Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Masakr ve vězení: Zemřelo přes 40 lidí při vzpouře a sporech o koronavirová opatření

Aktualizováno -
2. května 2020
12:11
Autor: ČTK - 
2. května 2020
08:59

Nejméně 46 lidí zemřelo a dalších několik desítek bylo zraněno při nepokojích ve věznici ve městě Guanare na severozápadě Venezuely. Informovala o tom agentura EFE s odvoláním na zdroj z vězeňské služby. Počet obětí patrně dál poroste, protože někteří zranění jsou ve velmi vážném stavu. Navíc místní nemocnice, kam byli převezeni, nápor pacientů nezvládá a nemá ani dostatek infuzí, léků či zásob krve pro transfúze.

„Nemocnice doktora Miguela Oraá v Guanare zkolabovala kvůli velkému počtu zraněných, mnohých vážně, při vězeňské vzpouře. Lékaři žádají o pomoc, protože nemají dost zdravotnického materiálu,“ napsal na twitteru novinář Carlos Iván Suarez, jehož citoval opoziční server La Patilla. Venezuela je už několik let v ekonomické krizi a mnohé nemocnice si dlouhodobě stěžují na nedostatek materiálu i léků. V zemi je také nedostatek potravin, časté jsou mnohahodinové výpadky elektřiny či dodávek vody.

Mezi vážně zraněnými při vzpouře, kdy vězni použili i střelné zbraně, je také ředitel věznice Carlos Toro a jedna ze strážkyň Escarlet Gonzálezová, kterou zasáhl granát hozený jedním z trestanců.

Okolnosti ani příčiny vzpoury nejsou zatím jasné. Podle listu El País násilím skončil protest vězňů proti tomu, že je příbuzní kvůli koronavirovým opatřením nemohou navštěvovat a nosit jim jídlo. Podle deníku El Nacional se vedení věznice s jedním z předáků vězňů snažilo vyjednávat, zatímco jiná skupina se pokusila o útěk. Jednání s lídrem trestanců přezdívaným Olivo bylo nakonec úspěšné a vězni se vrátili do svých cel.

Opoziční poslankyně María Beatriz Martínezová agentuře AP řekla, že se vězni pokoušeli dojednat s vedením věznice lepší podmínky a zejména možnost, aby se mohli vídat s příbuznými. Ve Venezuele obvykle stravu vězňů zajišťují jejich rodiny.

Přeplněná nápravná zařízení mívají také problém s hygienou a často se v nich šíří tuberkulóza, svrab a žloutenka, uvedl Humberto Prado z organizace OVP monitorující venezuelské věznice. Káznice, kde se nyní nepokoje odehrály, má místo pro 750 lidí, je v ní ale přes 2500 vězňů.

Ke vzpouře se vyjádřil i lídr opozice Juan Guaidó, který opět kritizoval autoritářskou vládou prezidenta Nicoláse Madura. „Dnes jsme v Guanare viděli masakr ve věznicích naší země kontrolovaných diktaturou, která má za ně zodpovědnost. Zatímco vláda nadále uzurpuje moc, životy Venezuelanů jsou v ohrožení,“ napsal na twitteru šéf parlamentu Guaidó, jehož od loňska šest desítek zemí uznalo prozatímní hlavou Venezuely.

Guanare leží ve státě Portuguesa, kde před rokem při střetech v jiné věznici zemřelo 29 vězňů a zranění utrpělo 19 policistů.

Organizace pro lidská práva rovněž upozornily, že vzpouru mohly vyvolat špatné podmínky v přeplněných zařízeních. Ve Venezuele je nyní za mřížemi asi 110 000 lidí, což je mnohem více než maximální kapacita věznic. V přeplněných zařízeních často operují zločinecké gangy, které dokážou dovnitř dostat drogy i zbraně, napsala agentura AP.

Kvůli pandemii covid-19 propustila venezuelská vláda před týdnem téměř čtyři stovky vězňů, odsouzených za delikty, jejichž trestní sazba nepřekračuje osm let.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa