Byty jsou drahé a je jich nedostatek, řadu těch obecních nechala Praha v uplynulých letech privatizovat, přitom s výstavbou nových zaostává. „Za posledních 15 let magistrát nepostavil žádné nové byty. Přitom projekty na ně byly, avšak za určení cen, které se pohybovaly okolo 90 tisíc za m₂,“ vysvětlila radní hlavního města Hana Kordová Marvanová (STAN). „Projekt družstevního bydlení spočívá v tom, že Praha zahájí výstavbu vlastních bytů, a to levněji, konkrétně v cenách pohybujících se okolo 60 tisíc za m₂.“

Byty nejsou, ale budou

Takové byty mají být určena především střední sociální skupině. „Jsou to lidé, kteří se chtějí a mohou podílet na řešení své bytové situace, ale za současných podmínek vůbec na hypotéku na pořízení důstojného bytu nedosáhnou,“ uvádí Marvanová.

Magistrát hodlá situaci řešit družstevním bydlením, které nabývá na konkrétních obrysech. Ve stručnosti jde o to, že magistrát poskytne obecní pozemek k výstavbě nemovitosti, přičemž se sám stane jedním ze tří členů nově vzniklého družstva. To bude mít striktní a předem definované podmínky fungování, aby na byty dosáhli opravdu ti, pro které je projekt určen. Podle radní totiž současnou situací nejvíce trpí ti, kteří vlastními příjmy nedosáhnou na vlastnické bydlení, nemají nárok na sociální bydlení ani na státní příspěvky.

Jak to bude vypadat?

„Družstevní partneři hlavního města vzejdou z výběrového řízení, v němž budou definované podmínky pro daný projekt, včetně maximální ceny,“ uvádí advokát Jiří Kučera, který k projektu vypracoval ekonomicko-právní analýzu. „Přípravná fáze celého projektu končí vypracováním projektu stavby a vydáním stavebního povolení. To odstartuje nábor družstevníků, tedy občanů, pro které je projekt určen.“

Ti by podle předem schválených stanov nesměli vlastnit jiný byt či nemovitost, museli by doložit svou finanční situaci na základě příjmů, které by se měly pohybovat v řádech 20 až 30 tisíců korun, a zároveň by se museli zavázat k plnění interních pravidel, jako je fyzickébydlení a ne pronajímání bytu jiným osobám.

„Chceme vyloučit, aby šlo o investiční byty, které si někdo kupuje jen pro výhodné pronájmy skrze platformy krátkodobého pronájmu,“ uvedla k tomu Marvanová. Při vstupu do družstva by družstevníci uhradili čtvrtinu hodnotu budovy, přičemž na její kompletní splacení by si pak vzalo družstvo jako celek úvěr, který by družstevníci spláceli v měsíčních splátkách po dobu několika desítek let. Po splacení úvěru by pak družstvo mohlo po městu chtít převod pozemku za cenu určenou podle dohodnutých pravidel. A právě to je problém, který vnímají koaliční partneři Spojených sil pro Prahu. Jeden z několika.

Vření v koalici

„Projekt má řešit dostupné bydlení, ale v úhrnu není levnější než standardní výstavba,“ domnívá se pražský člen magistrátní komise pro dostupné družstevní bydlení  a zhároveň místostarosta Prahy 7 Pavel Zelenka (Praha Sobě). „Sleva 60 tisíc korun za metr čtvereční se jeví jen opticky, protože do projektu nejsou započítané veškeré náklady, například zbudování parkovišť. Jediná sleva je ta, kterou poskytne město, tudíž pozemek pod cenou. Pro Prahu z toho ale neplynou žádné výhody, jen  rizika,“ uvedl pro Blesk.cz.

Podle Zelenky jsou rozdíly mezi družstevní výstavbou a výstavbou soukromých developerů minimální. „Kdyby hlavní město nechalo ve výběrovém řízení zvolit developera, který by na obecních pozemcích vytvořil obecní byty, kterými by disponovala pouze Praha, bylo by to vhodnější řešení, než je družstevní bydlení. V něm totiž Praha bude jedním ze tří členů, který za celý projekt bude ručit,“ vysvětluje Zelenka. V praxi se například může stát, že k projektu konkrétní výstavby, jehož vypracování může vyjít na desítky milionů korun, nebude dáno stavební povolení a dům tak nevznikne. „Praha, jelikož bude ručitelem projektu, vydá ony desítky milionů zbytečně,“ upozorňuje Zelenka.

Zelenka je skeptický i k nejasnostem ohledně splacení stavby a posléze převodu pozemku. „Až by členové družstva splatili výstavbu, bude je čekat ještě splacení pozemku, který byl poskytnut městem. Jeho cena ale není v projektu definovaná,“ diví se místostarosta. Podle advokáta Kučery by se cena daného pozemku měla odvíjet od ceny, která bude aktuální v budoucnosti. Ta může být pochopitelně mnohem vyšší, než je dnes.

„Pro obyvatele, kteří do družstva vstoupí, se tak v zásadě jedná o hru s otevřeným koncem, která se odehraje za nějakých 35 až 50 let. Družstevníky zbytečně vrhá do nejistoty, tím spíše, že některá z budoucích koalic na magistrátu může od prodeje pozemku ustoupit,“ říká Zelenka.

Čtvrtek: Klíčový den

Podle Jiřího Pospíšila (TOP 09) se o budoucnosti družstevního bydlení bude rozhodovat ve čtvrtek. „Pro nás je otázka dostupného družstevního bydlení klíčovým tématem. Slibovali jsme podporu bydlení i pro střední třídu, pro kterou je velmi obtížné získat v Praze dostupné bydlení,“ sdělil novinářům. „Je důležité, aby se projekt nezasekl na technických otázkách, v nichž jsou nejasnosti. Naši koaliční partneři musí říci, jestli projekt podpoří, nebo zda to pro ně není téma.“

Žonglování s rozpočtem a králíci z klobouku

Pavel Zelenka na dotaz Blesk.cz uvedl, že projekt má řadu nedokonalostí, tudíž jej tak, jak mu byl prezentován, podpořit nemůže. Tím spíše se podivil nad dalšími nejasnostmi. „Paní radní Marvanová předminulý týden představila projekt dostupného bydlení s měsíčními náklady na 3pokojový byt reálně až 35 tis. měsíčně. Veřejně nyní ukazuje čísla úplně jiná,” diví se Zelenka nad tím, že ve středečním představení projektu novinářům se uvádí částka 31 tis. měsíčního nájmu za družstevní byt 3+kk.

„Takové žonglování s rozpočtem nebudí vůbec žádnou důvěru, že projekt družstevního bydlení je solidně zpracován. Město nemůže zaštítit projekt, ve kterém se čísla podle potřeby tahají jako králíci z klobouku. Praha musí s pozemky nakládat zodpovědně a stejně zodpovědně musí chránit i investice občanů, kteří by do projektu vstoupili,“ dodal.

Situaci ale nevidí tragicky a nepřekonatelně. „Více než politický problém to vnímám jako věc odborné diskuse, v níž je zapotřebí doladit veškeré podrobnosti. Jsme připraveni bavit se o parametrech projektu, který by se dal připravit lépe. Nevidím jediný důvod, proč bychom měli tlačit na pilu a přípravě projektu nevěnovat ještě více času.“ V minulosti se o nedokonalostech projektu vyjadřoval také pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Fotogalerie
20 fotografií