Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Davy v ulicích i přes 25 000 obětí. Po konci zákazu mají španělští důchodci vlastní čas procházek

Autor: ČTK - 
2. května 2020
12:59

Tisíce Španělů dnes vyběhly do ulic na jogging a další tisíce vyrazily na cyklistickou projížďku. Španělská vláda totiž ode dneška po sedmi týdnech povolila individuální venkovní sportování, od poloviny března zakázané kvůli pandemii covid-19. Pro procházky a sportování ale stanovila rozvrh hodin podle věkových kategorií. Všichni musí také dodržovat bezpečnou vzdálenost, roušky nejsou povinné a ven nesmějí lidé s podezřením na nákazu koronavirem či nemocní s covidem-19.

Podobně jako minulou neděli, kdy vláda poprvé od poloviny března povolila vycházky s dětmi, se i dnes začaly plnit promenády davy lidí, tentokrát sportovců, například v Barceloně.

Dosud mohli Španělé od poloviny března ven z domu jen na nutné nákupy, k lékaři či do práce. Od předchozí neděle povolila vláda poprvé vycházky s dětmi, které byly předtím šest týdnů až na výjimky zavřené doma. Ven mohly jen k lékaři či s rodičem, který neměl doma nikoho, kdo by se o ně postaral.

Přesné časy pro vycházky různých věkových skupin

Povolení vycházek s dětmi minulou neděli ale vedlo k tomu, že některé promenády a ulice zaplnily davy rodičů s dětmi a lidé podle záběrů na sociálních sítích nedodržovali bezpečnou vzdálenost.

Španělé vyrazili na ven. Promenády v Barceloně se okamžitě zaplnily (2. 5. 2020) Španělé vyrazili na ven. Promenády v Barceloně se okamžitě zaplnily (2. 5. 2020) | ČTK/Emilio Morenatti

Vláda proto tento týden určila rozvrh hodin pro vycházky a individuální sportování podle věku. Děti do 14 let mohou nyní s jedním z rodičů na procházku mezi 12:00 a 19:00, nezletilí od 14 let a dospělí do 70 let od šesti do deseti ráno a večer od osmi do jedenácti a starší 70 let a lidé závislí na doprovodu mají vycházky od 10 do 12 hodin a od 19 do 20 hodin. Děti mohou na procházku jen na hodinu denně.

Omezení se netýká obcí pod 5000 obyvatel, protože tam podle vlády nehrozí velké shlukování lidí.

Španělé smějí ale na vycházku a za individuálním sportem maximálně kilometr od bydliště. Podle deníku El País se nesmí například přemístit autem do jiné čtvrti města a sportovat tam. Sportoviště jsou navíc stále zavřená.

Španělé mají chodit na procházku pouze jednou denně. Dokument stanovující rozvrh a pravidla ovšem neuvádí, jak se toto bude kontrolovat. Ministerstvo zdravotnictví apeluje na zdravý rozum, uvedl El País.

Další uvolňování opatření by mělo ve Španělsku začít v pondělí a bude odstupňované podle územních jednotek. Vzhledem k malému počtu případů nákazy budou moci jako první na Baleárském ostrově Formentera a třech z Kanárských ostrovů otevřít malé obchody, ze 30 procent zahrádky restaurací a barů a rovněž hotely a ubytování s výjimkou společných prostor. Mnozí to ale zatím neudělají, protože kromě zahraničních turistů nemohou čekat ani turisty domácí, vzhledem ke stále platnému omezení pohybu pro Španěly mimo své domovské provincie.

Přes 25 tisíc mrtvých

Další části země budou moci do jednotlivých fází uvolňování vstupovat podle vývoje epidemie, tedy v závislosti na klesání počtu případů nákazy. Uvolňování by v celé zemi mělo trvat šest až osm týdnů.

Od února se ve Španělsku, které má 47 milionů obyvatel, potvrdilo 216.582 případů nákazy koronavirem, z toho se 117.248 lidí uzdravilo. Počet úmrtí s covidem-19 v zemi podle dnešních údajů vzrostl na 25.100.

Uzavření nemocnice na covid-19 budí vášně

Šíření nákazy koronavirem se ve Španělsku už stabilizovalo, i proto se v pátek uzavřela nemocnice vytvořená kvůli covidu-19 ve veletržním areálu Ifema v Madridu. Uzavření pojala regionální madridská vláda symbolicky a slavnostního aktu se účastnilo několik místních politiků a desítky zdravotníků. 

Dnes ale píší místní média, že španělská vláda prověřuje, zda neporušili omezení nouzového stavu uspořádáním hromadné akce, když lidé nedodržovali bezpečnou vzdálenost, objímali se a podávali si ruce. Někteří místní politici kritizovali vládu madridského regionu, kterou vede opoziční Lidová strana, že si uzavřením nemocnice dělá politickou reklamu, a označili akt za „nezodpovědný propagandistický spektákl“.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa