Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Schillerová pod třešní, romantický Fiala a žádná shromáždění. První máj letos jinak

Aktualizováno -
1. května 2020
19:28
Autor: ČTK, for - 
1. května 2020
11:59

Ve velmi omezené podobě se letos s ohledem na vládní opatření kvůli nemoci covid-19 odehrají připomínky dnešního Svátku práce. Prvomájová shromáždění se nemohou konat s ohledem na rozhodnutí kabinetu, které umožňuje na veřejně dostupných místech pobývat nejvýše v počtu deseti osob. Politické strany tak místo obvyklých akcí chystají především příspěvky na internetu, na tradiční místa vyrazí maximálně jednotlivci. Politici mluví o důležitosti práce, nejvíce pak předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana na chvíli upustila od vyzrálých třešní. Nabádají ale také k lásce. Srdíčkové příspěvky má především ODS. 

Vládní ČSSD místo loňského setkání v Lidovém domě nachystala video, které dopoledne publikovala na sociálních sítích. V něm se na chvíli objevil každý ministr sociální demokracie a rovněž starostové, kteří patří k ČSSD. „Děkujeme všem profesím, které si nemohly vzít home-office,“ poznamenal například ve videu ministr kultury Lubomír Zaorálek

Komunisté pak na webu zveřejnili prvomájový leták s textem předsedy Vojtěcha Filipa o tom, jak při pandemii koronaviru o to víc vyniká důležitost práce. Pozměnili dokonce na chvíli své logo a místo třešní vyzrálých vybrali třešně rozkvetlé. „Práce je naplněním života každého z nás. Být bez práce působí pocit beznaděje a zmaru. Každá práce má svůj nezpochybnitelný význam, je malým kouskem v soukolí našeho žití. Bez práce nevznikají nové objevy, bez práce by náš život nedosahoval nových cílů a vítězství,“ uvádí předseda komunistů.

Fiala vyzval k polibku, třešně ale nejsou

Třešně se objevily i v příspěvku političky Alexandry Udženiji (ODS), i když v jiném slova smyslu. „Tak pánové, nezapomeňte políbit svou drahou polovičku pod rozkvetlou třešní! A na Svátek práce se vykašlete. Práce se slaví tím, že ji děláte pořádně. Ne máváním rudým hadrem,“ poznamenala na twitteru. ODS musela letos zrušit své tradiční setkání na Petříně.

Podobně láskyplně naladěn je i předseda ODS Petr Fiala. Ten sdílel snímek rozkvetlé třešně a nabádá k polibku. „V zákazech se dnes sice už nikdo nevyzná, ale políbit nejbližšího člověka určitě můžete,“ napsal na facebooku. Paradoxní trochu je, že rozkvetlých třešní je relativně málo. Velká část stromů už totiž kvůli nezvykle teplému počasí odkvetla. 

Popud ke slavení hlavně lásky přidává i KDU-ČSL. Místopředseda Jan Bartošek popřál lidem, aby jim láska kvetla po celý rok. 

Petřín v době koronaviru a Prvního máje: Počasí moc párům nepřálo, problém je i s hledáním stromů. Petřín v době koronaviru a Prvního máje: Počasí moc párům nepřálo, problém je i s hledáním stromů. | Blesk:David Malík

Pod třešeň si na chvíli stoupla i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Strážkyně kasy rovněž poděkovala všem lidem, u nichž se zvedla vlna solidarity, a těm, díky nímž se nepřestala otáčet kola ekonomiky. 

„A i když nám tato nelehká doba brání užít si naplno všech kratochvílí, které jeden z nejkrásnějších měsíců v roce nabízí, vytrvejme. Čím více soudržnosti a tolerance teď projevíme, tím dříve nám na toto složité období zbude jen pouhá vzpomínka,“ uvedla Schillerová.

Svátek lásky, ale i práce přilákal ke sdílení polibku také předsedu Ivana Bartoše (Piráti). Ten se na facebooku zvěčnil se svojí partnerkou Karolínou pod malinkou třešní. 

Babiš si vzpomněl na výročí až k večeru

Opoziční STAN si dnes připomene 16. výročí od vstupu ČR do Evropské unie na sociálních sítích a někteří starostové vyvěsí vlajky EU na svých úřadech. Vedle toho zveřejnili Starostové a nezávislí poděkování všem pracovníkům v první linii. 

Podobně jako STAN je naladěn i bývalý předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil„Vstoupili jsme do společenství států založeném na demokratických hodnotách. Vzájemná spolupráce s benefity, jako jsou otevřené hranice, svobodný pohyb, společný trh a investice EU, nám přináší mnoho výhod. Děkujeme,“ uvedl na svém účtu na twitteru.

Až o mnoho hodin později si na výročí vzpomněl i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Dnes můžeme ovlivňovat osud kontinentu a poprvé v moderních dějinách sedíme za jedním stolem. Války nahradila spolupráce a diskuse. ČR může být úspěšná jen v bezpečné a prosperující Evropě! Osud Evropy máme ve svých rukou,“ komentoval na twitteru 16leté výročí ČR. 

Blesk Zprávy si povšimnuly, že zmínce o výročí předcházel tweet jednoho z uživatelů, který sdílel slova slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, která také zavzpomínala na vstup Slovenska do EU. Uživatel si „postěžoval“ že neviděl žádná slova připomínky od vládních představitelů, především od premiéra Andreje Babiše (ANO).

Hamáčka pak brzy následoval i ministr školství Robert Plaga (ANO) a také ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Jejich tweety se objevily po zmínce uživatele několik hodin poté. 

Premiér nakonec také zavzpomínal na vstup ČR do EU, a to krátce před půl osmou večer. „Před 16 lety, 1. května 2004, jsme vstoupili do Evropské unie. Požádali jsme o to v roce 1996, jednání začala v roce 1998. Už 16 let můžeme využívat volný pohyb osob, služeb, zboží a kapitálu. Děkuju všem, kdo na tom tehdy pracovali,“ napsal předseda vlády.

vadim ( 2. května 2020 10:47 )

Romantický Fiala který se v ničem nevyzná a ví všechno. SUPER POLITIK !!! Tak takovéhle klauny už nikdy víc !!!

Michal nobl ( 2. května 2020 08:43 )

Plesku jako fotky ve clanku z prvního maje bez Rousek????!!!!To hradní kancléř Pandrhola vam udělil výjimku,nebo jste neobnovili nástěnky z předešlých let.Za takovou praci berete plat.Sup s vama na pole at poznáte hodnotu každodenní poctive prace která ma smysl.

majojo ( 2. května 2020 07:41 )

Státnice z marxismu-leninismu a vědeckého komunismu jistě neskládal....

majojo ( 2. května 2020 07:38 )

Přítomnost Schillerové je pro tu nebohou třešeň zneuctěním.

sorgedoktor ( 1. května 2020 19:34 )

Liba se snad pod astremchou...-Nebo ty tresne jsou pro pravicaqky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa