Pražané jsou už tak trochu bohužel zvyklí vyhazovat prakticky vše, co jde, do záchodu. Kolikrát tam zamíří potraviny či oleje, zkrátka ledacos z toho, co tam správně nepatří. Stoková síť v Praze tím pochopitelně trpí. A výjimkou naneštěstí nejsou ani ochranné prostředky proti šíření covid-19.

Ty lidé v posledních týdnech s gustem do svých toalet házejí. A neuvědomují si možné důsledky. „Může dojít k ucpání kanalizační přípojky, snížení průtočnosti na stokové síti. Roušky také mohou způsobit problémy přímo na čistírnách odpadních vod,“ upozorňuje tiskový mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. Stejně jako roušky do záchodů nepatří ani vlhčené ubrousky.

Na co si dát pozor

V souvislosti se zvýšeným výskytem ochranných pomůcek ve stokové síti vydaly PVK aktualizovaný soupis toho, co do stokové sítě prostřednictvím dřezů, umyvadel či záchodů nesmí vniknout. V prvé řadě jde o radioaktivní a ropné látky, zrovna tak jako látky omamné či hořlavé, jedy, žíraviny, pesticidy nebo výbušniny.

Do toalet nepatří ani průmyslová či statková hnojiva, rozpouštědla, zeminy nebo silážní šťávy. Správně tam nepatří ani barviva, kaly, rostlinné oleje nebo jakýkoliv pevný odpad, včetně těch kuchyňských. A v neposlední řadě těm též nepatří karcinogenní a infekční látky, mezi které se nyní řadí i právě použité roušky. Zrovna tak tam nemají co dělat ani hygienické potřeby.

Fotogalerie
8 fotografií