Pražskou zoo navštívilo v prvním týdnu od znovuotevření v jeden den nejvíce 2678 návštěvníků. „Je to zhruba třetina toho, jaká návštěvnost by byla za normální situace. Možná i méně než třetina,“ řekl Bobek.

Finanční ztrátu, která vznikla od uzavření vládní vyhláškou do doby jejího znovuotevření, zoo odhaduje asi na 37 milionů korun. Podle ředitele se vzhledem k současné nižší návštěvnosti bude ztráta dále zvyšovat.

Ke zmírnění deficitu provozního rozpočtu zoo má sloužit i projekt Vstupenky na lepší časy. Vstupenka je od 29. dubna k zakoupení na e-shopu vicenezvstupenka.zoopraha.cz. Zájemci si za cenu 500, 1000, 5000 nebo 10 000 korun mohou koupit libovolné množství vstupenek. Platí pro jednu osobu až do konce roku 2021, uvedl odborný poradce pro marketing a PR Zoo Praha Vít Kahle. Podle Bobka se dosud v rámci projektu prodaly vstupenky za 100 000 korun. Ředitel zoo to v pondělí uvedl na svém facebookovém profilu.

Podle vládního nařízení jsou stále uzavřeny vnitřní expozice a pavilony. Nekonají se komentovaná krmení a další program. Nejsou přístupné expozice lemurů ani prostory u výběhu goril. Možný je pouze prodej e-vstupenek. Zájemci o návštěvu si mohou e-vstupenky zakoupit vždy od 17:00 dne předcházejícího návštěvě a během něj. Objem prodeje e-vstupenek je limitovaný. Podle vládní vyhlášky může zahradu navštívit až 8500 lidí denně.

Zoo také zavedla další bezpečnostní opatření. Vstup do prostor venkovních zahrádek restaurací je ohrazen páskami a na povinnost nosit roušky a dodržovat rozestupy upozorňují informační tabule.

Pravidla pro zoo

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo v pátek 24. dubna na svém webu podmínky, za kterých mohou být zoologické zahrady v provozu. Návštěvníci si mohou vstupenky zakoupit jen on-line, aby se zamezilo shlukování lidí na místě. Počet návštěvníků nesmí přesáhnout 150 lidí na hektar.

Video
Video se připravuje ...

Znovuotevření Zoo Praha 27. dubna 2020 Veronika Foltová

Zoologická zahrada v Troji se návštěvníkům poprvé otevřela 28. září 1931. Loni do ní přišlo 1 456 526 návštěvníků. O více než 8000 lidí tak padl její dosavadní rekord z roku 2016. Chová přes 670 druhů zvířat. Patří k nejnavštěvovanějším místům v Praze.

Fotogalerie
80 fotografií