Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Uniklá zpráva z USA: Čína tajila epidemii, aby si mohla nakoupit roušky i rukavice

Autor: ČTK - 
4. května 2020
06:36

Čína v lednu potlačovala informace o závažnosti epidemie způsobené novým koronavirem a o jeho nakažlivosti, aby si mohla vytvořit zásoby zdravotnického materiálu potřebné pro boj proti nákaze. Podle agentury AP přišlo s takovým obviněním americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti (DHS) v dosud nezveřejněné zprávě vypracované minulý týden. Čína údajně na začátku roku dramaticky posílila dovoz obličejových roušek a dalších ochranných pomůcek.

Ve čtyřstránkovém dokumentu se píše, že čínští činitelé „záměrně utajovali závažnost“ zdravotnické hrozby před mezinárodním společenstvím. Peking prý zároveň navýšil dovoz a omezil vývoz zdravotnického materiálu, přičemž „popíral jakékoli restrikce exportu a zamlžoval obchodní data a odkládal jejich dodání“.

„Čína podle zprávy v lednu zvýšila import chirurgických roušek o 278 procent, chirurgických plášťů o 72 procent a chirurgických rukavic o 32 procent,“ uvádí web Politico, který se k obsahu analýzy DHS rovněž dostal. „Ve stejné době (Čína) srazila globální export řady lékařských výrobků: chirurgické rukavice o 48 procent, plicní ventilátory o 45 procent, intubační sady o 56 procent, teploměry o 53 procent a bavlněné tampony o 58 procent,“ pokračuje článek.

Čínu kritizuje Trump

Podle DHS tyto výkyvy s 95procentní pravděpodobností nejsou v mezích běžné obchodní praxe, přičemž závěr je takový, že Peking zatajoval důležité informace, aby mohl v zahraničí nakupovat klíčové výrobky. Americké ministerstvo ihned zprávy ohledně svého hodnocení, které podle AP nepodléhá utajení a nese označení „pouze pro oficiální účely“, nekomentovalo.

Únik informací do médií přišel po řadě kritických výroků ze strany představitelů USA včetně prezidenta Donalda Trumpa na adresu počínání Číny v souvislosti s pandemií.

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo v neděli v televizním rozhovoru řekl, že Čína nese zodpovědnost za rozšíření koronaviru a musí se za to zodpovídat. Podle kritiků Trumpovy administrativy podobná vyjádření představují pouze snahu odvrátit pozornost od neadekvátního postupu amerických federálních úřadů v boji proti nákaze.

Nová úmrtí Čína nehlásí

Nákaza koronavirem se v neděli v Číně potvrdila u tří lidí vykazujících příznaky a u 13, kteří žádné symptomy neměli. Při pravidelném hlášení to v pondělí uvedla čínská Národní zdravotnická komise. U obou zmíněných statistik byl nedělní nárůst o jeden případ větší než ten sobotní, bilance úmrtí způsobených nemocí covid-19 se opět nezměnila.

Oficiálně tedy Čína stále v souvislosti s epidemií hlásí 4633 mrtvých, informovala agentura Reuters. Bilance potvrzených případů nákazy stoupla na 82.880, všichni tři noví pacienti s covidem-19 se údajně koronavirem nakazili v zahraničí.

Šíření viru SARS-CoV-2, které vyústilo v pandemii a zasáhlo celý svět, v nejlidnatější zemi planety začalo, v posledních dnech však Čína ve srovnání s únorovými maximy hlásí jen minimum nových nákaz. Počet úmrtí oficiálně připisovaných covidu-19 se prakticky nezměnil od 17. dubna, kdy úřady po revizi údajů do bilance zahrnuly dalších 1290 případů z předchozích týdnů.

marmat ( 4. května 2020 22:09 )

ODHA­LENO­....­.rozuz­leno­....­...vy­malo­váno­....­.nakou­peno
Každopádně "fuj i tajxl" z Wuchanu....jediná dosavadní a 100% jistota....

marais ( 4. května 2020 10:03 )

Čína si roušky hlavně vyrobila, a us tajné služby už objevily leccos i jaderné zbraně v Iráku, že?

Kazin ( 4. května 2020 09:20 )

Jasně a Amici spási svět.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa