Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Novinky v uvolňování: Kadeřnice se štíty, v hospodě 1,5 metru od sebe, ve třídách bez roušek

Aktualizováno -
1. května 2020
10:35
Autor: ČTK, Mii - 
1. května 2020
08:55

Již 11. května proběhne další vlna uvolňování restrikcí, které vláda zavedla kvůli pandemii koronaviru. Restaurace a bufety například začnou obsluhovat hosty na zahrádkách, otevřou i obchodní centra. Ministerstvo zdravotnictví v pátek odhalilo, jaké hygienické podmínky budou muset podniky dodržovat. Například v kadeřnictví si musí personál pořídit ochranné štíty, hospody zas mají povinnost zařídit rozestupy mezi hosty. Lidé však budou moci sundat u jídla roušku. Co dalšího ministerstvo rozhodlo?

Kadeřníci, manikérky a pedikérky

Budou muset nosit roušku i ochranný štít. Nutné bude sledovat teplotu těchto pracovníků, při tělesné teplotě nad 37 stupňů nebudou moci pracovat, platí to i pro další symptomy nákazy novým koronavirem. Mezi zákazníky budou muset být dvoumetrové rozestupy, což platí i pro čekací zóny.

Kadeřníci si budou muset před každým dalším klientem vyměnit rukavice, mezi výměnou si podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) navíc mají dezinfikovat ruce virucidním prostředkem. Povinnost jednorázových rukavic platí také pro manikérky, pedikérky, ale nevztahuje se na maséry.

Restaurace a bufety

Zákazníci na zahrádkách u restaurací od sebe budou muset sedět nejméně s odstupy 1,5 metru, pokud nebudou patřit k jednomu stolu. Při jídle a pití si budou moci sundat roušky, řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Na zahrádkách podle něj bude moci chodit obsluha.

Restaurace budou muset podle nových pravidel vydezinfikovat stoly po každém zákazníkovi, výdejové okénko každé dvě hodiny. Návštěvníci budou muset mít možnost využít toalety ve vnitřních prostorách provozovny.

Obchodní centra

Nákupní centra budou muset po svém otevření zajistit, aby v nich byl alespoň jeden člověk, který pohlídá dodržování bezpečnostních pravidel zavedených kvůli nákaze novým koronavirem. Návštěvníky také budou muset na tabulích, obrazovkách či rozhlasem o zásadách informovat. Lidé budou muset ve všech prostorách obchodních center dodržovat dvoumetrové rozestupy. 

Nákupní centra, stejně jako všechny ostatní provozovny, budou muset mít pro návštěvníky připravenou dezinfekci. Krajské hygienické stanice jim pak doporučí, jak mají uklízet a dezinfikovat společné prostory.

„Je striktně zamezováno shlukování osob zejména na místech, kde se očekává, že by to mohlo nastat,“ uvedl Havlíček. Hlídat se proto budou muset zejména vstupy z garáží, prostory před výtahy, eskalátory a toalety. Nebude tolik odpočinkových míst, dětské koutky se neotevřou vůbec.

Sportování

Od pondělí 11. května umožní vláda sportování až 100 lidí současně včetně závodů a tréninků. Novinářům to v pátek řekl předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička. Nadále nebudou otevřené kabiny s výjimkou toalet, dodal. Hnilička také vybídl k používání zdravého rozumu v případě sportování dětí, které se stýkají s lidmi ze skupin, pro které je nákaza novým typem koronaviru nejrizikovější.

Muzea, divadla a kina

Do muzeí, galerií a výstavních síní bude smět po jejich otevření v pondělí 11. května jen 100 lidí současně a maximálně jeden na každých deset metrů čtverečních. V divadlech bude možné obsadit jen každou druhou řadu, v kinech by mělo dvojici diváků od dalších oddělit volné sedadlo

„Diváci budou sedět v každé druhé řadě, je nutné, aby byla mezi nimi jedna řada volná,“ uvedl Vojtěch. V kinech by měli sedět maximálně dva lidé vedle sebe, od dalších je musí oddělit jiné sedadlo. „Pokud je to bez pevně umístěných sedadel, pak je nutné sedět opět nejvíc ve dvojicích a jeden a půl metru od ostatních,“ dodal.

V kinech navíc nebude možné prodávat ani jíst potraviny včetně nápojů. „Před zahájením musí být také celé prostory pro zákazníky vydezinfikovány,“ řekl Vojtěch.

Školy

Základní školy musí po návratu žáků zajistit, aby se při příchodu do školy neshlukovali na jednom místě. Kabinet ve čtvrtek informoval, že po přerušení výuky kvůli nemoci covid-19 od 11. května umožní návrat do školy deváťákům, aby se mohli připravovat na přijímací zkoušky.

Žáci nebudou muset nosit roušky, pokud ve třídě budou mezi nimi dostatečné rozestupy, nasadit je budou muset při společných úkolech či při pohybu po škole, řekl dnes novinářům ministr školství Robert Plaga (ANO).

Letní tábory

Podle epidemiologa Rastislava Maďara se zatím letní dětské tábory rušit nebudou, jejich konání závisí na vývoji situace v následujících týdnech a měsících. Při mírném zhoršení by se podle něj pouze snížil limit počtu zúčastněných dětí. Jejich úplné zrušení však také nevylučuje.

koronavirus ( 4. května 2020 14:46 )

že si vy policajti ale nedáte pokoj, co?

mazliva.samicka ( 2. května 2020 09:45 )

Stejně se jim na ty jejich nařízení každej ..vy­bodne­..Ako­rát.že tlačítko PODAT PODNět bude uplně zavařený...Stejně musí bejt Babiš z nás ČEHÚŃŮ smíchy v pase zlomenej..

panda82 ( 2. května 2020 09:26 )

Ale vůbec bych nechodil, ať přijde kadeřnice za zákazníkem, je to její kšeft, ať se snaží,

hoprdox ( 2. května 2020 08:03 )

Blbiny a keaviny

koronavirus ( 1. května 2020 21:03 )

Máňa říkala, že to jsou jenom žvásty

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa