy. Feri kvůli státnicím na právech skoro nespí

Autor: vei - 
2. května 2020
05:30

Na znovuotevření škol, alespoň v omezeném režimu, čekají jak maturanti, tak i studenti závěrečných ročníků vysokých škol. Mezi nimi jsou i syn premiéra Andreje Babiše Frederik nebo jeden z nejmladších poslanců Dominik Feri z TOP 09. Toho mezi studováním zákonů k projednání ve stavu legislativní nouze zaměstnává také studování státnicových otázek. Za pár dní ho totiž čekají závěrečné zkoušky. Babišova syna zase nutí k učení britská forma české maturity.

Už jde do tuhého. Koronavirová vládní nařízení postupně opadají a s nimi ministr školství Robert Plaga (ANO) rozvolňuje také režim pro žáky a studenty.

Od 11. května mohou k nepovinné docházce nastoupit žáci a studenti závěrečných ročníků základních a středních škol. Tedy ti, které čeká příprava na přijímací zkoušky nebo na maturitu. Zkoušky dospělosti se mohou konat nejdříve tři týdny po otevření škol. Podle původního plánu přitom měli studenti psát písemnou část zkoušek ve čtvrtek 30. dubna.

Na svou část zkoušek se chystá také mladší ze synů premiéra Andreje Babiše Frederik. I když v jeho případě nemůže být o maturitě tak úplně řeč. „On studuje britskou školu a není to prý maturita, ale musí absolvovat zkoušku, aby mohl postoupit do dalšího programu,“ přiblížila Blesk Zprávám studia svého syna manželka premiéra Monika Babišová.

Frederik už před pár měsíci prý rodiče velmi překvapil, protože přípravě na zkoušky podle slov své matky podřídil kde co. „Připravuje a jsem až překvapená. Je mu 15 let, až do posledního roku mu bylo vše jedno a nejdůležitější pro něj byly sporty. Ale teď zrušil maximum aktivit, sám si našel doučování a připravuje se na zkoušku,“ prozradila Babišová v obsáhlém rozhovoru pro Blesk Zprávy na začátku března.

Doučování si našel prý na většinu předmětů, od matematiky až po francouzštinu. „I když je v ní dost dobrý. Ale rád by ji měl na poctivou jedničku, a tak se snaží,“ byla překvapená Babišová z chování svého 15letého syna.   

Frederik se připravuje do poslední chvíle a jeho matka tak jen dohlíží, aby plnil studijní povinnosti i v době koronavirové. „Učil se a učí. Je ale samostatný, a tak jen dohlížím, že ani nevynechává online studium,“ přiblížila Monika Babišová, jak vypadá studium jejího syna těsně před zkouškami.

Feri v noci student, přes den poslanec

Napnutý jak kšandy, které tak rád nosí, je v posledních dnech zřejmě jeden ze dvou nejmladších poslanců současné Sněmovny Dominik Feri z TOP 09. Vedle politiky totiž ještě i studuje. A to ne zrovna lehký obor. Jeho předmětem zájmů jsou práva. A za pár týdnů ho čekají také státnice.

„Učím se přes noc, nic jiného mi nezbývá,“ popsal Feri Blesk Zprávám přípravy na zkoušky v době, kdy se Sněmovna sešla několikrát k mimořádné schůzi, aby poslanci a poslankyně projednali zákony, které vláda předkládá v legislativní nouzi.  

Video  Ministr a odbornice o zavřených školách kvůli koronaviru. Co mají dělat rodiče?  - Markéta Volfová, Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Právě to, že studuje práva, se teď Ferimu podle jeho slov víc než hodí. A to například i při posuzování předkládaných zákonů v rámci koronavirové krize.

„Vláda se svými návrhy dostává na samou hranu ústavnosti,“ a zmínil například zákony, které řeší nájemné. „Brzy se dostanou před Ústavní soud v rámci návrhu na zrušení zákona,“ je přesvědčený Feri, podle kterého se dají u dalších zákonů předpokládat minimálně individuální stížnosti k Ústavnímu soudu.  

Feri stejně jako Babiš mladší nesměl v posledních týdnech před závěrečnými zkouškami do školy. I „vejšky“ zůstaly totiž zavřené a upravovaly způsob výuky, kterou převáděly například na elektronické verze.

I když se postupně rozvolňuje režim i na vysokých školách a od 11. května budou smět studenti dokonce být ve skupinkách o 15 osobách, podobu závěrečných zkoušek bude mít Feri zřejmě ještě ne úplně standardní.

Tomáš Jízdný ze společnosti Education.cz hostem pořadu Epicentrum vysílaného dne 22. 4. 2020. Vpravo moderátorka Markéta Volfová. Tomáš Jízdný ze společnosti Education.cz hostem pořadu Epicentrum vysílaného dne 22. 4. 2020. Vpravo moderátorka Markéta Volfová. | Lukáš Červený

„Rámcově máme termíny již vymezené,“ ví zhruba období, kdy ho zkoušky čekají. Část zkoušejících ho může ale posuzovat také na dálku. V tom se budou letošní státnice na školách lišit od ostatních let, kdy zkoušející byli se zkoušeným v jedné místnosti. „Měla by to být klasická zkouška, ale někteří zkoušející mohou být připojeni vzdáleně,“ popsal Feri Blesk Zprávám, jaká praxe by mohla být na Karlově univerzitě v Praze.   

sorgedoktor ( 10. května 2020 19:16 )

Ja tomu nerozumim...Je mozno delat vysokou politiku a studovat vysokou skolu­...Ne­vim.­...Neš­vim

frantacizek ( 5. května 2020 17:22 )

mně se Ferko Feri líbí, jen doufám v jeho rozlišovací schopnosti stran nekopírování cesty jeho politického otce Mirdy Kalouska. Jako budoucí právník by si mohl spočítat, co by mu hrozilo, zvláště bude-li tady ještě roky vládnout Andrej

PPP150W ( 2. května 2020 16:29 )

Intelekt pisatelů je zde jak ve výkladní skříni na odiv všem. Zatím co se tady jedni mohou přetrhnout v urážkách Feriho, tak až na hulváta Dragounise, který mě jistě nyní počastuje také nějakým pěkným přívlastkem, a který pro jistotu urazí oba, protože je jistě horlivým zastáncem rovnoprávnosti, nebo ani neví koho vlastně uráží, nechávají studijní starosti syna premiéra ty inteligentnější (alespoň zatím) naprosto v klidu.

horaIysa ( 2. května 2020 16:24 )

Piš si, že ty tam budeš jednou mít den co den nabIito a na.sr.áno.

horaIysa ( 2. května 2020 16:19 )

Pokud vím, tak zaklekávat na někoho je Babišova parketa. Obzvlášť když chce zlikvidovat konkurenční, nebo nepohodlnou firmu. Už jako ministr financí v tom byl dobrej.To si Už asi ale nepamatuješ viď?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa