Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Porod je pro mě sexuálně intimní chvíle, tvrdí Petra (46), která rodila ve sprše

Petra Bzirská s dcerou Valentinou
6. května 2020 | 06:00

Petra se už od roku 2004 věnuje józe pro těhotné, kterou předcvičuje ve dvou centrech v Praze. Zaměřuje se také na techniky polohování pánve, aby ženy rodily přirozeně. Petra má dvě dcery, a tu mladší, Valentinu (13), se po první zkušenosti se starší dcerou rozhodla rodit doma za pomoci porodní asistentky.

V čem byl první porod tolik odlišný?

Tehdy ještě nebylo možné, aby žena rodila doma, a o porodech jsem toho moc nevěděla ani od maminky. Bydleli jsme dvě stě metrů od porodnice a já si říkala, proč ta porodní asistentka nemůže přijít za mnou domů, když bydlela kousek. Neměla jsem na výběr, ve které pozici chci rodit, a udělali mi nástřih, o kterém jsem ani nevěděla, že něco takového existuje. Nemohla jsem potom pořádně chodit nebo si dojít na záchod.

Petra Bzirská s dcerou Valentinou
Autor: archiv Petry Bzirské

Druhé dítě jste tedy chtěla bezpodmínečně rodit doma?

Ano. Mám respekt k lékařům, ale nechtěla jsem se podruhé při tak intimní záležitosti, jakou je porod, nechat „odrodit“ cizím lékařem, který jako muž neví, co to je porod, a bude mi říkat, co mám dělat. Porod je vlastně sexuální záležitost a měly by se během něho vyplavovat hormony lásky včetně oxytocinu pro stimulaci dělohy. Aby se vyplavoval, je potřeba intimita a pocit bezpečí. V nemocnici pod reflektory a s cizími lidmi to necítím. Nejsem ten typ, který by „dosáhl orgasmu“ na veřejnosti. Žena nesmí být rušena.

Jak těhotenství a porod probíhaly?

Když jsem otěhotněla podruhé, tak během jednoho týdne, kdy jsme jen meditovaly s mou učitelkou jógy, jsem najednou měla jasnou vizi, že rodím doma vestoje ve sprše. Na základě toho jsem si našla porodní asistentku a pro každý případ i záskok za ni. Snažím se se vždy řídit přítomnou intuicí, a kdyby to bylo nutné, do porodnice bych jela. Základní vyšetření jsem absolvovala u lékaře. K porodní asistentce jsem potom chodila na pravidelné kontroly a vše probíhalo v pořádku. A samotný porod proběhl naprosto v pořádku.

 

Náš tip: Příběhy dalších žen a jejich odlišného pohledu na porod a péči o dítě najdete v novém čísle magazínu Blesk pro ženy, které koupíte na novinových stáncích. Nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

Příběhy dalších žen a jejich pohledu na porod najdete v novém čísle magazínu Blesk pro ženy
Autor: red

 

Autor: red